You are here

Sa facem cunostinta cu Burducea Ovidiu YO9XC

- Pasionat de undele radio inca din frageda pruncie.
- A invatat primele semne din alfabetul Morse in timpul Liceului militar si apoi s-a perfectionat in timpul Scolii de ofiteri.
- Un mare colectionar de diplome.
- A infiintat radioclubul YO9KXC.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO9XC: Era la al treilea cantat de cocos, spre o dimineata de toamana (17.10.1956), cand strugurii inca se mai rumeneau, in bataia soarelui, pe coardele viilor si cand primul must incepea sa fiarba in butoaiele de vin din pivnita de la Naeni, judetul Buzau.

YO3CCC: Cum ai aflat despre undele radio?

YO9XC: Aveam 3 ani cand tatal meu a adus primul aparat de radio in comuna, iar in clasa a-I-a ma jucam cu fratele si varul meu cu galene si cristale. Hotararea de a ma dedica undelor radio am luat-o in Liceul militar, cand in anul III (1973) am optat pentru cercul tehnico-aplicativ de transmisiuni, unde am invatat receptorul USP si primele semne ale alfabetului Morse.

YO3CCC: Stii telegrafie s-au lucrezi numai in fonie?

YO9XC: Am inceput sa invat alfabetului Morse cu adevarat din anul I la Scoala de ofiteri (1975), iar in prezent lucrez in CW, SSB si digitale (PSK, RTTY, SSTV); sunt membru al catorva cluburi internationale de telegrafie si PSK.

YO3CCC: Cand ai devenit radioamator? Ai fost mai intai receptor si apoi ai devenit radioamator de emisie?

YO9XC: Am devenit receptor la 17.03.1976 la radioclubul Scolii de ofiteri activi de transmisiuni, unde am fost secretar pana in august 1978 si am avut indicativul YO6-17180/SB. Aici am facut cunostinta si am legat prietenii cu radioamatori care azi, unii nu mai sunt printre noi: Apostoiu Victorin YO6QW, Bolgar Stefan YO6BZH, Falticeanu Neculai YO6CHL, dar si cu unii care inca mai sunt activi in benzile de radioamatori.

YO3CCC: Ai avut de la inceput indicativul YO9XC?

YO9XC: Am sustinut examenul de emisie-receptie la Sibiu, iar la Buzau, incepand cu data de 18.11.1979, am primit autorizatia de emisie–receptie cu indicativul YO9XC. La 23.11.1979 deja emiteam in eter, iar indicativul il pastrez si astazi cu multa placere.

YO3CCC: Cu ce aparatura ai debutat ca radioamator?

YO9XC: E o poveste intreaga, dar o sa ma rezum la atat: am inceput cu un emitator construit impreuna cu alti colegi radioamatori din Scoala de ofiteri, care avea in final RL12P35, functiona numai in cw, in benzile de 3,5 si 7 MHz, iar la receptie foloseam un USP modificat cu dsb. Ca antena foloseam un VS1AA legat de geamul dormitorului care se afla la eajul 8, intr-un bloc turn cu 10 etaje.

YO3CCC: Am vazut ca esti un mare amator de diplome; cam cate ai in momentul de fata?

YO9XC: Am considerat ca diplomele reflecta intr-un fel activitatea pe care ai depus-o de-a lungul timpului, mai ales ca unele se obtin cu prilejul unor evenimente, numai intr-o perioada de timp bine stabilita si de aceea am acordat o atentie deosebita acestora. Fiecare imi aduce aminte despre ceva sau cineva iar pe cele mai reprezentative le-am expus in camera mea de lucru. In prezent detin in colectia mea: 947 diplome romanesti (916 pentru US si 31 pentru UUS) si 34 diplome straine pentru US (nu am socotit si diplomele de la radioclub).

YO3CCC : Cum ai luat contact cu radioamatorismul buzoian?

YO9XC: In vara anului 1977, dupa cutremur, am venit sa efectuez practica la unitatea de transmisiuni din Buzau, unde am cunoscut cativa radioamatori de emisie-receptie: Cardei Mihai YO9ABX si Radulescu Nicolae YO9BOW cu care am vizitat radioclubul "SOIMII" al Casei Armatei YO9KXX si Radioclubul judetean YO9KPI, unde secretar era Jinga Pompiliu YO9AQC (decedat). In anul 1978, am revenit in Buzau, de data aceasta ca ofiter de transmisiuni si astfel am cunoscut pe marea majoritate a radioamatorilor de aici. In anul 1980, dupa ce am obtinut carnetul de arbitru de US si Vanatoare de vulpi am fost ales in Comisia judeteana de radioamatorism.

YO3CCC: Ce imi poti spune despre radioamatorismul buzoian?

YO9XC: Un prim aspect este, ca activitatea in Buzau inainte de 1989 era una deosebita:
- erau 4 radiocluburi in Buzau, 1 la Ramnicu Sarat, 1 la Berca si mai erau 2 nuclee de vanatoare de vulpi la Pogoanele si Patarlagele;
- activitatea de Vanatoare de vulpi era impulsionata de fratii Nae YO9DCT si Costel care alaturi de Gigi YO9CWZ aducea medalii deosebite impreuna cu "vanatorii" lor;
- activitatea de UUS avea ca reprezentanti pe: Zoli YO9WZ , Iulica YO9AGM si Joni YO9BQN; nu era an ca acestia sa nu castige medalii in campionate;
- US ii avea ca "fanion" pe Virgil YO9BCM si Jean YO9AWV care erau o prezenta activa in concursuri;
- telegrafia sala era coordonata de YO9BOW si nu era concurs de la care sa nu vina cu tolba plina de medalii.
Dupa anul 1989 am continuat sa fiu membru in comisia judeteana de radioamatorism, iar in anul 1995 am fost ales presedinte al acesteia dupa plecarea lui YO9AGM si YO9AQC din Buzau. Situatia se inrautatise, in sensul ca nu mai existau decat 3 cluburi, iar sediul era "pe unde mai gaseam". Impreuna cu YO9CWZ, secretarul radioclubului, am reorganizat activitatea astfel:
- am aranjat sediul in cadrul Salii sporturilor;
- am reinfiintat concursul Cupa Independentei in 1997;
- am legitimat o serie de radioamatori tineri;
- am organizat la nivel local o serie de concursuri in UUS prin care antrenam radioamatorii pentru concursurile nationale;
- am instalat un repetor pe 144 MHz si altul pe 432 MHz pe vf. Istrita;
- am infiintat un program de diplome, facand astfel cunoscuta activitatea noastra.

YO3CCC: Cateva cuvinte despre infiintarea radioclubului YO9KXC, al carui presedinte esti si azi.

YO9XC: Era in anul 1982, cand lucram ca sef al pregatirii premilitare a tineretului pe judet si se inaugurase Casa de cultura a stiintei si tehnicii pentru tineret, iar la "moda" era ca pe langa aceste institutii sa functioneze cat mai multe cercuri tehnico-aplicative unde sa activeze tinerii. Prin Autorizatia Nr. 171/82–A din 22.06.1982, am infiintat Radioclubul Casei de Cultura a Stiintei si Tehnicii pentru Tineret Buzau, cu indicativul YO9KXC, responsabil fiind subsemnatul, avand ca operatori pe: prof. Zaharia Stefan YO9BFO si th. Nan Dorin YO9BFN. Tot in aceasta perioada am infiintat la 2 licee din Buzau 2 cercuri tehnico-aplicative de radioamatori cu 2 sali de invatat alfabetul Morse, care constituiau o pepiniera pentru radioclub si unde se predau cursuri de telegrafie sala. Activitatea se desfasura la parametri superiori, mai ales ca echipa se intarise prin venirea lui Iordache Paul YO9CXE, cu care am si devenit campioni nationali. In timpul evenimentelor din decembrie 1989 radioclubul a fost pradat insa norocul meu a fost ca luasem statia (FT-277 ZD) acasa la mine pentru ca altfel disparea si ea asa cum au disparut multe lucruri. In 1996 cu sprijinul Subprefectului de Buzau Dr. Adrian Tibuc YO9GHO (decedat) am infiintat Fundatia Radioclubul Tineretului Buzau, iar in anul 2002, conform Legii 69/2000, am infiintat Radioclubul Sportiv "UNIVERS B-90" Buzau, cu statut de asociatie sportiva, avandul ca operator si pe Cretu Mihai YO9RAO.

YO3CCC: Cand ai inceput activitatea in taberele de radioamatori ale tineretului?

YO9XC: In anul 1982, dupa discutii indelungate cu reprezentantii CC al UTC, am reusit sa infiintam Tabara de tineret a radioamatorilor, ca forma de pregatire premilitara, care s-a desfasurat la Buzau pana in anul 1988. Scopul acesteia a fost ca sa initiem "novicii" in tainele radioamatorismului (inceperea invatarii alfabetului Morse, reguli de trafic etc), iar pentu cei cu licente, antrenament la sala si trafic la statia clubului. Caietul cu amintiri din acea perioada este extraordinar, pentru ca multi dintre radioamatorii care emit azi in benzi au trecut prin aceste tabere. Ca instructori i-am avut pe Dan YO9CWY, YO9BOW, YO9CXE, Fimel YO9HD si altii. Imi aduc aminte cu placere de "nazdravaniile" lui Limona Stelica YO4FM, Gabi Paisa YO8WW si multi altii. In 23 - 24 iulie 1983 s-a organizat "Simpozionul national" la Casa de Cultura a Stiintei si Tehnicii pentru Tineret Buzau, prilej cu care tabara a fost vizitata de numerosi radioamatori, printre care as dori sa-i amintesc pe: Iosif Paulazzo YO3JP, George Craiu YO3RF, Raul Vasilescu YO3LX (toti decedati) care la vremea respectiva au avut numai cuvinte de lauda despre aceasta activitate. Cu aceasta ocazie am primit si diploma revistei "Tehnium" de la Ilie Mihaescu YO3CO.

YO3CCC: Ai participat vreodata in echipa YR0HQ?

YO9XC: In 1983, impreuna cu YO9AGM am organizat un punct de lucru al echipei YR0HQ la radioclub, unde pe langa statia existenta am adus amplificatorul de 1 kW si antena TH7 DXX ale lui Iulica, punct care a ramas instalat pana in 1986. De aici au lucrat: YO4HW Radu Bratu (decedat), YO3APJ, YO3JW, YO4ATW, YO9AWV si altii. In 1983 cand ne-am clasat pe locul I, am operat si eu statia, insa avand doar clasa a-III-a nu am fost inscris oficial in echipa. Am revenit in echipa in anii 2006-2007 ca operator SSB in 1,8 MHz iar rezultatele se cunosc.

YO3CCC: Cand ati infiintat "Cupa UTC la radioamatorism"?

YO9XC: Tot in aceasta perioada am reusit sa infiintam "Cupa UTC la radioamatorism" cu 2 concursuri, de radiotelegrafie si radiogoniometrie, editia a II-a tinandu-se la Buzau, in anul 1984. Despre desfasurarea acesteia si activitatea radioclubului YO9KXC s-a scris si in Almanahul Tehnium 1985.

YO3CCC: Ce aparatura folositi si cati membri sunt inscrisi la club?

YO9XC: Pentru ca un radioclub sa functioneze, in primul rand trebuie sa aiba un sediu, lucru pe care l-am realizat cu sprijinul colegilor de la Casa de cultura a Fundatiei pentru tineret Buzau, al carui vicepresedinte sunt, in conditii pecuniare nule. Aici, intr-o camera am asezat aparatura (FT-277ZD, FT897D si 2 statii pe 144 MHz si 432 MHz), iar in alta biblioteca, antenele de portabil pentru UUS si aparatura remember. Ca antene, pe US folosim un beam cu 3 elemente si un delta loop iar pe UUS un GP pentru lucrul pe repetoare si mai multe Yagy-uri pentru portabil. In radioclub sunt inscrisi 23 de radioamatori de emisie-receptie si 11 receptori, de diferite profesii.

YO3CCC: Am vazut site-ul vostru, ce ne poti spune despre acesta?

YO9XC: Site-ul l-am realizat cu ajutorul "expertului" nostru in softuri, Grigore Marian YO9IXC, unde am cautat sa aratam, in primul rand, activitatea membrilor radioclubului si va invitam sa-l vizitati cat mai des. De fapt, el este si "profesorul" in lucrul cu programele de radioamator pe calculator. Poate ca in viitor o sa-l determin sa participe si la Concursul national de softuri. As dori sa mai remarc faptul ca in domeniul creatiei tehnice am reusit sa devenim campioni prin Cioarec Marian YO9HDU care este un bun constructor in amplificatoare de putere pentru unde scurte.

YO3CCC: Te rog sa-mi spui cateva cuvinte despre simpozionul pe care il organizati la Buzau in fiecare toamna.

YO9XC: In 2002 impreuna cu YO9RAO am organizat primul simpozion "Toamna radioamatorior", care anul acesta ajunge la a noua editie si se bucura de o participare deosebita din partea multor radioamatori din YO dar si din strainatate: SM, LZ, I, ER. Acestea sunt prezentate in detaliu pe site-ul radioclubului http://www.qsl.net/yo9kxc.


 

YO3CCC: Stiu ca esti membru in Consiliul de Administratie. Ce poti sa-mi spui despre activitatea pe care o desfasori acolo?

YO9XC: In anul 2004 am fost ales presedintele comisie de arbitri in cadrul CA al FRR, unde prin propunerile facute, am imbunatatit regulamentele de desfasurare ale campionatelor pe US si UUS si am cautat sa revigorez activitatea CA. De asemenea, am elaborat un nou regulament pentru acordarea titlului de arbitru care a fost aprobat de CA, iar in prezent sunt in curs de realizare a unei evidente a arbitrilor la nivel de FRR si doresc sa incepem examenele pentru obtinerea calitatii de arbitru.

YO3CCC: Cum ai inceput participarile la seminariile internationale?

YO9XC: Fiind membru in CA al Fundatiei pentru tineret-Buzau am observat ca erau foarte multe programe promulgate de organizatia de tineret din cadrul UE la care celelalte asociatii participau. Astfel, in 2007 impreuna cu Petrica YO8RIJ, am participat la intrunirea de la Buzau, unde reprezentantilor celor 12 tari participante le-am prezentat radioclubul si activitatea acestuia, propunand in final proiectarea unor astfel de programe si cu tinerii radioamatori. Propunerea noastra a fost insusita si in anul 2009 am fost invitati la Ceanakkale in Turcia, unde in perioada 20 - 27 noiembrie am participat alaturi de alte 5 tari cu o echipa formata din: Conceta YO9HXC, Roxana YO9HJY, Mihai YO9RAO si subsemnatul, la desfasurarea acestui simpozion.

YO3CCC: La ce alte intalniri ai mai participat?

YO9XC: Un alt scop a fost ca sa dezvoltam relatiile la nivel de federatii cu tarile vecine cu prilejul unor intalniri organizate de acestea. In 2007 impreuna cu YO3JW am participat la intalnirea de la Burabu in Budapesta, iar in 2008 alaturi de YO3APG am fost la Kazanlik in Bulgaria unde am avut un schimb de pareri benefice pe diferite teme care ne intereseaza reciproc. Impulsionat de sucesul expeditiilor YP1W din 2002 si 2006 de pe insula Sahalinul Mare (in clasamentul general al IOTA Contest 2006, am obtinut locul 6), un alt scop a fost organizarea unor expeditii cu participare si din partea YO. In acest sens, in februarie 2008 m-am deplasat impreuna cu Preot prof. dr. Milea Mihail YO9IOV pe Muntele Athos unde am avut o runda de convorbiri cu reprezentantii guvernului (kinotita) si Monk Apollo SV2ASP, insa acestea nu s-au finalizat asa cum am dorit noi.

YO3CCC: Si ceilalti membri ai familiei sunt radioamatori?

YO9XC: Cea care m-a ajutat sa realizez toate acestea este sotia, Conceta YO9HXC, care a fost alaturi de mine si la bine si la rau, in activitatile organizate de radioclub in Buzau si in tara, dar si peste hotare. Fiica mea Raluca este receptoare si este casatorita cu un receptor, George, a carui mama este Nina YO9DCM. Nepotul Rares in varsta de 2 ani inca nu este radioamator, dar sper sa-mi mosteneasca atat pasiunea cat si aparatura pe care o am.

YO3CCC: Mai iti amintesti cand am facut prima legatura radio?

YO9XC: Nu imi mai aduc aminte pentru ca au trecut multi ani de atunci.

YO3CCC: Am cautat in colectia de QSL-uri si am aflat citind QSL-ul prin care imi confirmi aceasta legatura: 27 decembrie 1980. Cand au trecut 30 de ani?

Am cautat Almanahul Tehnium 1985 in arhiva personala si am pus cele doua pagini in care se vorbeste despre activitatea clubului, alaturi de celelalte fotografii. Ii multumesc lui Ovidiu pentru fotografiile pe care mi le-a pus la dispozitie. Fotografiile facute de mine, atat la Ovidiu acasa cat si la Club, au fost facute pe 13 noiembrie 2009.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%20facem%20cunostinta%20cu%20Burducea%20Ovidiu%20YO9XC/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer