You are here

Comunitatea Armeana din Romania

      In perioada anilor 1960, cand ma duceam cu parintii in vizita la o verisoara de-a mea care locuia pe str. Banitei (o straduta mica care se intindea intre str. Masina de Paine si gardul fabricii de ulei Moara lui Assan) am avut ocazia sa ma joc cu mai multi copii, fete si baieti, de origine armeana care locuiau pe aceea strada si care unul cate unul au emigrat impreuna cu familiile in Statele Unite. In plus, pentru ca sotul surorii bunicului din partea lui tata a fost armean (Papazian Cristea), dar despre al carui trecut nu stiu nimic, m-am hotarat sa aflu mai multe despre aceasta comunitate. Pentru aceasta am luat legatura cu preotul Bisericii Armenesti, parintele paroh Paul Bogdan, caruia ii multumesc si pe acesta cale pentru amabilitatea cu care am fost primit, dar si pentru faptul ca am putut vizita: Biblioteca, Muzeul Comunitatii Armenesti si Biserica Armeneasca.

Nini: Dl. Bogdan, cam de cand sunt armenii pe teritoriul Romaniei?                     

Dl. Bogdan: Primii armeni au venit in Romania in secolul X. Prima marturie a existentei armenilor este piatra de pisanie a bisericii din Cetatea Alba, 967. Chiar daca acum Cetatea Alba nu este pe teritoriul Romaniei, eu unul consider ca acest oras este unul care face parte din istoria Moldovei. Biserica cea mai veche este din anul 1350, de la Botosani si precede cu doi ani infiintarea Moldovei ca voevodat. Biserica armeana din Iasi, 1395, atesta vechimea Iasului. Armenii au venit in valuri, in urma unor calamitati din Armenia, in urma atacurilor persilor, turcilor selgiucizi, a tatarilor sau la invitatia voievozilor moldoveni sau munteni.

Nini: Care sunt originile armenilor din Romania?                                                              

Dl. Bogdan: Ei se trag de pe teritoriul actualei Republici Armene, o tara situata in Caucazul sudic intre Marea Neagra si Marea Caspica si are ca vecini: Turcia in vest, Georgia la nord, Azerbaidjan la est si Iran la sud. Ar fi foarte multe de spus, dar cine doreste sa afle mai multe informatii le poate gasi pe Wikipedia.                              

Nini: Stiu ca armenii erau buni comercianti, negustori priceputi, dar si mesteri pietrari foarte buni.                                                                                                                  

Dl. Bogdan: Armenii au fost aceeia care au asigurat comertul in partea de nord a Marii Negre o perioada foarte lunga de timp. Iar ca pietrari, ei bine, biserica de la Curtea de Arges, Trei Ierarhi din Iasi si alte biserici sunt operele lor.                                                                                                                                       

Nini: Armenii sunt ortodoxi sau catolici?                                                                                  

Dl. Bogdan: Armenii sunt ortodoxi inca inainte de a se “inventa” conceptual de orthodox, in secolul XIX, dupa Marea Schisma. Biserica Apostolica si Ortodoxa Armeana mai este cunoscuta si ca una dintre bisericile vechi orientale si ortodoxe.                                                                                                                                

Nini: Unde sunt cele mai mari comunitati din Romania, in ce orase?                           

Dl. Bogdan: Bucuresti, asa cum am mai spus si Constanta.                                     

Nini: La cat apreciati in clipa de fata numarul armenilor din Romania?                               

Dl. Bogdan: In Bucuresti sunt in jur de 900 de familii de armeni. In restul tarii, chiar daca nu avem o evident exacta, mai sunt aproximativ 4.000 de armeni. Deci, in total, sunt aproximativ 5000.                                                                               

Nini: Puteti enumera cateva personalitati romanesti cu ascendente armenesti?                                                                                                                                     

Dl. Bogdan: Sigur ca da. Lista este foarte mare dar i-as enumera pe cei mai cunoscuti: Gheorghe Asachi – scriitor si jurnalist, Ana Aslan- gerontolog, Manuc Bei – intreprinzator de la inceputul secolului al XIX-lea constructor al “Hanului lui Manuc” din Bucuresti, Anda Calugareanu – cantareata si actrita, fizician, politician, Ioan Voda cel Cumplit zis si Armeanul, Mihail Jora – compozitor, Virgil Madgearu – politician, economist si sociolog, si lista ar putea continua. In dictionarul La Rousse al anilor 30, Eminescu figura ca: poet roman de origini armene.                                                                                                                                           

Nini: Stiu ca aici in cadrul Bisericii Armenesti a functionat o scoala. Ce-mi puteti povesti?                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Dl. Bogdan: Scoala armeana a functionat in jurul bisericii armene din Bucuresti dar a fost nationalizata in anul 1949. Acum functioneaza o scoala de sfarsit de saptamana in cadrul Uniunii Armenilor in Romania.                                                                                       

Nini: A fost o perioada cand foarte multi armeni au emigrat din Romania. Chiar si cei de pe str. Banitei de care v-am povestit, au plecat la Beirut in Liban unde au stat o scurta perioada de timp, dupa care au emigrat in New York si Los Angeles.                                               

Dl. Bogdan: Intr-adevar, o mare parte a armenilor au emigrat in USA. Acum exista acolo o organizatie cultural armeano-romana, Rafii, formata din armenii proveniti din Romania. Armenii au mai emigrat si in alte tari ale Europei si chiar unii s-au intors in Armenia ca urmare a unei politici mincinoase, staliniste, de repopulare a Armeniei, program caruia i-au cazut victime sute de familii armenesti.                                                                                                                              

Nini: Cand s-a reinfiintat scoala din cadrul Bisericii Armenesti?                                                                                        

Dl. Bogdan: In anul 1990.                                                                                                    

Nini: Aveti multi copii care frecventeaza aceasta scoala?                                         

Dl. Bogdan: Aproximativ 20.                                                                               

Nini: Dupa 1990 au venit armeni in Romania?                                                          

Dl. Bogdan: Foart putini armeni au venit in Romania. Au preferat Bulgaria deoarece limba bulgara este mult mai apropiata de fosta limba oficiala a Armeniei sovietice, limba rusa.                                                                                          

Nini: In scurta discutie anterioara avuta cu d-voastra am retinut ca aveti cunostinta despre radioamatori; mi-ati spus ca ati cunoscut radioamatori din Bacau si de aceea v-as ruga sa dezvoltati acest  subiect.

Dl. Bogdan:  Cand eram copil participam la concursurile de radioamatorism in calitate de… drumet. As putea spune ca am fost cu ochii pe aceasta indeletnicire. Il cunoscusem pe Doru Sobaru, profesorul nostru de radioamatorism si “vanatoare de vulpi”, bun prieten cu tata. Mergeam in fiecare an pe muntii Nemira, varful Sandru. Imi rasuna in minte si acum acele cuvinte: “igrecooptbravoalfauischiportabil” (YO8BAW portabil)… desigur, indicativul lui Sobaru de Bacau, noi fiind din Targu Ocna; ce timpuri frumoase. Cand am timp imi iau ranita verde in spate, acel vechi rucsac de doc, si urc pe Sandru. Nu mai traieste nici unul dintre ei, nici Sobaru, nici tata, dar stau pe varful muntelui si mi-i inchipui cu statia aia veche cu lampi, band un pahar de vodca si vorbind cu cine stie ce nebun ca si ei, catarati prin cine stie ce coclauri.

Un album cu fotografii ocazionat de acest interviu se poate vedea aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Comunitatea%20Armeana%20din%20Romania/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer