You are here

Sa facem cunostinta cu Golubovici Constantin YO3FA

 

Este povestea unui om caruia razboiul i-a destramat familia, silindu-i sa-si abandoneze casa si locurile natale; au fost nevoiti sa se stabileasca in alt colt de lume printre straini. Cu ambitie si dorinta de a realiza ceva in viata a trecut peste toate oprelistile vietii si acum la cei 73 ani ai sai, Titi cum ii spun prietenii, poate spune ca nu a trecut degeaba prin viata.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO3FA: 18 mai 1936 Chisinau.

YO3CCC: Cand si de ce ati ajuns in Bucuresti?

YO3FA: Din cauza razboiului familia mi-a fost despartita; pe tata l-am revazut dupa 17 ani, iar mama l-a revazut dupa 30 ani. Impreuna cu mama am ajuns in Bucuresti in 1943. Ajuns aici, am inceput sa urmez cursurile scolii primare. In 1949 am fost facut pionier, prima generatie din tara.

YO3CCC: Cand ati luat legatura cu radio?

YO3FA: In 1950 mi s-a propus sa merg la "Palatul Pionierilor" unde am optat pentru doua cercuri: radio si electro-tehnica. La cercul de radio l-am cunoscut pe viitorul YO3VU Silviu Nicolau. La electro-tehnica l-am avut ca instructor pe Mancas Aristide. Aici, la "Palatul Pionierilor", prin 1950 - 1951 se organizeaza un concurs de receptoare cu galena. Fiecare isi realiza cutia de lemn, isi monta bornele, bobina, condensatorul si detectorul. A fost primul meu concurs la care am participat si pe care l-am si castigat. Prin 1952 s-a infiintat un cerc de radio la ARLUS; cursurile de radio erau predate de catre prof. Viniciu Nicolescu YO3RC, profesor la Politehnica. Tot el este autorul cartii "Aparate de radioreceptie" scoasa in doua volume.

YO3CCC: Cand ati luat legatura cu radioamatorismul?

YO3FA: Din 1951 am inceput sa frecventez ARER din strada Jacques Elias; aici am inceput sa invat telegrafie. Tot aici am facut si primele receptii in alfabetul Morse pe un receptor Lorentz. Tot in aceea perioada am obtinut indicativul de receptor: YOR-430. Am inceput sa fac receptii si sa fac schimb de QSL-uri. Acasa, ca receptor foloseam un aparat de radio austriac marca Minerva cu lampi din seria rosie.

YO3CCC: Piraterie ati facut?

YO3FA: In 1952 am inceput piraterie si in acest scop mi-am construit un emitator cu o lampa 6L6 acordata in grila si placa. Tot in 1952 am facut cerere de emitator. Intre timp am reusit sa-i cunosc pe urmatorii radioamatori: George Craiu YO3RF, Liviu Macoveanu YO3RD, Filipeanu YO3RZ, YO3RC, YO3ZC, YO3GL.

YO3CCC: Cand ati devenit radioamator?

YO3FA: In 20 mai 1954 am ridicat in sfarsit autorizatia de emisie o data cu terminarea liceului (am urmat "Liceul Caragiale") si cu implinirea varstei de 18 ani. Dupa terminarea liceului, din cauza ca nu ne descurcam numai cu salariul mamei am fost salariat (m-am angajat) 2 ani dupa care am urmat facultatea "Tehnologia constructiilor de masini" (TCM).

YO3CCC: Cum erau radioamatorii in aceea perioada?

YO3FA: In 1957 am facut practica la Baia Mare. Pentru a nu cheltui bani pe cazare, cei de acolo m-au cazat la radioclub pe timpul perioadei cat am facut practica. Mi-au aranjat o camera in incinta radioclubului si mi-au dat un rand de chei. Merita subliniat faptul ca atmosfera care exista intre radioamatori, indiferent ca era un campion sau un incepator, se baza pe spirit de intrajutorare, respect, dorinta de ajutor, fara barfe, cuvinte urate sau neintelegeri. Tot atunci l-am cunoscut si pe Pavel Vasile YO5LC din Sighetul Marmatiei, un radioamator foarte activ. Peste ani ne-am nimerit sa lucram in aceeasi Centrala de transport auto.

YO3CCC: Unde ati lucrat dupa terminarea faculatatii?

YO3FA: Dupa terminarea facultatii m-am angajat la Automatica (3 ani), apoi un an am fost "Mecanic sef" la "Fabrica de ulei 13 septembrie" (fosta Asan) iar din 1966 la "Ministerul transporturilor" pana la iesirea la pensie.

YO3CCC: Ce alte constructii ati mai facut?

YO3FA: Am inceput sa construiesc si alte emitatoare cu puteri mai mari. Prima legatura am facut-o cu un 0V1, dupa care mi-am procurat un receptor TORN.E.B cu reactie de fabricatie germana. De-a lungul timpului am mai avut diverse tipuri de receptoare iar in final un Lambda 5. In colaborare cu cei de la radioclubul din Deva (si aici as putea aminti pe YO2BBB) am construit un transceiver cu o schema bloc asemanatoare ce cea a lui UW3DI, cu care am lucrat timp de 20 ani, dupa care am trecut de la "home-made" la un transceiver industrial: FT897D.

YO3CCC: Ce antene folositi in clipa de fata?

YO3FA: In clipa de fata, folosesc: un "long-wire" de 84 m cu transmatch si un "ground-plane" cu varful in jos (inversat) la care radialele sunt si ancore. "Long-wire"-ul l-am construit in urma cu 20 de ani din cupru otelit cu diametrul 3 mm.

YO3CCC: Serviciile pe care le-ati avut au avut tangenta cu pasiunile d-voastra, electronica si emisia (radioamatorismul)?

YO3FA: Intre 1973-1991 am fost seful retelei de radiotelefoane al "Centralei de transporturi auto" avand in dotare cateva mii de radiotelefoane: fixe, mobile si portabile dar si 43 de laboratoare radio dotate corespunzator cate unul in fiecare judet si trei in Bucuresti. Aveam in subordine 150 de electronisti cu care am asigurat si comunicatiile radio de la Canalul Dunare-Marea Neagra dar si la exploatarile de lignit de la Motru si Rovinari. Am angajat cat mai multi radioamatori si aici l-as putea aminti pe Georgica YO7VT.

YO3CCC: Din intamplare il cunosc si eu pe Georgica YO7VT dar si pe sotia sa; sunt niste oameni deosebiti. In urma cu cateva luni am avut placerea sa-i vizitez in locatia de concurs pe care si-a amenajat-o Georgica in comuna Raureni langa Ramnicu Valcea. Cu ce altceva v-ati mai ocupat pe vremea cand erati salariat?

YO3FA: Intre 1970 - 1996 m-am ocupat si cu dotarea statiilor de reparatii si inspectii tehnice cu aparatura de testare a autovehiculelor: standuri de franare, fu-metre, analizor de gaze de esapament, etc. Am modernizat standurile de testare la franare din cel putin 100 de orase.

YO3CCC: Ce planuri de viitor aveti?

YO3FA: Cu toate ca acum folosesc un transceiver de fabrica, am scos de la "naftalina" batranul transceiver UW3DI de care am fost foarte multumit si care in clipa de fata are ceva probleme pe care sper sa le rezolv si sa-l mai folosesc si pe el din cand in cand. Dupa 25 de ani i-am inlocuit PLL-ul cu un oscilator cu cristal si am scapat de "cuiele" din 50 in 50 kHz.

 

In revista "Radioamatorul" nr. 1 din 1957, in ultima pagina este prezentat un tabel cu statiile autorizate de emisie-receptie la aceea data printre care l-am gasit si pe Titi YO3FA. Am scanat atat coperta revistei cat si pagina respectiva.

Interviul a fost realizat pe 6 noiembrie 2009.

Mai multe poze se pot gasi in urmatorul album: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%20facem%20cunostinta%20cu%20Golubovici%20Constantin%20YO3FA/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer