You are here

Sa facem cunostinta cu Stoicescu Adrian YO5BFJ

Pe Adrian il cunosc de foarte multi ani si m-am bucurat cand mi-a raspuns pozitiv la realizarea acestui interviu.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO5BFJ: Am venit in lumea asta in 1951, de “Schimbarea la fata”, in Bucuresti, la Spitalul Bucur - am avut pile !! Pe scurt viata mea pana acum a avut un parcurs  variat geografic, adica: am copilarit pana la 4 ani la Mihailesti/IF, apoi pana la 13 ani la Mereni/TR, dupa aceea la Giurgiu pana la 16 ani si Breaza/PH, unde am absolvit liceul. Au urmat Sibiu 3 ani, Bucuresti 12 ani si din 1985, Alba Iulia.

YO3CCC: Vad ca te-ai plimbat, nu gluma. Hi! Prin ce imprejurare ai aflat despre undele radio?

YO5BFJ: Despre electricitate, unde radio si radioamatori am aflat din carti si vreau sa spun, fara falsa modestie, ca am citit foarte mult si am si acum in biblioteca personala peste 300 de volume despre cele de mai sus. M-au ajutat foarte mult parintii mei pentru procurarea multora din aceste carti, pe care, eu le comandam la “Cartea prin posta“, iar ei erau nevoiti sa le plateasca atunci cand sosea coletul. Evident ca am fost curios cu multi, multi ani in urma, sa cercetez ce exista intr-un difuzor pe care il cumparase tata cu cateva zile inainte si am descoperit o “piatra” pe care se misca o “sarma”, cand invarteam un buton  se auzea altceva, si evident ca l-am stricat. Mai tarziu, dupa ce am descoperit cartile, am inteles despre ce era vorba. Dar aceste intamplari sunt comune mai multor impatimiti ai radioului si nu vreau sa le dezvolt fiindca le cunoaste toata lumea. Intr-o zi, fiind in Bucuresti, varul meu care era la cercul de vioara, m-a dus  la Cotroceni, la cercul radio, insa acolo nu era program si am ratat, dar am vazut totusi cercul, pentru ca o doamna care facea curatenie m-a lasat sa-l vizitez.

YO3CCC: Dar despre comunicatiile radio cum ai aflat?

YO5BFJ: A fost insa un eveniment care m-a marcat pentru toata viata. Prin anii 60 in parcul din sat (o fosta mosie a nu stiu cui, transformata in sediu I.A.S.) s-a desfasurat o aplicatie militara. Noi, ca toti  copii curiosi, mergeam sa vedem ce se intampla. Acolo am vazut prima oara cum un militar vorbea la un microfon si cineva de “aiurea” ii raspundea punctual, la subiect. Se auzea intr-un difuzor montat pe bordul masinii. In acest timp toti ceilalti militari care erau imprejur ascultau cu atentie. Atunci am hotarat ca asta vreau sa fac in viata si asta am si facut. In scoala militara am avut profesori care erau radioamatori, dar ei nu vorbeau de aceasta pasiune a lor. Mai tarziu am inteles si de ce, dar asta-i alta poveste.

YO3CCC: Cand ai devenit radioamator? Ai fost mai intai receptor si apoi ati devenit radioamator de emisie?

YO5BFJ: Am vrut sa devin radioamator dupa ce am absolvit scoala militara, insa “cineva” mi-a “sugerat” ca ar fi bine “sa-mi vad de treaba”. Am avut noroc totusi cu Dl. Hancu YO3YO care mi-a deschis o portita. In 1975 am hotarat sa merg la Radioclubul din str. Dr. Staicovici, sa obtin inregistrari de telegrafie la viteze mai mari, care imi erau necesare la antrenamentul echipei pentru Olimpiada transmisiunilor. Inainte de asta, am incercat sa le fac eu cu transmitatorul automat, sa le inregistrez pe magnetofon la viteza mica si apoi sa le redau la viteza mare, dar nu am reusit pentru ca apareau erori sau distorsiuni mari, deci erau inutilizabile. La Radioclubul din Staicovici l-am cunoscut pe YO3YO care mi-a daruit 2 benzi de magnetofon cu inregistrarile de care aveam nevoie, prilej cu care, la o cafea, am discutat putin si despre radioamatorism. Dupa cateva minute m-a intrebat ce indicativ am, i-am raspuns ca nu am indicativ pentru ca nu am voie. Atunci am aflat de la dansul ca, exista un ordin al M.Ap.N. referitor la aceasta activitate. Evident ca am cautat acest ordin pana l-am gasit, am procedat cum scria acolo si in toamna lui `76 devenisem deja YO3-2288. In decembrie 1978 am dat examenul pentru clasa a III-a, am obtinut certificatul, realizasem cele 500 de receptii (dintre care peste 300 in CW) care se cereau, am depus dosarul si am asteptat pana in …..februarie 1980 sa mi se elibereze autorizatia cu indicativul YO3BFJ.

YO3CCC: Care au fost primele aparate cu care ai debutat ca radioamator?

YO5BFJ: Prima mea aparatura a fost de provenienta “industriala”, adica, receptiile le-am facut cu un USP scos din uz, dar pe care nu-l distrusesera inca, iar primele legaturi ca “pirat” le-am facut cu un RBM, gasit tot prin magaziile unitatii pe care l-am reconditionat si care functiona excelent. Din pacate acestea s-au pierdut, insa acum cativa ani am cumparat un RBM, l-am reparat si acum functioneaza alimentat de la o sursa de 5 V in paralel cu 4 acumulatori alcalini.

YO3CCC: Aparatura “home-made” ai avut?

YO5BFJ: In anul 1978 l-am cunoscut si m-am imprietenit cu mult regretatul Nicu Udateanu YO3BWK, care mi-a dat schemele de la A 412, un set de cablaje si mi-a confectionat un filtru SSB pe 10,7 MHz (numai de acele cristale am putut face rost). Am muncit la aceast transceiver aproape 2 ani si cu el am inceput sa lucrez dupa ce am primit autorizatia. Binenteles ca langa A412 am adaugat mai tarziu si un liniar cu EL 83 si GU 50 construit tot de mine.

YO3CCC: Ce antene ai avut la inceput?

YO5BFJ: Prima antena a fost un dipol pentru 80 m intins intre 2 blocuri de 10 etaje, pe str. Luica, unde locuiam, care a rezistat aproape un an, dupa care s-a desprins (nu era rupta) de la blocul vecin?? Cu aceasta antena am reusit sa lucrez cu 5 W in 80 m, OA in telegrafie. A urmat un W3DZZ, de data asta construit pe blocul unde locuiam, antena care a rezistat pana dupa plecarea mea la Alba Iulia.

YO3CCC: Stii telegrafie?

YO5BFJ: Telegrafie am invatat in scoala militara, imi place foarte tare acest mod de lucru, de altfel in telegrafie am realizat 5BDXCC exceptand 12 entitati, pe care le-am realizat in fonie si, cam in aceelasi procentaj am ajuns si la 8BDXCC.

YO3CCC: Participi in concursuri?

YO5BFJ: Am participat la multe concursuri insa nu am obtinut rezultate notabile, am participat mai mult de placere si de placere ma duc si ca telegrafist, in echipa de UUS care lucreaza de la Rosia Montana.

YO3CCC: Am inteles ca primii radioamatori i-ai cunoscut la scoala militara.

YO5BFJ: In scoala militara am cunoscut primii radioamatori, care mi-au fost si profesori, Bentan Aurel si Giurgiu….. Alexandru (cred), de la care am invatat electrotehnica si radiotehnica, nu le mai stiu indicativele, pe primul l-am mai intalnit in 2013, cand am sarbatorit 40 ani de la absolvirea scolii. A fost foarte bucuros cand i-am oferit un QSL si am discutat putin despre radioamatorism.

YO3CCC: Dupa ce ai ajuns in Bucuresti, care au fost primii radioamatori pe care i-ai cunoscut?

YO5BFJ: Venind in Bucuresti, primul radioamator pe care l-am cunoscut a fost Hancu YO3YO, apoi Nicu YO3BWK, Teo YO3UA, Doru YO3BZF, un foarte bun telegrafist, care imi era si vecin si care mi-a facut un compliment extraordinar; de altfel asa ne-am si cunoscut. Eu faceam intr-o seara, apel general in telegrafie, el m-a chemat, am lucrat un pic dupa care el a crescut viteza, am crescut si eu, tot asa de cateva ori, apoi mi-a propus sa trecem in fonie si m-a intrebat cu ce fel de bug lucrez, iar eu i-am raspuns ca nu am bug si ca transmit manual, la “tocator”. Nu m-a crezut si m-a invitat la “Restaurantul Sebes”, care era chiar la parterul blocului unde locuia el, asa ne-am cunoscut. Apoi Emil YO3ABL, care mi-a tras o pacaleala zdravana pe vremea cand abia incepusem. Intr-o seara, dupa ce lucrasem cateva statii din JA, ma cheama KC6IN, venea cu fading, slabut, l-am rugat sa repete pentru a fi sigur de indicativ. El repeta, dar acum venea cu semnal mai bun. Il lucrez, fericire mare ce sa zic. In martea urmatoare cand ma duc la radioclub, atunci era in str. Dr. Staicovici, Emil ma abordeaza sugubat: “Domnule, te-ai dat la DX-uri, nu mai bagi in seama pe nimeni !”. Nu m-am prins imediat, eram chiar mandru ca ma mai ascultase cineva, apoi am avut o “iluminare” si-i zic: Dumneata ai fost !?!, el a negat razand si atunci am fost sigur ca el m-a pacalit. M-a lucrat cu A412, numai cu placa A, fiindca era foarte aproape. Nu i-am uitat nici pe nea Costica YO3ARD, Florin YO3YB, care au trecut la cele vesnice. Sunt prieten bun si cu Liviu YO3DLL, Aurel YO3CDN, Nelu YO3BOQ si mai sunt multi altii, pe care ii rog sa ma ierte fiindca nu-i mai amintesc aici.

Despre radioamatorii din Alba nu spun decat ca ii cunosc pe toti, suntem foarte buni prieteni, ne ajutam reciproc si tuturor le port un respect deosebit.

YO3CCC: Esti pasionat de diplome si QSL-uri?

YO5BFJ: Da, apreciez foarte mult QSL-urile “adevarate”, adica cele pe care le poti pipai, la fel si diplomele, desi nu sunt mare fan al acestora. Sunt abonat si la eqsl, dar nu trimit niciodata eqsl, confirm insa pe cele pe care le primesc.

YO3CCC: Ce aparatura ai in dotare (transceivere si antene) in clipa de fata?

YO5BFJ: Am avut mai multe transceivere: TS 440SAT si TS 680S. Momentan am pe masa un transceiver FT 950 cu un liniar SB200, conectate la o antena Windom care are alimentarea mai excentrica decat Windomul clasic (dupa modelul ON4BAA). Aceasta antena e un mare compromis, dar cu ajutorul unui transmach Nevada TM 1000, “pacalesc” in mare masura transceiverele sa-si faca treaba. Mai am o bazooka pentru 6 m, ascunsa sub acoperisul de tigla al blocului. A raspuns foarte bine la teste dar deocamdata nu a “produs” decat cateva tari din Europa (numai cu 10 W)  datorita propagarii.

Locuind la bloc nu am posibilitati de a instala si experimenta alte antene, sigur ca mi-as dori si alte antene, mai performante, dar situatia actuala nu-mi permite acest lux.

YO3CCC: Iti plac modurile de lucru digitale?

YO5BFJ: Sincer, nu agreez modurile digitale care, dupa parerea mea, despersonalizeaza un QSO, dar acest lucru nu m-a oprit sa incerc, am construit o interfata simpla cu 2 transformatoare si 2 optocuploare cu care am realizat cateva legaturi de proba. Dotarea pe care o am acum se datoreaza insistentelor lui George WB2AQC, odihneasca-se in pace, de a ma convinge sa trec si la digitale. In ciuda faptului ca eu nu voiam digitale, Hi!, el mi-a trimis, in zecile de pachete de carti pe care stii ca le-am distribuit in YO (printre care 146 de Handbook-uri), o interfata Signalink USB (el isi cumparase un Rigexpert). Ca urmare a trebuit sa ma conformez si incet, incet am realizat DXCC-ul. Sunt bucuros ca nu a plecat dintre noi pana nu a aflat acest lucru. Desi nu ma trage inima sa folosesc digitalele, as fi ipocrit sa nu recunosc ca datorita lor am adaugat 4 entitati noi la scor, entitati pe care nu am reusit sa le lucrez in CW sau FONE. De exemplu, in ultima zi a expeditiei VU4KV am reusit un nesperat  QSO in RTTY.

YO3CCC: Iti place sa-ti construiesti aparatura de care ai nevoie?

YO5BFJ: Nu sunt un constructor pasionat, dar acest lucru nu m-a oprit sa realizez in regim propriu multe dintre sculele de care aveam nevoie: A 412 de care am pomenit mai sus (2 exemplare), antene, am incercat mai multe antena tunere, dintre care Ultimate Transmatch mi s-a parut cel mai versatil, apoi un liniar cu doua lampi GI7b, pe care, dupa achizitionarea si resuscitarea lui SB 200, am inceput sa-l modific pentru a-l putea  folosi si in 160 m, buguri, balunuri, SWR-metre si alte maruntisuri necesare la “casa radioamatorului”. Acum incerc sa modific un Alan HQ1313 dotat cu tubul EL 509 pentru a-l “invata” sa lucreze in 6 metri, pentru ca TS 680 nu “stie“ decat 10 W si vine propagarea in curand.

YO3CCC: Articole in legatura cu radioamatorismul ai scris?

YO5BFJ: In domeniul radioamatorismului am mers in general pe cai batatorite, nu am incercat prea multe lucruri noi si de aceea nu am avut ce spune comunitatii de radioamatori. Totusi am scris cate ceva si anume cele peste 300 de teste pentru radioamatori, publicate in Ghidul radioamatorului, editia a II-a, de catre YO3JW, multe dintre ele figurand acum in testele ANCOM. Precizez si acum ca nu toate testele publicate in Ghid imi apartin, pentru ca acolo sunt publicate peste 400. Am scris si un articol in revista Radioamator privind modificarea filtrului SSB al statiei radio R130, pentru a fi utilizabila normal in benzile de radioamatori. As vrea sa mai spun ca, o mare parte din activitatea mea dedicata acestei pasiuni, se indreapta catre asociatia din care fac parte (Asociatia Judeteana de Radioamatorism Alba), cu care am avut realizari bune si a carei activitate se vede an de an in activarea unor indicative speciale, in concursuri sau alte actiuni similare. Am organizat chiar si un Simpozion in 2008, foarte apreciat de autoritatile locale, dar care a primit multe critici de la unii radioamatori, insa cine nu a facut asa ceva nu stie cate implicatii sunt si de aceea nici noi nu am pus prea mult la suflet acele critici.

YO3CCC: Eu am fost foarte multumit despre acel simpozion si iti multumesc si pe aceasta cale pentru frumoasele clipe petrecute la Alba Iulia. Pacat ca am venit numai cu o zi mai devreme (joi), pentru ca as fi avut ce vizita.

Fotografiile 3, 4 si 5 i le-am facut cand am fost la Simpozion la Alba Iulia in 2008, iar cele cu numerele 6, 7, 8 si 9 i le-am facut la sediul F.R.R. din Lipscani prin 2010.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:

http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%20facem%20cunostinta%20cu%20Stoicescu%20Adrian%20YO5BFJ/index.html

 

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer