You are here

„Radu Florescu – viața și opera”

La zece ani de la dispariția celui care a îndrumat și a condus cu competență rețeaua muzeală, a arheologului identificat cu cetatea Capidava, ca și a profesorului îndrăgit de numeroșii săi studenți și doctoranzi, Muzeul Național de Istorie a României din Calea Victoriei nr.12, a inaugurat la 26 septembrie 2013, ora 13.30, expoziția temporară ce îi este dedicată - „Radu Florescu – viața și opera”.

Au evoca personalitatea învățatului: Secretar de stat Radu Boroianu, Acad. Răzvan Theodorescu, dr. Doina Păuleanu, dr. Crișan Mușețeanu. Vernisajul a fost urmat de un recital susţinut de Loredana Streche (nai) și Tudor Niculescu-Mizil (chitară clasică).

Radu Florescu (1931 - 2003) constituie pentru cultura contemporană din România o importantă referință. Arheolog, istoric de artă, profesor și muzeolog de largă cuprindere, învățatul a promovat de-a lungul carierei de peste cinci decenii, idei și lucrări referențiale pentru modernizarea cercetării arheologice, a muzeografiei și formelor de valorificare a patrimoniului cultural național.

Vizionar și totodată modern în conceptele sale, racordat la mișcarea muzeografică performantă, Radu Florescu a ocupat importante poziții în ierarhia instituțiilor specializate, inclusiv aceea de președinte-fondator al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, de președinte al Comitetului național ICOM și Director general al Muzeului Național de Istorie a României. În aceste ipostaze s-a remarcat cu prisosință prin vaste și solide cunoștințe de specialitate și printr-o cultură de excepție, ca și prin energie și o deosebită pasiune.

Profesor de mare reputație, deschizător de orizonturi, autor de cărți, studii, manuale, cursuri și albume, meritele sale științifice sunt larg recunoscute, iar căile deschise de el, în muzeografie, conservare și restaurare, au configurat o adevărată școală națională.

Au fost așteptați să participe la vernisaj toți cei care l-au cunoscut pe regretatul muzeograf Radu Florescu, cei care i-au fost colaboratori sau prieteni.

Expoziţia temporară a fost deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României, în perioada 26 septembrie – 1 decembrie 2013.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Radu%20Florescu%20-%20viata%20si%20opera/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer