You are here

Sa facem cunostinta cu Faurescu Corneliu YO4AUL

- Maestru al sportului.
- Un pasionat ultrascurtist, DX-man si constructor radio.
- Castigator al numeroase locuri fruntase in concursuri romanesti si straine.
- A scris si publicat articole de specialitate in reviste pentru radioamatori.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO4AUL: M-am nascut la data de 14 Mai 1949 in orasul Brad, important centru aurifer din Judetul Hunedoara, in Tara Motilor.

YO3CCC: Cum ati aflat despre undele radio?

YO4AUL: Despre undele radio am aflat chiar acasa, la Brad, de la tatal meu care era pasionat de radiofonie. Ii placea sa construiasca si sa reconditioneze aparate de radio cu lampi. Avea un laborator foarte bine utilat cu instrumente de masura autoconstruite. Am mai pastrat ca amintire din acele vremuri doar un catometru foarte complex realizat de el. Asadar casa noastra era plina de aparate de radio de cele mai diverse tipuri si marci. Cind eram copil, ma fascinau scalele mari, luminoase si ochii magici ai radioreceptoarelor. In vremea aceea aparatele de radio erau impozante iar sunetele pe care le emiteau aveau o calitate deosebita datorita cutiilor mari de rezonanta in care erau construite.

YO3CCC: De unde ati aflat despre radioamatori?

YO4AUL: In biblioteca tatalui meu am gasit mai multe carti de electronica si radio, cataloage de tuburi, scheme de radioreceptoare precum si colectia revistei RADIOAMATORUL din anii 1957-1958. Din paginile acestei reviste, am aflat despre radioamatorism si radioamatori cum ar fi: George Craiu YO3RF, Liviu Macoveanu YO3RD, Dem Dascalu YO8DD, YO3LX, YO9WL, YO7DZ, etc. Tot atunci mi-a cazut in mana si cartea Sfaturi pentru radioamatori, editata in 1960 de D. Codaus si O. Olaru, pe care o mai pastrez si astazi ca amintire.

YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ati cunoscut?

YO4AUL: Cu radioamatorii in carne si oase am facut cunostinta in 1964 dupa ce m-am stabilit cu familia la Constanta. Intrucat nu stiam unde sa ma adresez pentru a deveni radioamator, i-am scris o scrisoare lui Dem Dascalu YO8DD despre care citisem in paginile revistei Radioamatorul. Dinsul a avut amabilitatea sa imi raspunda si sa imi dea indrumarile necesare intr-o scrisoare de vreo 4 pagini. Asa se face ca in 1964 am ajuns la Radioclubul Judetean Constanta, unde i-am cunoscut printre altii pe Borteanu Costica YO4WG, care mi-a devenit prieten si un fel de mentor in ale radioamatorismului, pe Gheorghe Dragomir (Gogu) YO4WE, Stefan Romanu YO4WV, Dr. Pop YO4YT, Platon Axente YO4WR, Radu Bratu YO4HW, Rucareanu Mircea YO4SI, Beaca George, Sandu Marinescu YO4ASM, Jelescu George YO4AIP, Moldoveanu George YO4ASV, Emil Cornel YO4ASG, Dimitriu Olimpiu YO4WO, YO4AB, Gelu YO4AUP, Nicu YO4APE, etc.

YO3CCC: Stiti telegrafie s-au lucrati numai in fonie?

YO4AUL: Da, cunosc telegrafie, fara de care nu as fi reusit sa fac mare lucru in trafic avand in vedere aparatura modesta pe care o foloseam. Stiu ca telegrafia nu mai este acum o materie obligatorie la examen, dar fara a o cunoaste nu poti realiza performante deosebite. In plus, telegrafia are si ceva misterios in ea, un limbaj care nu este accesibil oricui. Telegrafia am invatat-o prin 1965, la Radioclubul judetean Constanta, sub indrumarea regretatului Borteanu Constantin YO4WG, fost radiotelegrafist profesionist. Activitatea oficiala de radioamator am inceput-o la 24 aprilie 1966 cand in urma sustinerii unui examen am obtinut certificatul de radioamator emitator nr 66/24.04.1966. La inceput, pana la primirea autorizatiei de emisie, am activat ca radioamator receptor cu indicativul YO4-2555 in baza autorizatiei nr.55 din 28.11.1966. In perioada 1966-1969 am desfasurat o bogata activitate de radioamator receptor avind inscrise in log peste 3000 de indicative receptionate. Cred ca stagiul de radioamator receptor este foarte important dar se pare ca in prezent nu se prea mai practica.

YO3CCC: Stiu ca ati fost student in Bucuresti. Ati luat legatura in perioada studentiei si cu radioamatorii de aici?

YO4AUL: In perioada 1967-1971, fiind student la Facultatea de Comert Exterior din Bucuresti ma duceam in fiecare marti la Radioclubul Central unde am avut placerea sa ii cunosc personal pe Craiu George YO3RF, Macoveanu Liviu YO3RD, Ilias Vasile YO3CR , Adrian Sinitaru YO3APJ si altii despre care citisem in revista Radioamatorul. In aceea perioada am lucrat si ca voluntar la biroul de QSL-uri al Radioclubului Central ajutind la sortarea si expedierea QSL-urilor. In timpul practicii studentesti am fost repartizat la Intreprinderea de Comert Exterior "Electronum" chiar in biroul in care lucra Raul Vasilescu YO3LX cu care am avut o relatie de prietenie foarte apropiata. Am avut deasemenea relatii apropiate cu Nicolae Codirnai si cu Costel Constantinescu YO3ACX. La data de 14.01.1969 am primit autorizatia de radioamator emisie-receptie nr. 1489 de clasa a III-a cu indicativul de apel YO4AUL, indicativ pe care l-am pastrat pana in prezent in ciuda modei actuale de a trece la indicative cu 2 litere. In anul 1971 am sustinut examenul de radioamator categoria avansat, obtinind certificatul nr. 170/28 Aprilie 1971. In anul 1972 am obtinut autorizatia de radioamator clasa a II-a (nr. 1882/10.08.1972).

YO3CCC: Cand ati obtinut primele diplome mai importante?

YO4AUL: In anul 1983 am obtinut categoria I-a de clasificare sportiva iar in anul 1984 calitatea de membru YO DX Club. In anul 1984 am obtinut titlul de Maestru al sportului pentru performantele obtinute in domeniul undelor ultrascurte. In anul 1990 am obtinut autorizatia de radioamator clasa a I-a.

YO3CCC: Cu ce aparatura ati debutat dupa obtinerea autorizatiei de emitator?

YO4AUL: Primele legaturi le-am realizat cu aparatura autoconstruita pentru banda de 7 MHz folosind scheme publicate de catre Stanciulescu Gheorghe YO7DZ. Era vorba de un receptor superheterodina cu tuburi electronice si un emitator cu tuburi avand in final un tub GU-50. Ca aparatura de acord am folosit un grid-dip-metru imprumutat de la radioclub si un bec cu neon. Scala VFO-ului era calibrata aproximativ, dupa ureche. Tin minte ca intotdeauna aveam grija sa emit ceva mai sus de statia aflata la capatul inferior al benzii ca sa fiu sigur ca nu emit in afara benzii.

YO3CCC: Ce antene foloseati?

YO4AUL: Ca antena foloseam un folded dipole pentru banda de 40 m amplasat la circa 6 metri deasupra terasei blocului de 4 etaje in care locuiam.

YO3CCC: Dar in 28MHz ce aparatura foloseati?

YO4AUL: In aceasta banda foloseam o statie tip A7A primita de la radioclub pe care am modificat-o cu tuburi metalice rusesti. In ciuda simplitatii aparaturii, am lucrat multe DX-uri in acea perioada. Parca si propagarea era mai buna si era mult mai putin QRM si QRN.

YO3CCC: Care au fost primele aparate de fabrica construite pentru radioamatori pe care l-ati achizitionat?

YO4AUL: Prin 1973 am cumparat un receptor cu tuburi TRIO second hand si o antena verticala 4 BTV iar la emisie am folosit un kit SSB Plessey. Cu aceasta aparatura am lucrat citiva ani , cu rezultate foarte bune, in benzile de 7, 14, 21 si 28 MHz.

YO3CCC: Dar primul transceiver de fabrica?

YO4AUL: Prin anii 1977 am reusit sa imi procur, primul transceiver industrial, un Yaesu FT-7 care scotea 20W in toate benzile clasice de unde scurte.

YO3CCC: In UUS cu ce aparatura ati debutat?

YO4AUL: La acest transceiver am adaugat mai tarziu transvertere home-made pentru 144 si 432 MHz.

YO3CCC: Cum va descurcati cu montatul antenelor pe bloc?

YO4AUL: Datorita faptului ca in acea perioada terasa blocului era intesata cu antene TV pentru bulgari am fost nevoit sa ma restrang la ceea ce puteam pune pe casa liftului de la scara mea, respectiv antene de ultrascurte si de 50 MHz.

YO3CCC: Ati avut pe cineva care v-a ajutat cu un sfat, o idee, cand ati abordat lucrul Meteor scatter?

YO4AUL: In activitatea de UUS am fost indrumat de catre Suli Iulius YO2IS si Dietmar Schmidt YO7VS, carora le multumesc si pe aceasta cale pentru sprijinul acordat pentru realizarea primelor legaturi prin Meteor scatter cat si pentru revista DUBUS trimisa ani de zile gratuit de catre YO2IS. In perioada cand am inceput eu sa lucrez in banda de 2m, practic, nu se reusise din Constanta nici macar o legatura cu Bucurestiul si multi sustineau ca acest lucru nu este posibil.

YO3CCC: Cu ce aparatura ati debutat cand ati inceput sa lucrati in 432MHz?

YO4AUL: In banda de 432 MHz foloseam un converter de receptie 432/28 MHz si un triplor de frecventa cu un tranzistor de putere folosit pe post de dioda varactor.

YO3CCC: Dar in 1296MHz?

YO4AUL: In banda de 1296 MHz foloseam un converter de receptie 1296/144 home-made si un triplor 432/1296. Cu acest echipament am reusit sa lucrez pe RT5JG din KN64RQ in CW la data de 11.08.1991 in banda de 1296 MHz.

YO3CCC: Antenele pentru UUS erau de fabrica?

YO4AUL: Nu, antenele directive pentru 144, 232 si 1296 MHz toate erau home-made.

YO3CCC: Cand v-ati procurat primele transceivere de fabrica pentru UUS?

YO4AUL: Prin anii 80 am facut rost de doua transceivere second hand, FT290R si FT790R pentru benzile de 144 si 432 MHz. Transceiverul FT290R functioneaza perfect si astazi dupa cca. 30 de ani de la data fabricatiei. Datorita transmisiunilor de mare viteza in Meteor scatter, am intrat in atentia organelor de Securitate care m-au investigat sa afle ce este cu emisiunile acelea dubioase pe care aparatura lor de ascultare nu le putea decoda.

YO3CCC: Care a fost primul transceiver industrial pe care l-ati achizitionat?

YO4AUL: In unde scurte am mai folosit un transceiver hibrid NEC CQ110, second hand pe care l-am reconditionat, iar prin 1997 mi-am procurat un transceiver Yaesu FT-920 cu care am lucrat foarte mult mai ales in banda de 50 MHz. Prin 2005 am reusit sa imi modernizez echipamentele, achizitionind un transceiver FT897D pe care il folosesc si in prezent cu precadere in UUS si un transceiver FT2000 pentru unde scurte si 50 MHz.

YO3CCC: Este vreo banda de frecventa pe care nu ati abordat-o?

YO4AUL: Trebuie sa mentionez ca am lucrat si sunt activ in toate benzile alocate de la 160m la 23cm, in toate modurile de lucru inclusiv cele digitale si sper sa obtin cit de curind diploma DXCC pentru 10 benzi diferite.

YO3CCC: Ce diplome ati mai obtinut intre timp?

YO4AUL: Am obtinut diplomele DXCC, WAC si WAS in CW, Phone si moduri digitale. In anul 1986, mi s-au omologat de catre Federatia Romana de Radioamatorism, recordurile de distanta in benzile de 144 si 432 MHz (vezi buletinul informativ al FRR nr.12/1987). In anul 1990 am primit trofeul UKW-EU-D-TROPHY nr.126 eliberat de DARC pentru rezultatele obtinute in banda de 2 metri.

YO3CCC: Totusi, cum va descurcati cu antenele avand un spatiu destul de restrans?

YO4AUL: Datorita faptului ca trebuie sa ma limitez la un singur pilon pe care il am pe casa liftului, nu pot sa pun sus simultan toate antenele de care dispun. Asa se face ca in anumiti ani sunt mai activ in 144/432/1296, in alti ani in 50 MHz, iar in alti ani in unde scurte.

YO3CCC: Ati lucrat pe UUS in mobil? Dar in portabil?

YO4AUL: Am lucrat si in mobil si in portabil in banda de 144 MHz cu ocazia deplasarilor prin tara cu un FT51R, o antena 5/8 lambda pe masina si cu o antena cu 5 elemente portabila.

YO3CCC: Ati lucrat in packet radio?

YO4AUL: Am fost printre primii care au asamblat un computer pe baza placilor furnizate de LIXCO. Inainte de aparitia internetului, am realizat primele legaturi prin packet radio din Constanta si tineam o legatura permanenta cu Bucurestiul in banda de 144MHz prin intermediul lui Costel YO3ACX.

YO3CCC: Stiu ca sunteti pasionat de constructiile radio.

YO4AUL: In afara traficului radio am fost pasionat si de constructii electronice. Am realizat singur multe din echipamentele de care aveam nevoie: undametre cu absorbtie, grid-dip-metre, generatoare de zgomot, reflectometre, punti de masura, sarcini artificiale, convertere, transvertere, amplificatoare de RF cu zgomot redus, comutatoare de antena, generatoare de semnal si generatoare etalon, frecventmetre pana la 3GHz, interfete radio/computer, manipulatoare electronice cu memorie, triploare de frecventa pentru 423MHz si 1296MHz, filtre cu cristale, filtre de radiofrecventa, alimentatoare, amplificatoare de putere, adaptoare de antena, antene, etc.

YO3CCC: Ceva articole ati scris?

YO4AUL: Am scris si publicat mai multe articole privind radioamatorismul. Prin anii 1990-1991 am avut o rubrica permanenta in revista Radioamator YO intitulata Rubrica ultrascurtistului.

YO3CCC: Cand ati realizat acel site pentru radioamatori?

YO4AUL: In 1997 am lansat primul site pentru radioamatori http://www.qsl.net/yo4aul/ intitulat Revista electronica on-line pentru radioamatorii romani dupa care s-au inspirat mai tarziu si altii in realizarea propriilor site-uri. Din pacate in ultimul timp nu am mai reusit sa il actualizez dar sper sa o fac cit de curind. Am si o pagina de informatii la http://www.qrz.com/db/YO4AUL/

YO3CCC: Participati in concursuri?

YO4AUL: Nu sunt un impatimit al concursurilor iar amplasamentul de la bloc, poluarea electronica puternica din centru orasului in care locuiesc, ecranarea de la un bloc vecin mai inalt pe directia YO5, YO8 si cei 35 de m de cablu de la statie pana la antena nu constituie o locatie ideala pentru astfel de competitii. Cu toate acestea am participat mai ales in concursurile de unde ultrascurte si in banda de 50MHz unde am obtinut rezultate satisfacatoare in raport cu conditiile date. La concursurile romanesti in banda de 80 m nu am prea participat din lipsa de spatiu pentru antena. Abia in ultimii ani am reusit sa imi intind un dipol pentru benzile de 80m si 160m.

YO3CCC: Enumerati-mi cateva clasificari la concursurile la care ati participat.

YO4AUL: Am extras mai jos cateva din rezultatele obtinute in concursuri in ordine cronologica:
                                                                                                                                                                                                                                             - CQ WPX SSB 1975, Romania, banda 14 MHz, single operator, locul 2;                          

- Campionatul international YO - VHF/UHF, editia a IV-a august 1981

Categoria individual (statii fixe), locul 3;                                                                             

- Campionatul republican de UUS , august 1982

Categoria individual statii fixe, locul 4;

- Campionatul international YO - VHF/UHF, editia august 1982

Categoria individual (statii fixe), locul 4;

- Concursul international UUS -Buzdluja- Bulgaria 1983, locul I;

- Campionatul republican de UUS editia august 1986

Categoria individual statii fixe, locul 4;

- Campionatul international YO - VHF/UHF, august 1986

Categoria individual (statii fixe), locul 1;

- Concursul YO-60 UUS, 21-24 iulie 1986

Categoria B, locul 3;

- Concursul Aniversarea republicii editia XV-a, 1986

Categoria C, juniori individual, statii fixe, locul 3;

- Campionatul republican de UUS editia XXV-a, august 1987

Categoria individual statii fixe, locul 4;

- Campionatul international YO - VHF/UHF, august 1987

Categoria individual (statii fixe), locul 4;

- Campionatul republican de UUS editia XXVI-a, august 1988

Categoria individual statii fixe, locul 4;

- Campionatul international YO - VHF/UHF, august 1988

Categoria individual (statii fixe), locul 1;

- Locul I la concursul UK Six Metre Group in banda de 50 MHz in anul 1998;

- Locul I la concursul italian Field Day Ciociaria in banda de 50 MHz in anul 1999;

- Locul I la concursul YO VHF/UHF zi plina de vara editia 2007;

- Campionatul national de UUS editia 2007

Categoria S.O. 432 MHz, locul 3;

- Concursul La Multi Ani YO 2010 in banda de 80m, locul 3.

Interviul a fost realizat pe 13 decembrie 2010.

Alte poze ocazionate de acest interviu se gasesc in urmatorul album: 
http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%20facem%20cunostinta%20cu%20Faurescu%20Corneliu%20YO4AUL/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer