You are here

Sa facem cunostina cu Beia Zenove YO9FHB

De cand m-am cunoscut cu Zica, amandoi am intretinut o foarte buna relatie de prietenie. Intre anii 1992 si 1999, de cate ori venea la Bucuresti trimis de armata la cate un control medical, evident ca trecea si pe la mine, la serviciul pe care-l aveam atunci, care era la doi pasi de Spitalul Militar, unde-si facea analizele.  Uneori a venit impreuna cu Vasile YO9DAX, cu care era coleg de serviciu. In cele cateva ore cat statea la mine, cautam sa ne spunem cat mai multe noutati.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO9FHB: M-am nascut pe 10 august 1953 la Calarasi, intr-o familie de oameni “normali”, tata sofer, mama sora medicala.

YO3CCC: Cum ai ajuns in Bucuresti?

YO9FHB: Am urmat scoala primara, apoi am mers la Bucuresti unde am urmat scoala profesionala CFR, pe care am absolvit-o in anul 1971 in meseria de  electrician locomotive.

YO3CCC: Cum ai aflat despre radioamatori?

YO9FHB: Despre radioamatorism, am aflat cu totul intamplator printr-un verisor care m-a dus la radioclubul de la “Casa pionierilor” unde sef, era regretatul YO9FE, nenea Gica Ruznac.

Am fost foarte impresionat de ce am vazut si chiar am dorit sa devin radioamator, insa mult mai tarziu am reusit acest lucru.

YO3CCC: Cum ai ajuns la “Scoala militara” de la Sibiu?

YO9FHB: Dupa terminarea scolii profesionale, am lucrat un an, dupa care am mers la “Scoala militara de maistri militari si subofiteri de transmisiuni” din Sibiu pe care am absolvit-o in anul 1974 cu medie mare si datorita acesteia, am fost repartizat la Centru de instructie al transmisiunilor din Bucuresti, unde am stat pana in august 1977 cand la cerere am fost mutat la Fetesti la unitatea de aviatie.

YO3CCC: Deci cutremurul din 1977 l-ai prins in Bucuresti.

YO9FHB: Cutremurul din 1977 m-a prins la unitate fiind de serviciu. La 2 ore dupa cutremur am plecat cu autostatia R-1300 la ”Nestor” unde am asigurat comunicatiile pana pe data de 14 martie cand am revenit in unitate. La aceeasi unitate, din Bucuresti, cu mine mai era si Vali YO3YX.

YO3CCC: Care a fost motivul de ai ales sa mergi la Fetesti?

YO9FHB: Pe data de 12 august 1977, asa cum am amintit mai sus, am fost mutat la unitatea de aviatie de la Fetesti, unde zbura I.L.-ul 28 si care avea in echipaj si radiotelegrafist de bord, iar eu doream foarte mult sa zbor cu acest avion. De fapt, acesta a fost si motivul pentru care am plecat din Bucuresti, unii numindu-ma chiar “nebun”ca renunt la Bucuresti.

YO3CCC: Sa inteleg ca dupa ce ai ajuns la Fetesti te-ai apucat de radioamatorism.

YO9FHB: In aceeasta perioada am intensificat vizitele la radioclubul din Calarasi, am luat autorizatia de radioamator receptor si dupa aceea am strans cele 300 de QSL-uri (asta era norma) pentru a ma putea prezenta la examentul de “incepator US”.

YO3CCC: Unde ai sustinut examenul pentru a deveni radioamator de emisie?

YO9FHB: Am sustinut examenul de radioamator la Constanta unde Radu Bratu YO4HW era seful radioclubului judetean si am primit indicativul YO9FHB pe care il detin si in prezent si nu as renunta la el sub niciun motiv.

Dupa ce am obtinut indicativul de emisie, asa, fara sa stie ”lumea” mergeam in centrul de emisie unde Vasile YO3DAX (fost YO8, apoi YO9), era Cdt. plt. radio si mai intram cu R-820 pe frecventele de radioamatori si ”trageam” niste QSO-uri in telegrafie…mamaaa…mamaaa…pana cand un “binevoitor” m-a turnat si gata cu “distractia”.

YO3CCC: Telegrafie unde ai invatat?

YO9FHB: Telegrafie am invatat in scoala militara, uuf… ce am patit, eu fiind din nastere stangaci, voiam sa transmit cu mana stanga insa sala de morse era de asa fel conceputa ca il incurcam pe colegul de banca, pentru ca aveam o pozitie foarte ciudata ca sa pot transmite cu mana stanga si lectorul (un tov. maior de treaba) nici nu vrea sa auda si uite asa 2 ani de zile cand lectorul era la pupitru transmiteam cu dreapta si cand pleca il lasa pe ”Coco” care venise de la graniceri si manca telegrafia pe paine, eu treceam la “pozitia ciudata” si dai cu stanga nene de iesau scantei din manipulator. Si uite asa, acum transmit cu ambele maini!

YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ai cunoscut?

YO9FHB: Primii radioamatori pe care i-am cunoscut au fost: Nenea Gica YO9FE, Radu Bratu YO4HW, Zoli YO4WZ de la care am invatat sa respect radioamatorii, indiferent de clasa si ce rang poarta. Am avut si marea sansa sa fiu coleg cu Vasile YO3DAX, de la care am invatat foarte multe lucruri bune, chiar daca el este un pic mai mic ca mine la ani, insa radioamator inca de pe bancile “Institutului militar de transmisiuni”.

YO3CCC: Ce aparatura ai in clipa de fata?

In urma cu ceva timp impreuna cu Vasile si Zoli am facut o “baza de concurs” la Topolog de unde lucram in concursurile de UUS.

Intre timp am evoluat si ca ”dotare” am un ATLAS-180, un ICOM745, FT-480R si un DR-620.

YO3CCC: Dar antene?

YO9FHB: Antene: dublu dipole pentru 40 si 80 m, dipole pentru 20 m, Yagi cu 10 elemente si o verticala dual band pentru 2 m.

YO3CCC: Iti plac modurile de lucru digitale?

YO9FHB: Digitalele m-au pasionat, odata, pe timpuri, cand Petre YO3CTW a bagat microbul in mine si Vasile YO9DAX, dar acum manipulatorul si vocea sunt de baza; tu stii ce bine transmit eu cu vocea… Hi!

YO3CCC: Ceva articole tehnice ai scris?

YO9FHB: Pe vremuri la rugamintile lui Vasile Cobanita, mai scriam cate un articol la revista unde povesteam din peripetiile noastre de radioamatori, acum sunt pensionar din 1999, cresc nepotii si fac radioamatorism asa cum stiu eu mai bine.

YO3CCC: Imi aduc aminte cu mare placere, pana sa iesi la pensie in 1999, cand veneai pe la Bucuresti treceai si pe la mine, pe la “locul de munca” pe care l-am avut atunci.

YO9FHB: Pe timpuri si noi ne vedeam mai des; tu lucrai undeva pe langa “Podul Cotroceni”, iar eu cu Vasile YO9DAX veneam la vizita medicala la ”Centrul de medicina aeronautica” din incinta “Spitalului militar” si dupa ce ne “ameteau” aia bine, treceam si pe la tine.

M-am intalnit cu Zica pe la diverse ocazii cu caracter radioamatoricesc si bineinteles, nu a scapat nefotografiat; am cautat fotografiile din “arhiva” proprie si le-am pus in album, ultimele 9 bucati. Hi!

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%20facem%20cunostinta%20cu%20Beia%20Zenove%20YO9FHB/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer