You are here

Unirea Principatelor și domnia lui Alexandru Ioan Cuza

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) marchează celebrarea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, prezentând publicului, începând cu data de 24 ianuarie a.c., micro-expoziția temporară intitulată „Unirea Principatelor și domnia lui Alexandru Ioan Cuza”.

Unirea Principatelor reprezintă un moment de o însemnătate crucială în istoria României, iar Alexandru Ioan Cuza a fost simbolul acestei mari cotituri istorice. Pe 5 și 24 ianuarie 1859, la Iași și la București, moldovenii și muntenii din cele două Adunării Elective, punând interesul țării mai presus de orice, au hotărât alegerea lui Cuza ca domnitor al Moldovei și Țării Românești. Urmările Unirii au fost uriaşe. De data aceasta nu a mai fost vorba de o simplă schimbare de domnie, ci de o nouă pagină de istorie naţională. Începea o epocă de realizări profunde în toate domeniile, care au deschis calea modernizării și dezvoltării României și care au creat condițiile obținerii Independenţei (1877) şi realizării Marii Uniri (1918).

Așadar, marți, 24 ianuarie 2017, muzeul a fost deschis spre vizitare conform programului obișnuit, cuprins în intervalul orar 9.00 – 17.00 (ultimul acces făcându-se la 16.15). Vizitatorii au ocazia să admire în cadrul micro-expoziției ce face parte din seria „Exponatul lunii” obiecte de patrimoniu din colecțiile MNIR, reprezentative pentru Unirea din 1859 și personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, precum: un ceas de buzunar care a aparținut lui Alexandru Ioan Cuza, „Ordinul Unirii” – primul ordin național românesc, trusa pentru duel primită de Cuza de la Napoleon al III-lea, împăratul Franței, documente refreritoare la perioada dinainte și de după 1859, medalii și decorații din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza sau obiecte care au aparținut unor personalități implicate în realizarea Unirii Principatelor (Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu).

Sursa: Muzeul Național de Istorie a României

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Unirea%20Principatelor%20si%20domnia%20lui%20Alexandru%20Ioan%20Cuza/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer