You are here

Vizibilitatea culturală a României prin Brancuși - Noi perspective

De trei decenii, Institutul de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române susține cercetări de evaluare culturologică a sculpturii brâncușiene, încununate de elaborarea unei hermeneutici a sculpturii abstracte și de contribuții de relevanță internațională în brâncușiologie.

România deține în momentul de față prima interpretarea sistemică a operei precum și conceptualizarea, în premieră, a curentului artistic lansat de sculptor în arta veacului 20 – simbolismul hylesic (material).

În fapt, începând din 1907, Brâncuși pledează pentru o nouă definiție a sculpturii. Sculptura se cere, pentru el, a fi precumpănitor limbaj al materiei, nu limbaj al formei, o mutație radicală contrapusă cutezător unei tradiții de peste două milenii și jumătate în arta europeană. În fapt, credo-ul brâncușian este inspirat de sapiența perenă a marilor civilizații rurale - țăranul este producător de materii nu de forme. Noua concepție asupra sculpturii, Brâncuși o conjugă cu o modificare de statut a instituției artei. Rațiunea de a fi a actului artistic, susține el, privește precumpănitor cunoașterea etică, nu delectarea estetică. Nici un alt curent al veacului 20  nu a urmărit un program deopotrivă de înnoitor. 

Prin Brâncuși, fondatorul simbolizării hylesice, cultura românească își adjudecă un statut de centru al modernității.  Corect gestionat, patrimoniul material și spiritual brâncușian ne conferă valențe identitare de importanță cardinală într-un moment de tensiuni internaționale crescânde. În plan economic, se pot anticipa credibil sporiri explozive ale cotelor artiștilor de orientare hylesică, români și străini (vorbim de patru generații de artiști de la noi și din întreaga lume). Se creează premise unei dinamizări a cercetării asupra limbajelor obiectuale în domenii precum designul și arhitectura. Se anticipează renovări în domeniul învățământului de artă și a dialogului transdisciplinar cu celelalte arte.       

Sursa: Fundația Europeană Titulescu

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Vizibilitatea%20culturala%20a%20Romaniei%20prin%20Brancusi/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer