You are here

60 de ani de la infiintarea Palatului Pionierilor din Bucuresti (1 iunie 1950-1 iunie 2010)

Din arhiva personala, am scos la lumina zilei doua brosuri despre Palatul pionierilor, editate cu diferite ocazii; prima cu ocazia celei de-a 20-a aniversari a Palatului pionierilor (1970) si a doua cu ocazia inaugurarii noului Palat al Pionierilor si Soimilor Patriei (28 iunie 1986) din Parcul Tineretului din capitala; din motive necunoscute mie, brosura a fost tiparita abia in 1988. Aceste brosuri au fost scanate in totalitate si din continutul lor se pot afla foarte multe informatii. Ele sunt prezentate in cele ce urmeaza.

Dar sa o luam cu inceputul. Pe 1 iunie 2010 in ziua in care s-a sarbatorit Ziua internationala a copilului s-au implinit 60 de ani de cand s-a infiintarea Palatului Pionierilor in incinta renumitului si stravechiului Palat Cotroceni. Se intampla pe 1 iunie 1950. Dupa o istorie zbuciumata intinsa pe mai multe secole, Palatul Cotroceni a fost daruit purtatorilor cravatelor rosii din capitala. Palatul pionierilor a fost conceput ca o institutie de educatie extrascolara si cu mijloace specifice adecvate varstei avea ca scop cultivarea aptitudinilor si talentele copiilor, iar prin pregatirea instructiv-educativa in randul tineretului scolar, oferindu-le largi posibilitati de folosire utila a timpului liber. De-a lungul existentei sale, Palatul pionierilor a urmarit sa extinda acele genuri de preocupari care starnesc un viu interes din partea meselor largi de copii.

Astfel, se ajunsese ca in 1970, la Palatul pionierilor, copiii sa beneficieze de trei cluburi: de cultura teatrala, muzicala si cinematografica. Pentru ca aceste actiuni aveau un caracter diversificat si atractiv ele antrenau in jurul lor zeci si sute de mii de participanti. Se pot aminti actiunile prilejuite de unele aniversari traditionale, spectacole de datini si obiceiuri, evocari istorice, diferite concerte, matinee stiintifice, indragitul concurs Vanatoare de vulpi, serbari campenesti, sezatori, intreceri si concursuri sportive, jocuri de orientare turistica, drumetii si excursii. Acestea sunt doar cateva dintre manifestarile care impulsioneaza si satisfac curiozitatea, dorinta de miscare, educatia fizica. La Palatul pionierilor din Bucuresti functionau peste 40 de cercuri de stiinta si tehnica, artistice si sportive, unde mai bine de 9000 de pionieri si scolari isi petreceau timpul liber in mod placut si folositor. Aici isi imbogateau cunostintele despre lume si viata, isi largeau orizontul cultural, capatau deprinderi practice invatand sa manuiasca unelte, aparate si masini. Aceste cercuri cu diferite profiluri creeau un cadru favorabil cultivarii intereselor si aptitudinilor, pe alte cai decat cele didactice.

Clubul tehnico-stiintific

In cadrul acestui club exista: Statiunea pionierilor tehnicieni si Statiunea pionierilor naturalisti. In cercurile statiunii pionierilor tehnicieni se urmarea familiarizarea membrilor sai cu problemele tehnicii si stiintei, urmarindu-se dezvoltarea deprinderilor practice constructive, precum si formarea unei gandiri tehnice orientata spre creativitate.

Copiii care activau la Statiunea pionierilor tehnicieni aveau posibilitatea sa practice:

- Cercul de navomodele; aici era un adevarat santier naval, unde fantezia micului constructor de nave isi gasea cadrul adecvat manifistarii sale. Tot aici activa si un lot de sportivi de performanta care a reprezentat Palatul pionierilor la concursuri din tara si de peste hotare.
- Cercul de aeromodele; aici se realiza o gama variata de lucrari de la aeromodele de carton, la elicoptere si aeromodele telecomandate.
- Cercul de radio; acesta era unul din cele mai reprezentative cercuri tehnice ale palatului si isi indreapta preocuparile catre constructia aparatelor de radio cu tranzistori si tuburi electronice. Tot aici se realizau emitatoare si receptoare pentru captivantul joc Vanatoare de vulpi, iar tinerii cei mai dotati lucrau la statia de radioamatori YO3KPA.
- Cercul de electronica aplicata; avea ca preocupare principala abordarea electronicii, indeosebi sub aspectul aplicatiilor din industria tehnica.
- Cercul de depanare radio-televiziune; avea ca scop familiarizarea copiilor cu tehnica repararii receptoarelor de radio si televiziune.
- Cercul micilor automibilisti; a fost infiintat inca din 1950 pentru ca mai tarziu (1968) sa se transforme in cercul de carting.
- Cercul de foto; acesta exercita o mare atractie pentru copii.
- Cercul de arta aplicata in lemn; aici se realizau diverse obiecte de arta prin: sculptura, intarsii, pirogravura, etc
- Micile gospodine; se instruiau in domeniul artei culinare, dar invatau sa cunoasca regulile de comportare civilizata in societate, obisnuindu-se cu o tinuta corespunzatoare in diferite ocazii.
- Cercul de arta populara si cercul de broderii; aici se reuneau pionierii si scolarii care doreau sa cunoasca specificul artei noastre populare.
- Cercul de legatori-tipografie; aici copiii se deprindeau cu mestesugul confectionarii albumelor si al tiparirii revistelor.

Statiunea pionierilor naturalisti

Aici, copiii aveau la dispozitie: sere cu o suprafata de 3000m2, o cladire moderna, un lot experimental cu livezi de pomi fructiferi, o crescatorie de iepuri, stupi, acvarii, utilaj agricol corespunzator, astfel putand patrunde in domeniul plin de curiozitati din minunata viata a florei si faunei. Copiii puteau activa in urmatoarele cercuri:

- Cercul micilor botanisti; aici ei invatau sa cultive plante, formandu-si deprinderile practice de munca pentru semanarea, plantarea si ingrijirea rasadurilor de flori, legume, puieti de pomi si arbusti decorativi.
- Cercul micilor zoologi; aici pionierii studiau viata albinelor, invatau sa amenajeze acvarii, observau evolutia pestisorilor colorati, descoperea taine din viata pasarilor.

Sectia cultural-artistica

In aceste cercuri, copiii aveau parte de o indrumare spre frumusetile oferite de cunoasterea artei, le era cultivat gustul pentru frumos iar pasii le erau calauziti in directia insusirii procedeelor de stapanire a unor deprinderi instrumentale, de cant, de dans, etc.

In continuare, doar o sa enumar aceste cercuri, mai multe amanunte despre ele aflati citind materialul scanat.

- Cercurile plastice;
- Cercurile instrumentale;
- Cercul de teatru;
- Cercul de teatru de papusi;
- Cenaclul literar;
- Corul de copii;
- Cercul de dansuri populare;
- Cercul de balet;
- Cineclubul;
- Cercul de tobe si trompete;
- Fanfara pioniereasca;
- Cercul prieteni prin corespondenta;
- Orchestra populara;
- Orchestra simfonica.

Clubul sportiv Cutezatorii

Acesta s-a infiintat la 8 iunie 1968, fiind primul club sportiv al pionierilor si scolarilor din tara si avea ca sarcina organizarea unor actiuni de masa (concursuri, competitii sportive), selectionarea si pregatirea celor mai dotati copii pentru reprezentativele pe ramuri de sport ale clubului.

La sfarsitul primei brosuri se prezinta o harta cu toate mijloacele de trasport in comun care ajungeau la Palatul pionierilor. Ce trebuie retinut este faptul pionierii care se indreptau catre cercurile Palatului pionierilor nu cumparau bilete pe aceste mijloace de transport in comun. Deoarece Palatul Cotroceni trebuia sa devina resedinta sefului statului de atunci si pentru ca trebuia sa intre in renovari si restaurari adecvate scopului propus, in data de 25 octombrie 1975, Palatul Pionierilor a fost mutat intr-o cladire din strada Sfintii Apostoli. Spre regretul meu, de aici nu am materiale (fotografii) si nici informatii. Aici a functionat aproape 11 ani, pana cand s-a mutat din nou, de aceasta data intr-o cladire noua, construita pentru ei, in Parcul tineretului.

 

In dimineata zilei de 28 iunie 1986, tovarasul Nicolae Ceausescu impreuna cu tovarasa Elena Ceausescu au inaugurat noul Palat al Pionierilor si Soimilor Patriei din Capitala. Mai departe va las sa descoperiti singuri cum au decurs lucrurile, citind paginile brosurii. Si acum sa revenim in zilele noastre.

In data de 5 iunie 2010 s-au sarbatorit 25 de ani de la inaugurarea cladirii actualului Palat National al Copiilor (asa se numeste acum fostul Palat al Pionierilor si Soimilor Patriei). Si de acesta data, pe parcursul a mai multe ore, copiii care activeaza la diferite cercuri din palat, au oferit un spectacol de zile mari, dupa care a urmat inmanarea unor diplome de merit tuturor celor care aveau o cariera didactica de peste 25 de ani desfasurata in Palatul National al Copiilor. In holul de la intrare s-a amplasat o statie de emisie-receptie de unde un copil de 10 ani (membru al cercului de radio si radioamator autorizat), sub indrumarea si supravegherea lui Florin YO3GOD, efectua legaturi in unde scurte cu indicativul special YR60KPA. Am ramas cu amintiri deosebit de placute, mai ales ca in perioada 1965-1968 am frecventat si eu Cercul de radio de la Palatul pionierilor din incinta Palatului Cotroceni.

Si pentru ca intotdeauna mi-a placut ordinea si disciplina, tin sa precizez ca prin acest articol am dorit sa prezint lucrurile asa cum au fost din punct de vedere istoric si cronologic al faptelor. Si pentru ca, mai mult ca sigur, ar putea fi cineva care sa-mi puna caracterizarea de FOST, o sa-l dezamagesc profund si o sa fiu cu un pas mai inainte prezentand niste documente care sa ateste contariul: decizia CNSAS si carnetul de membru UTC din care rezulta ca am fost primit obligatoriu in randurile organizatiei pe data de 26 decembrie 1973 (la varsta de 20 de ani!) pe vremea cand satisfaceam stagiul militar in unitatea militara 01020 din orasul Dej. Carnetul de membru PCR nu pot sa-l prezint pentru ca nu am fost. Daca in schimb cineva o sa ma acuze ca sunt un NOSTALGIC, atunci ii dau profunda dreptate, pentru ca scriind acest articol m-a apucat o mare nostalgie dupa aceea perioada a copilariei, cand singura mea grija era sa ma joc cu prietenii, perioada care din pacate a trecut pe nesimtite si as da orice ca sa o mai retraiesc cel putin inca odata.

Albumul cu poze orcazionat de acest articol se gaseste aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/60%20de%20ani%20de%20la%20infiintarea%20Palatului%20pionierilor%20din%20Bucuresti/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer