You are here

Sa facem cunostinta cu Potop Dan YO3AID

- Titlul de Maestru al sportului.
- A fost initiatorul montarii primului repetor pe UUS de la noi din tara, R0.
- A participat la foarte multe concursuri de pe varfuri de munte, dar si din campie.
- Castigator a numeroase medalii, toate numai la concursurile de unde ultra scurte.

YO3CCC: Dl. Dan, ne reintalnim dupa o perioada de 13 ani in care nu ne-am vazut iar de auzit in banda ne-am auzit numai de cateva ori, intamplator. Sincer va spun, asteptam cu mare nerabdare aceasta oportunitate. Dar sa trecem la scopul intalnirii. Locul si data nasterii?

YO3AID: 8 decembrie 1936, Bucuresti.

YO3CCC: Cred ca ar trebui sa incepem cu vremurile copilariei, cand ati luat cunostinta cu aceasta lume minunata a undelor radio?

YO3AID: Sunt incantat sa evoc inceputurile in ale radioului, au fost timpuri minunate. E normal, pentru ca timpurile copilarie sunt minunate. Am inceput prin a face hartie creponata pentru teatrul meu de umbre cu ajutorul condensatorului variabil din aparatul de radio al mamei, o reactie. Am trecut apoi prin perioada galenei, iar mai tarziu si la emisie prin scantei, ca nu-mi venea sa cred ca se poate.

YO3CCC: Cum ati luat cunostinta despre radioamatori?

YO3AID: Cu somiera de metal a patului meu ca antena ascultam in fiecare Duminica pe 40 m cu aparatul nostru de broadcasting (un Sacsenwerk cu tuburi metalice) emisiuni interesante; se vorbea frumos, cu umor fin si noutati interesante pentru mine. YO3CM, YO3RB, YO3HX, acestia erau fonistii inraiti. Mai tarziu am cunoscu si alti monstri sacri, telegrafistii Liviu YO3RD si George YO3RF, dupa ce am instalat un oscilator pe media frecventa a aparatului de broadcasting ca sa pot reda telegrafia.

YO3CCC: Cand ati devenit radioamator?

YO3AID: In acesta comunitate de elita am intrat destul de tarziu, eram in facultate si inceputurile le-am facut la Radioclubul ce se afla langa Turnul Parasutistilor. Am fost uluit de statia de emisie facuta de Popescu Malaiesti, cu automatizarea realizata pentru acordul etajelor. Tot de aici, din turnul cladirii am facut prima legatura radio in UUS pe 50 MHz, cu nea Gica YO3RB. Emisia o faceam cu un auto-oscilator iar receptia cu un televizor Temp 2.

YO3CCC: Cum l-ati apelat pe nea Gica?

YO3AID: Eu sunt Dan, nu am inca indicativ si sunt incantat ca ne auzim ! Multi ani, apoi, nea Gica mi-a fost un partener deosebit in UUS.

YO3CCC: Cu ce ati lucrat dupa ce ati obtinut indicativul?

YO3AID: Dupa ce mi s-a acordat indicativ, a urmat perioada A7B, cand pe 10 m cu puterea de, cat Doamne avea A7B-ul?, 1W, puteai lucra DX-uri. A fost anul de gratie 1957 cu maxim de activitate solara. Traian YO3ABI era maestrul, ca si Bebe YO3AIC, Adrian YO3SK si altii. Mi-am construit emitator SSB prin defazaj, greu de reglat dar mi-a iesit bine. A urmat un trafic innebunitor, numai aveam loc unde sa pun QSL-urile si in spatele meu o armata de vecini enervati de perturbatiile ce le produceam cu armanica benzii de 10 m in 50MHz, canalul 2 TV. M-am apucat si am construit primul meu transceiver pe 2m. A iesit cam marisor in comparatie cu ce se face azi, era cu tuburi si transformator de retea. Receptionam toata banda iar emisia era fixa, pe cuart. Cu acest aparat si un convertizor de 24V CC la 220V AC am urcat la Vf. Omul si impreuna cu Adrian YO3SK am castigat Campionatul National de UUS pentru prima data pentru YO3KAA; pana atunci acesta era apanajul ardelenilor. Undele ultrascurte m-au acaparat, si in special concursurile iar pentru a castiga urcam muntele. Am tropait prin aproape toti muntii nostrii, din Retezat in Bucegi, din Ciucas pana in Rodnei. Astfel, cu ocazia acestei pasiuni am cunoscut si frumusetea muntelui. Mergeam la o victorie sigura cand am urcat Vf. Moldoveanu dar m-a batut M. Marina YO5BHW din coltul de NV al tarii si concluzia a fost ca trebuie sa ai raze lungi pentru a acumula kilometri. Au urmat concursurile de la campie, de jos de langa Zimnicea, cu rezultate bune.

YO3CCC: Ce alte constructii ati mai facut?

YO3AID: Tot asa, pe genunchi (HI!), am facut si primul meu aparat pe 70 cm cu RV12P2000 la receptie iar emitatorul un auto-oscilator cu 6N3P. Prima legatura am facut-o cu Titus YO3FK. George YO3AVE mi-a fost aproape foarte mult timp; el folosea plusul la masa, avea alta scoala. Pe cand Radioclubul functiona in cladirea Automobil Clubului Roman, i-am cunoscut pe cei doi Marian: YO3FBL si YO3FEN si am ,,tainuit,, noi ceva nou, sa punem un repetor in Bucegi. Virgil YO9CN ne-a dat un duplexer artizanal, YO3FBL specialist in RTM-uri (o statie folosita des in comunicatii terestre), eu cu automatizarea si alimentarea, iar YO3FEN o posibila gazda pe munte. Pentru probe am urcat cu Dan YO3FRK (specialist in statii radio) la Babele, am luat o camera si am instalat totul pe antene dipol. Cine credeti ca a intrat primul pe repetor? Iulian YO7DJ cel care ne-a delectat in vreme cu umorul sau si stiinta sa interesanta.

YO3CCC: Cum a ajuns "unchiul Charlie" (repetorul R0) in locasul in care este si astazi?

YO3AID: Ce a urmat a fost poveste. Marian YO3FEN a deschis calea spre incaperea din instalatia eoliana de pe varful Cocora, langa Babele. Targovistenii Mircea YO9ALY si directorul liceului de acolo ne-au dotat cu paturi si saltele pentru locatie, iar cu masina lui Ovidiu YO3CBO le-am carat sus pe munte. Dupa aceasta dotare, interventiile la repetor au fost o placere. Ulterior, repetorul a fost botezat YO9C (Charlie). Cativa ani la rand am sarbatorit nasterea lui Charlie si in fiecare an am urcat muntele. Veneau de obicei ploiestenii: Vasile YO9IE, Sax YO9AFT, Tzucu YO9BMB. Vasile a fost sufletul adunarii, mereu. Florin YO3VK a avut o cotributie deosebita la montarea antenelor lui Charlie. Am avut parte de oameni minunati in jurul meu, dar treaba s-a mai diminuat, a aparut telefonia mobila care ne-a taiat elanul in comunicatiile radioamatoricesti.

YO3CCC: Prin ce frecvente si prin ce moduri de lucru mai "bantuiti" in clipa de fata?

YO3AID: Adrian YO3APJ mi-a readus gustul de odinioara, am revenit in unde scurte in moduri digitale; interesant, dar nu ca inainte. Unde sunt zapezile de alta data ?

YO3CCC: Am cautat in colectia proprie si am gasit urmatorul QSL de la d-voastra prin care imi confirmati prima legatura radio intre noi; este datat 21 decembrie 1978. Asta inseamna ca se intampla in urma cu 31 ani fara cateva zile. Hi!

Dl. Dan, va multumesc pentru timpul acordat si discutia placuta pe care am avut-o cu d-voastra cat si cu sotia d-voastra. De asemenea va multumesc pentru fotografiile pe care mi le-ati pus la dispozitie.

 

Interviul si fotografiile au fost facute pe 13 decembrie 2009.

Un album foto ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%20facem%20cunostinta%20cu%20Potop%20Dan%20YO3AID/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer