Primele constructii in Cartierul Vatra Luminoasa au inceput in perioada interbelica. La inceput, s-au construit niste vile micute, pentru clasa medie si unor functionari publici, salariati ai Ministerului Muncii.
Peste putin timp au aparut si primele blocuri. Acestea au fost realizate dupa urbanismul de tip stalinist, care era fie liniar, fie constituind mari ansambluri rezidentiale.
Aceste apartamente, pe inaltime au intre trei metri, trei metri si zece, iar ca suprafata, doua camere au in jur de 62 mp, iar trei camere in jur de 80 mp.
Zona cu aceste blocuri rusesti se intinde intre strada Vatra Luminoasa si strada Maior Coravu.
Criza de locuinte de la inceputul anilor 50, cat si dorinta de a construi locuinte pentru cat mai multe familii, a generat principul constructiei apartamentelor pluri-familiale. S-a plecat de la ideea ca un apartamanet de 2 - 3 camere sa gazduiasca temporar mai multe familii, pana se realizau noi locuinte pentru asa-numitele familii suplimentare. Pentru prima data acest experiment s-a realizat in ansamblul de blocuri din Cartierul Vatra Luminoasa. De aceea, camerele ocupate de diversele familii erau dispuse la extremitatile apartamentului. Toate acestea s-au dovedit ca sunt solutii nepotrivite in ceea ce priveste lipsa de confort si de intimitate. S-a renuntat repede la aceasta idee de locuinte, iar dupa 1960 s-au construit blocuri cu 7 - 10 etaje.
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:
http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer