Pe nea Ilie l-am cunoscut in urma cu foarte multi ani prin intermediul lui nea Costica YO3ARD cu care dansul era prieten. Mi l-a recomandat ca pe un foarte bun telegrafist, mare amator de concursuri, dar si un foarte bun constructor. In plus, este o placere sa discuti cu dansul despre radioamatorism; este un om de la care ai multe de invatat.
YO3CCC: Data si locul nasterii?
YO3BWZ: Sunt nascut pe 13 decembrie 1940 in comuna Eliza Stoienesti, judetul Ialomita.
YO3CCC: Cand ati venit in Bucuresti?
YO3BWZ: Am venit in Bucuresti in 1955 cand am inceput sa urmez cursurile Scolii profesionale a fabricii Radio Popular.
YO3CCC: Ce aparat de radio se construia in aceea perioada la Radio Popular?
YO3BWZ: Atunci se construia aparatul de radio Victoria.
YO3CCC: Ce ati facut dupa terminarea Scolii profesionale?
YO3BWZ: In continuare am urmat cursurile Scolii medii tehnice Iosif Ranghet (actualmente Unirea). Am fost prima promotie de depanatori TV, iar practica am facut-o pe televizoarele Temp 2 si Record.
YO3CCC: Ce a urmat dupa terminarea scolii?
YO3BWZ: Intre 1960 si 1962 am efectuat stagiul militar la aviatie langa Craiova; aici i-am cunoscut pe viitorii radioamatori: Mircea Badoiu YO9AGI si YO9PC.
YO3CCC: Ce ati facut dupa terminarea armatei?
YO3BWZ: Am revenit in Bucuresti si pentru o perioada am lucrat la Uzina Vulcan, dupa care m-am transferat la o unitate militara ca electronist. Aici am lucrat impreuna cu un radioamator Nelu Dada YO3ASF.
YO3CCC: Cand ati devenit radioamator?
YO3BWZ: Prin 1975-1976 am devenit receptor cu indicativul YO3-2183/B iar doi ani mai tarziu am devenit radioamator de emisie cu indicativul YO3BWZ, indicativ pe care il am si in ziua de azi.
YO3CCC: Ce moduri de lucru folositi?
YO3BWZ: Lucrez si in fonie si in telegrafie, dar prefer telegrafia.
YO3CCC: Cand si cum ati aflat de radioamatori?
YO3BWZ: In 1957, pe vremea cand eram in Scoala profesionala, a aparut primul numar al revistei Radioamatorul. Din aceasta revista am aflat despre radioamatori si de sediul lor din strada Anghel Saligny. Mergand aici i-am cunoscut pe: Nae Codarnaie YO3ZM, Pantea Ionel YO3RI, Cezar Pavelescu, Liviu Macoveanu YO3RD.
YO3CCC: Cu ce ati facut primele receptii?
YO3BWZ: Pentru ca in aceea perioada se lucra in fonie, in AM, primele emisiuni ale radioamatorilor le-am ascultat pe 7MHz cu un aparat de radio Victoria.
YO3CCC: Care a fost primul receptor realizat de d-voastra?
YO3BWZ: Dupa ce am devenit radioamator receptor, primul receptor construit de mine a fost un 0-V-2 cu lampi.
YO3CCC: Dar dupa ce ati devenit radioamator de emisie?
YO3BWZ: Atunci mi-am construit si am lucrat cu receptor si emitator separat, iar ulterior am construit primul meu transceiver, care era cu 18 tuburi dupa schema lui SM5RY. Cu acest aparat de emisie-receptie am lucrat pana in 1982 cand am terminat de construit urmatorul transceiver realizat dupa schema lui SP5WW, prima varianta. In 1983 am construit si un A-412 cu care lucrez si in ziua de azi cu toate ca intre timp am achizitionat un TS 520.
YO3CCC: Ce alte constructii ati mai realizat?
YO3BWZ: Tot timpul mi-a placut sa construiesc cate ceva si aici as putea aminti: mili-voltmetru de RF, frecventmetru numeric cu tuburi Nixie (1982), SWR-metru cu rezistenta de sarcina pentru acord, liniar pentru A-412 cu GU29.
YO3CCC: Cu ce antene lucrati?
YO3BWZ: In clipa de fata nu mai am decat doua antene: un dipol cu care lucrez in toate benzile si un dipol la geam pentru banda de 10m.
Interviul a fost facut in data de 19 aprilie 2010.
Un album creeat cu aceasta ocazie se gaseste aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer