You are here

Podul Calafat - Vidin se numește New Europe Bridge

Podul Calafat - Vidin, care leagă România de Bulgaria, se numește New Europe Bridge (Podul Noua Europă), a anunțat, vineri, 14 iunie 2013, premierul Victor Ponta.

"Podul, după cum am discutat la Bruxelles la ultimul Consiliu European cu președintele Bulgariei și ne-am gândit și am propus și așa va rămâne - New Europe Brigde", a spus Victor Ponta, după inaugurarea celui de-al doilea pod peste Dunăre care leagă România de Bulgaria.

Podul Calafat - Vidin a fost inaugurat vineri, 14 iunie 2013, în prezența premierului Victor Ponta, a omologului său bulgar, Plamen Oreșarski, și a comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn.

Podul, cofinanțat din Fondul de Coeziune al UE, este parte a coridorului paneuropean de transport care leagă orașul german Dresda de orașul Istanbul din Turcia. Podul are o lungime de aproximativ doi kilometri, două benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferată, două trotuare și o pistă pentru bicicliști.

De exploatarea podului și perceperea taxelor pentru traversare se va ocupa o societate mixtă româno-bulgară cu sediul la Vidin. Pietonii și bicicliștii, precum și ambulanțele și vehiculele folosite de poliție și pompieri vor fi scutite de plata taxelor care vor fi percepute pentru traversarea noului pod de peste Dunăre, la Calafat - Vidin. Guvernele român și bulgar au aprobat aceste taxe, care vor varia de la 6 la 37 euro pentru diferitele vehicule rutiere.

Părțile au aprobat deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei de stat între Bulgaria și România, la Vidin - Calafat. Punctul va fi rutier, feroviar de marfă și de călători și fluvial. Echipe mixte de polițiști de frontieră bulgari și români vor efectua controlul călătorilor și mărfurilor pe teritoriul românesc în cazul traficului rutier și pe cel bulgăresc în cazul traficului feroviar.

Sursa: AGERPRES

M-am bucurat tare mult că pe data de 24 iulie 2018 am putut să traversez și eu pentru prima dată aceest pod, dupa 5 ani de la darea lui in folosință; cu aceeastă ocazie am căutat să fac cât mai multe fotografii, ca să-mi ramâna cât mai multe amintiri. 

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Podul%20Calafat%20-%20Vidin%20se%20nume%C8%99te%20New%20Europe%20Bridge/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer