You are here

Sir Tom Jones a împlinit 75 de ani

Sir Thomas Jones Woodward, cunoscut sub numele de scenă Tom Jones, s-a născut la 7 iunie 1940, în Pontypridd, Țara Galilor. În martie 1957, Jones se căsătorește cu prietena sa din liceu, Melinda Trenchard, iar la 17 ani au primul copil.

A devenit faimos la mijlocul anilor '60 prin stilul său interpretativ și ținuta excentrică. În 1963, Tom Jones devine vocalist în trupa Tommy Scott and the Senators, cu care cântă o perioadă la Young Men Club Association din localitatea Cwmtillery din Marea Britanie, potrivit site-ului www.bestmusic.ro.

După părăsirea trupei, începe cariera solo. În perioada în care cânta cu formația Tommy Scott and the Senators, Tom Jones este remarcat de Gordon Mills, care îi propune să îl reprezinte. Mills era cel care îl lansase și pe Engelbert Humperdinck. Vocea lui foarte răgușită și mișcările care se asemănau cu ale lui Elvis Presley — un artist care l-a influențat — au reprezentat câteva piedici la începutul afirmării, conform site-ului www.cinemarx.ro.

Casa de înregistrări Decca s-a arătat interesată și astfel Tom Jones a înregistrat în 1964 single-ul ''Chills and Fever'', iar următorul, ''It's Not Unusual'' (lansat în anul 1965 și scris împreună cu Les Reed), a devenit un hit internațional și a ajuns în Top Ten în Statele Unite și pe primul loc în topurile din Marea Britanie.

În 1965, interpretează ''Thunderball'', tema principală a filmului omonim din seria James Bond și a câștigat premiul Grammy la categoria Best New Artist. În 1966, popularitatea sa a început să scadă, iar Mills a hotărât să îi schimbe imaginea în cea a unui interpret de cântece sentimentale. Piesele sale se adresau acum unui public mai larg, un exemplu fiind hitul ''Green, Green Grass of Home''. Metoda a funcționat, iar Tom Jones a revenit în vârfurile topurilor din Marea Britanie și a intrat în Top 40 în SUA. Piesele sale au avut un succes răsunător pe ambele părți ale Atlanticului. Au urmat apoi hit-uri după hit-uri: ''What's New Pussycat'', ''I'll Never Fall in Love Again'', ''Delilah''.

În 1969, Tom Jones a susținut pentru prima dată un spectacol în Las Vegas, la Flamingo Hotel. Spectacolele susținute în Las Vegas și stilul său vestimentar, cămășile pe jumătate descheiate și pantalonii strâmți au devenit marca personală a lui Tom Jones. În acea perioadă, a început să înregistreze mai puțin și să se concentreze din ce în ce mai mult pe încheierea de contracte pentru show-urile din cluburi. Aparițiile sale la Ceasar Palace sunt descrise ca o frenezie de bună dispoziție și distracție.

În 1969, a devenit gazda propriului show de televiziune, "This is Tom Jones", care a fost difuzat până în 1971. În anii '70, a lansat alte piese de succes — ''Daughter Of Darkness'' sau ''She's A Lady''. În Las Vegas, la studiourile Paramount, și-a întâlnit idolul, pe Elvis Presley, în timpul filmărilor pentru ''Paradise, Hawaiian Style''. Au devenit buni prieteni și au susținut nenumărate duete în Las Vegas, până la moartea lui Elvis în 1977. Între timp, a devenit prieten și cu Frank Sinatra. Tom Jones a cântat cel puțin o dată pe săptămână în Las Vegas până în 2011.

În 1989, Tom Jones a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame din Los Angeles, potrivit site-ului www.biografii.famouswhy.ro. Cea mai impresionantă distincție pentru talentul său este faptul că a fost decorat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii pentru serviciile aduse Coroanei Britanice prin muzică. Ceremonia a avut loc la Londra, în 29 martie 2006, la Palatul Buckingham.

De-a lungul carierei, Tom Jones a editat 39 de albume de studio, 3 albume live, 16 compilații, având peste 100 de single-uri de succes. Materialele discografice Tom Jones s-au vândut din 1965 în peste 100 de milioane de exemplare, la nivel mondial. A colaborat cu numeroși artiști: Robbie Williams, Van Morrison, Tori Amos, The Cardigans, Chicane, Zucchero, Natalia Imbruglia, The Pretenders.

A apărut în multe filme printre care ''Burt Bacharach... This Is Now'' (1996), ''Brit Awards 1998'' (1998), ''Jerry Springer on Sunday'' (1999), ''Night of a Thousand Shows'' (2000), ''Pavarotti & Friends for Afghanistan'' (2001), ''The Jubilee Girl'' (2002), ''Elvis: Viva Las Vegas'' (2007), ''Here Come the Boys'' (2008) sau ''The Codfather'' (2010).

Tom Jones a vizitat România și a susținut concerte în 2008, la Romexpo, iar în 2011 și 2013, la Sala Palatului.

Pentru anul 2015, marele artist galez are programate concerte în Danemarca, Islanda, Finlanda, Olanda, Irlanda, Austria, Germania, Norvegia, Franța, Spania, Slovacia, precum și mai multe recitaluri în Marea Britanie.

Sursa: AGERPRES

In 1969 i-am trimis un plic lui Tom Jones in care am pus un plic autoadresat. La cateva luni am primit plicul autoadresat in care am gasit o fotografie cu Tom Jones, fapt ce mi-a adus o mare bucurie. Fotografia am scanat-o fata-verso si se gaseste in album.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sir%20Tom%20Jones%20a%20implinit%2075%20de%20ani/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer