You are here

Muzeul Memorial C.I. si C.C. Nottara

Muzeul Memorial C.I. si C.C. Nottara s-a infiintat in 1956, in urma donatiei facute de Ana Nottara, sotia compozitorului C.C. Notara. Dupa donatie, aceasta a continuat sa locuiasca in incinta casei pana la sfarsitul vietii (1981) si s-a ocupat de organizarea si imbunatatirea colectiei ce isi propune sa dezvaluie si sa omagieze totodata cele doua personalitati marcante ale culturii romanesti: C.I. Nottara (1859-1935) actor, regizor, director al Teatrului National Bucuresti si fiul sau C.C. Nottara (1890-1951) compozitor, dirjor, violonist si profesor la conservator.

In prezent, muzeul ocupa parterul si etajul I al cladirii construite intre 1931 – 1933, detinand piese de mare valoare culturala. Exista o vasta biblioteca (cca. 7.300 de volume) cuprinzand literatura romana, poezie, proza, poezii in limba franceza, literatura dramatica in limba franceza si romana, dictionare, reviste de teatru, critica teatrala, istoria literaturii dramatice, critica muzicala, partituri, etc. O parte dintre acestea sunt editate la inceputul secolului al XIX-lea si au fost cumparate de la fiul lui Mihai Pascaly. Colectia mai cuprinde acte, dar si diplome si medalii omagiale. Il putem vedea pe C.I. Nottara prin intermediul fotografiilor in cateva dintre numeroasele roluri de compozitie (parter), dar detinem si o veritabila galerie a celor mai importanti actori romani de la inceputul secolului XX (unii i-au fost discipoli si altii colegi de scena: Agatha Barsescu, Agripina Macri). Daca parterul muzeului este marcat de modestia in care a trait marele actor (mobilier eclectic functional gen sfarsit de secol XIX, impodobit doar cu tablouri, statuete de bronz primite in dar de la admiratori), in schimb la etaj, unde a locuit fiul, C.C. Nottara, observam chiar o preocupare pentru latura estetica. Este prezenta mai ales arta decorativa, de mare diversitate: de la portelan de Sevres, Maissen, Alt Wine, la vase japoneze si chinezesti. Obiectele de sticla de Boemia, Murano si Galle, realizate in ateliere celebre, oglinda venetiana si candelabrul de cristal de Boemia aduc un plus de stralucire interiorului. Mobilierul este eclectic (mobila de palisandru comandat special pentru incaperea de la biroul muzicianului), specific perioadei interbelice, in care stau alaturi masute orientale cu incrustatii de fildes si sidef, o comoda si o masuta Ludovic al XVI-lea, mobilier Boulle (replici de secol XIX), vitrina Henry Martin, pianul Bechstein, pictura romaneasca, inceputul de secol XX, sculpturi, precum bustul actorului C.I. Nottara, executat de Milita Patrascu. Pianul Bechstein domina micul salon in care se canta de patruzeci de ani, deoarece continua traditia inceputa de Ana Nottara de a organiza mici concerte, auditii sau searate muzicale, sustinute de elevii liceelor de muzica din Bucuresti si de studentii Conservatorului din Bucuresti.

Sursa: Muzeul Municipiului Bucuresti

Un album ocazionat de acest articol il puteti vedea aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Muzeul%20Memorial%20C.I.%20si%20C.C.%20Nottara/index.html

Adresa: B-dul. Dacia, Nr. 105, Sector 2, Bucuresti

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer