Acest edificiu, un simbol al Cartierului Bucurestii Noi, a fost realizat si inaugurat cu ocazia celui de-al III-lea Congres Mondial al Tineretului si al IV-lea Festival Mondial al Tineretului si Studentilor pentru Pace si Prietenie care a avut loc intre 25 Iulie si 16 August 1953 in Bucuresti.
El face parte dintr-un ansamblu de constructii realizate in aceeasi perioada, pe Bulevardul Bucurestii Noi, reprezentative pentru arhitectura stalinista a acelor ani. Este situat in inima parcului Bazilescu (fost Nicolae Balcescu). Parcul, avand o suprafata de 17 hectare este amplasat pe latura de vest a bulevardului.
Aleea principala impreuna cele ce inconjurau teatrul au fost astfel gandite incat sa puna in valoare aceasta cladire.
Prin punerea in scena a unor evenimente culturale, teatrale sau muzicale, aici se adunau pana la 2.000 de iubitori de arta, fiind totdata unul din cele mai mari amfiteatre in aer liber din tara.
Acest “Teatru de vara“ a fost cel mai mare cinematograf in aer liber.
In timpul verilor toride, lumea se strangea aici, in numar foarte mare, pentru a asista la diverse piese de teatru sau alte spectacole cum ar fi: concerte de muzica usoara, muzica populara sau alte spectacole de varietati.
In interiorul cladirii se afla, Palatul Pionierilor din sectorul 1, in partea dreapta, iar in partea din stanga, o biblioteca.
Teatrul de vara Bazilescu a fost realizat in aceeasi perioada si acelasi stil cu amfiteatrul Mihai Eminescu (23 August) din Parcul National (zona Vatra Luminoasa). Face parte din aceelasi ansamblul care cuprinde Teatrul Masca, cinema Infratirea intre Popoare, impreuna cu blocurile alaturate.
In prezent, si este pacat, amfiteatrul se afla intr-o stare deplorabila. Acum accesul in teatru este interzis, din cauza posibilitatii unor prabusiri.
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer