You are here

Romani pe meridianele lumii Marcel Faraudo YV6QD

Absolut din intamplare m-am nimerit ca de fiecare data cand a venit in tara dupa 1990 (de trei ori) si a trecut pe la Radioclubul Municipal sa-si vada vechii prieteni (a trecut de mai multe ori de fiecare data) sa fiu si eu acolo si sa-l cunosc si in video nu numai pe calea undelor de la "Academia de noapte", pe Marcel Faraudo YV6QD.

YO3CCC: Din cate stiu va trageti dintr-o familie de elvetieni stabiliti aici. Cand au venit in Romania si de ce?

YV6QD: Familia este originara din Elvetia. In 1830 strabunicii mei au venit din Laussane ca sa organizeze gradinile publice ale Primariei Bucuresti. Stabiliti aici au infiintat mai multe pepiniere. Prima pepiniera au facut-o pe locul unde este actuala intrare in Parcul Carol si care a fost expropriata pentru constructia parcului. Au ramas doar casele intre Bulevardul Marasesti si 11 Iunie (cinema Odeon). Apoi pepiniera s-a mutat pe Serban Voda nr. 237 (fondata in 1841) si avea 50 de pogoane (25 de hectare). Pepiniera se prelungea in Valea Plangerii la Cocioc unde astazi este Parcul Tineretului. Astazi pe locul acela este Cimitirul Eroilor si Biserica. Aici m-am nascut eu pe 15 februarie 1926. Pe soseaua Giurgiului, la Progresu, era o alta pepiniera de 40 de hectare. Din 1853, in Bucuresti au inceput sa se faca expozitii de horticultura. Familia mea a primit ca premiu, o medalie de la domnitorul Alexandru Ioan Cuza. De asemenea, tata mai avea o pepiniera mare la Trestinicu in Vlasca si alta la Gradistea.

YO3CCC: Cum ati luat legatura cu undele radio?

YV6QD: Eram in Mangalia prin anii 1936-1937 cand Romilo Lemonidis m-a invatat sa fac un aparat de radio cu galena. Spre dezamagirea mea, dar la Mangalia nu se auzea nimic, emitatorul fiind prea departe.

YO3CCC: Cand si de ce ati plecat din tara?

YV6QD: Pentru ca nu aveam posibilitatea sa studiez arhitectura, pe 5 mai 1947 am plecat in Elvetia, unde am lucrat si studiat.

YO3CCC: Ce ati facut dupa terminarea studiilor?

YV6QD: Dupa terminarea studiilor am devenit arhitect peisagist si am avut un contract pentru a lucra in Maroc (Africa de Nord); aici am stat 8 ani. Din acest motiv m-am specializat in plante tropicale si acesta este si motivul pentru care am plecat in Venezuela in 1958; aici mai cunosteam doi romani.

YO3CCC: Care sunt modurile de lucru in care lucrati?

YV6QD: Lucrez numai in fonie si mai nou si in digitale.

YO3CCC: Cand ati luat autorizatie de emisie?

YV6QD: Prima data m-am autorizat ca CB-ist si am obtinut permisul pentru banda de 11 metri in 1968. Am devenit radioamator autorizat in 1970.

YO3CCC: Acest indicativ l-ati avut de la inceput?

YV6QD: Anul acesta se implinesc 40 de ani de cand lucrez cu indicativul cu care am fost autorizat in 1970: YV6QD.

YO3CCC: Cu ce aparatura ati inceput sa lucrati?

YV6QD: In banda de CB lucram cu un Lafayette, iar primul meu transceiver de unde scurte a fost un Yaesu 400.

YO3CCC: Sunteti pasionat dupa diplome?

YV6QD: Nu sunt un mare amator de diplome dar totusi peretii shack-ului meu sunt plini si mai am un dosar plin de diplome primite dar nu cautate.

YO3CCC: Cam cate tari ati lucrat si cate aveti confirmate?

YV6QD: Am lucrat cam 280 de tari de pe toate continentele, dar confirmate am doar vreo 150. Am peste 7000 de QSL-uri primite.

YO3CCC: Tineti log-urile la zi?

YV6QD: Este interesant sa-ti spun ca tin log-urile la zi de la prima legatura din 1970 si pana in 2008; in 39 de ani am umplut 26 de caiete cu un total de 34.698 de legaturi. In plus, am si cutii cu fise pentru fiecare tara si fiecare statie. Incepand cu 26 decembrie 2008 lucrez cu un Log electronic, Ham Radio Deluxe pe care mi l-a recomandat Rolf HB9CVB si care merge foarte bine ; din decembrie anul trecut am facut mai mult de 2000 de legaturi intr-un singur an. Tin log-ul pentru legaturile radio dar lucrez si pe Skype, Echolink, Yahoo messenger, ooVoo, numai cu radioamatori si am vreo 450 de statii pe liste. Ca radioamator am mentinut legatura zilnic cu "Academia de noapte" unde ne intalneam zilnic de ani de zile, iar de vreo 2 ani de cand numai este propagare ne gasim pe Skype. Doar legaturile din mobil si maritim mobil nu le-am inregistrat. Tin sa-i multumesc inca o data lui Toto Niculescu YO7FT care mi-a facut cadou cartea lui Cristian Colonati YO4UQ "Radiocomunicatii digitale" si cu ajutorul ei am reusit sa ma initiez si sa incep sa lucrez comunicatii digitale, fiind probabil singurul radioamator de la mine din oras care a abordat acest mod de lucru.

YO3CCC: Mai aveti si alti radioamatori in familie?

YV6QD: Am trei copii:

- Carolina (inginer civil) VE2CFM, traieste in Statele Unite si are 4 copii; sotul ei, Damian, este si el radioamator VE2OSO;

- Sandra (odontolog), iar sotul Roberto lucreaza in industrie; fiul lor Maurizio de 12 ani e foarte priceput in internet si calculatoare;

- Leandro (inginer mecanic) YV4FFR este si el casatorit si are o fetita de 2 ani; ultimii doi copii traiesc si ei tot in orasul Valencia din Venezuela, unde locuiesc si eu.

YO3CCC: Sotia de unde este de origine? In familie in ce limba vorbiti?

YV6QD: Sotia, Pina, este din Venezuela iar in familie vorbim spaniola.

YO3CCC: Dar, Carolina cu care am vorbit in vara trecuta cand ati fost impreuna la Radioclub vorbea destul de bine limba romana. Carui fapt se datoreaza?

YV6QD: Doar Carolina a invata romaneste intr-o vacanta mai lunga cu bunicii in Romania. Copii invata limba materna, nu limba paterna! De altfel, aici in Valencia sunt singurul care vorbeste romaneste. In Venezuela sunt doar 130 de romani si majoritatea in capitala tarii, Caracas.

YO3CCC: Ce alte pasiuni mai aveti?

YV6QD: In afara de radioamatorism mai am o multime de pasiuni. De copil am navigat cu tata la Mangalia pe velierul Lotus. Eram strajer la marina si faceam scoala pe yole pe lacul Herastrau la clubul Aer si Marina. In Maroc am navigat pe coasta oceanica a Atlanticului iar in Venezuela am avut mereu barci pe rauri si veliere in Marea Caraibelor. Iti trimit fotografia velierului meu Lotus IV. Este o boala de care nu te vindeci. Pe velier aveam tot felul de echipamente si faceam transmisii trans-oceanice. Antenele erau concepute de Iosif Remete YO2CJ. Inca de tanar am avut interes pentru astronomia de pozitie cu sextantul iar acum cu GPS-ul nu mai e nici o problema. Am tinut mai multe conferinte despre sextant la Societatea Astronomica din Carabobo dar si pentru cursuri de navigatie.

YO3CCC: Mai aveti si alte pasiuni?

YV6QD: Legat de meseria mea e Botanica si timp de 6 ani am participat cu Universitatea UCV si Gradina Botanica din Caracas la nenumarate expeditii botanice in padurile virgine din Sud.

Cu motocicleta am parcurs tot Marocul si Spania si o buna parte din Sahara.

YO3CCC: Ce ati mai realizat pe langa casa?

YV6QD: Am cautat sa am o casa cat mai ecologica. Inca de acum 32 de ani am conceput si realizat un sistem de incalzire solar pentru apa care functioneaza minunat fara nici o intretinere. Dispun de un bazin cu 400 de litri si dupa masa apa are 50?C.

Timp de 25 de ani am construit tot felul de instalatii eoliene dar fara nici un rezultat pozitiv; doar de cateva luni am instalat un panou solar de 40W si 3A/h care imi incarca doua baterii, suficient pentru comunicatiile radio si iluminat in timpul nenumaratelor pene de electricitate.

YO3CCC: Stiu ca va pricepeti si la bucatarie.

YV6QD: Ca burlac, am bucatarit 15 ani si am preparat o reteta de supa "La Gran Solución" care ar fi marea solutie pentru toate nevestele; cu doua ore pe saptamana in bucatarie, mananci doua saptamani.

YO3CCC: Dar cu vinul cum stati?

YV6QD: Am un laborator de "alchimie" unde prepar un vin foarte bun din stafide.

YO3CCC: Mai aveti si alte pasiuni de care nu mi-ati spus inca?

YV6QD: Ma mai ocup si de pictura acrilica iar de putin timp incerc sa pictez si in ulei. De doi ani de zile nu mai lucrez, am iesit la pensie, iar acum sunt mai ocupat ca inainte.

 

Interviul a fost realizat pe 16 decembrie 2009. Tin sa-i multumesc d-lui Marcel care a raspuns foarte prompt la solicitarea mea de a realiza acest interviu la distanta. Cum i-am facut propunerea am primit urmatorul raspuns: "Nini sunt la dispozitia ta." De asemenea tin sa-i multumesc si lui Ovidiu YO9XC pentru amabilitatea cu care mi-a pus la dispozitie 3 fotografii facute la el acasa cand dl. Marcel a fost la el in vizita.

Albumul foto cu YV6QD se gaseste la: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Romani%20pe%20meridianele%20lumii%20Marcel%20Faraudo%20YV6QD/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer