You are here

Transparenţe

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a organizat sâmbătă 22 septembrie, ora 11.00, vernisajul expoziției intitulată „Transparenţe” a artistei Elena Cioclu. Expoziția conține o suită de creații plastic realizate în tehnica picturii pe sticlă, cu inserții de plumb și acuarelă pe diverse suporturi de hârtie, hârtie de China și pânză. Tema este „Transparența”, transpusă în diferite subiecte, pornind de la studiul structurilor natural și transpunerea lor în forme plastice.

„Fie că este vorba despre flori, marine, peisaje dunărene sau – de ce nu? – citadine artista le priveşte prin văluri de mişcătoare transparenţe. Acuarela este tehnica predilectă a artistei. Plasticiana îşi zămisleşte lucrările la confluenţa dintre culorile de apă şi materialitatea solidă a suportului. Banala hârtie, hârtia manuală, hârtia de China devin instrumente care cântă muzica apelor în cheie de lumină şi culoare. De fapt artista îşi exprimă deschis empatia faţă de impresionişti pe care însă nu îi citează şi nu îi parafrazează; lucrările ei vorbesc despre o înţelegere profundă a unei stări şi a unei viziuni care transcende tehnicile şi mijloacele artistice. Plasticiana Elena Cioclu mizează tot pe fluiditatea materiei când  alege sticla că suport. Compoziţiile sale, la limita dintre abstract şi figurativ se bazează pe profundă interiorizare a rolului icoanei pe sticlă – o privire către lumea de aici şi  una la cea celestă, o fereastră între universul interior al  artistului şi cel al privitorului. Reflexii şi transparenţe – un dialog între lumină şi culoare pe care artista ni-l propune pe suprafaţa de apă îngheţată a sticlei”, afirmă lector univ. dr. Raluca Tudor.

Artista Elena Cioclu este profesor de arte plastice la şcoala gimnazială de artă „Victor Karpis” din Giurgiu, este coordonatorul multor schimburi culturale internaţionale, a realizat o serie de proiecte transfrontaliere cu galeria de artă Ruse din Bulgaria, a participat la numeroase expoziţii personale şi de grup în ţară şi străinătate.

La vernisaj a fost prezentat şi un moment coregrafic în interpretarea elevei Catinca Popescu de la liceul „Florea Capsali” din Bucureşti.

Sursa: Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

La eveniment a participat şi ES José Guillermo Ordorica Robles, ambasadorul Statelor Unite Mexicane în România.  

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Transparente/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer