In toamna aceasta, pe 10 septembrie, aproape de miezul noptii, am primit un e-mail de la prietenul nostru Nini YO3CCC, in care acesta imi solicita un interviu. Am raspuns imediat ca ma simt onorat de o asemenea invitatie. Am dat alarma in casa - scoala nevasta, taie pisica, fa focul la cuptor, alege orezul, ca avem oaspeti – vine Nini sa ne ia un interviu.
Batrane …esti anacronic, esti un dinozaur al unei alte generatii, vrei un interviu in care sa stati sa mancati pisica pe orez, nuci cu zahar cubic, sa beti mustul care de-abea a stat din fiert si sa depanati pe indelete 50 de ani de viata, de istorie si de pasiuni pana in zori, cand, insotiti de un cantec murmurat cam harsait de Romica Puceanu la pick-up-ul si el din alta generatie, sa va duceti la culcare obositi dar fericiti. O tempora, …. Parca e din Minulescu.
Azi, in vremea junelui IT, totul se face ONELINE !!! Bine ca macar copiii se mai pot face si ca pe vremuri. Am primit asadar tot prin e-mail bineinteles, un set de intrebari. Am fost ocupat o vreme cu multe alte treburi “de toamna” si acum in sfarsit, dupa ce am marcat incheierea lucrarilor agricole cu inceputul pritocitului butoiului de varza, (sa nu va inchipuiti ca suflu eu pana imi ies ochii din cap, nu, sufla aer o pompa de acvariu) imbracat in halat, cu totosii in picioare si avand o cafea fierbinte (fiarta in ibric bineinteles si nu oparita in cine stie ce oroare de filtru) pusa dinainte, m-am asezat “la calculator” sa dau si eu extemporalul.
Floare la ureche am zis, de data asta examinatorul (Nini) stie numai intrebarile, scolerul (adica eu) este acela care cunoaste perfect raspunsurile (le-a trait doar!) si nu se poate sa nu stie raspunsurile.
Am folosit celebrul de-acuma “copy – paste” si am transcris astfel intrebarile lui Nini aici. In vara aceasta am implinit 50 de ani de cand sunt radioamator?! Adica o jumatate de secol de pasiune, de ganduri, de vise, de framantari, de dragoste si rabufniri de ura; de viata !!! Si toate astea sa incapa intr-un pedigree facut online, anost, formal si fara suflet, eu si calculatorul!! Vai tie generatie a mijloacelor moderne de transmisie de date; era sa scriu a mijloacelor moderne de comunicare, dar fomularea ar fi fost gresita. A comunica cu cineva inseamna a face schimb de informatii, de idei, cu cineva asemeni tie, a dialoga; in nici un caz a trimite informatii in spatiu nu este o comunicare. Nu se poate reduce o viata de om la cateva date statistice, la cateva raspunsuri date cu da sau cu nu la cele 16 intrebari trimise cu tanti Neta. Subiectul are, ca orisicare ban, pe langa avers si un revers. Reversul este parsiv, inselator. Daca ar fi fost pusa numai o singura intrebare sau daca s-ar fi exprimat o singura rugaminte, cum ar fi aratat interviul? Cum s-ar fi numit? “50 de ani de radioamatorism”?! sau “O viata de om, o viata de radio”?! sau pur si simplu “ Sa facem cunostinta”?!
Hai sa facem un exercitiu. Pornind de la intrebarile lui Nini, propunand ca titlu “Sa facem cunostinta” si acceptand ca intreaga poveste sa incapa in 4 pagini dactilografiate (8 minute de citit cu intonatie! Hi!) sa vedem ce iese din asta.
YO3CCC: Data si locul nasterii?
YO4AUP: Barza m-a adus acasa in 30 noiembrie 1947 in comuna Tintea; astazi Tintea este un cartier al orasului Baicoi, pe paralela 45 la drumul DN1, locator KN25WA, din judetul Prahova, intr-o noapte friguroasa pe la ceasurile doua si ceva dinspre zori. Mama - Angelica, farmacista, luase in concesiune farmacia din sat. Tata - Constantin, maior de cavalerie, intors de pe front si proaspat deblocat, adica dat afara din armata dupa un razboi intreg facut dus spre rasarit - intors spre soare apune si in final, inapoi din Tatra pana acasa pe jos. Celor ca el care s-au intors pe jos din Tatra nu li s-a facut onoarea sa treaca pe sub arcul de triumf la intoarcerea in Bucuresti. Deh... Cam greu pentru toti, dar barza nu accepta refuzuri.
YO3CCC: De ce si Gheorghe si Andrei?
YO4AUP: Cu ajutorul moasei din sat, s-a facut tot ce era de facut si eu am fost inscris in registrul starii civile sub numele de botez Gheorghe (ca bunicul dupa mama care s-a prapadit in septembrie, cu un an inainte sa ma nasc eu) si Andrei pentru ca barza m-a adus in ziua de mos Andrei. De aici de la Baicoi unde am locuit pana in 1950 eu nu imi aduc aminte nimic. Din povestile alor mei stiu ca aveam doi prieteni, un catel si o scroafa mare, alba si cu par cret. Cand eram in gradina cu ei, mama statea linistita ca nu se putea apropia nimeni de mine. Eram bine pazit si aparat. Fara sa stiu cum a trecut vremea, in 1950 ne-am mutat cu catel si cu purcel la Sighisoara. De aici incep si primele mele amintiri si imagini intiparite in memorie.
Gradinita si primele patru clase primare le-am facut la nemti. Asta si faptul ca de acasa am fost crescut si educat in spiritul respectului fata de cuvantul dat, intr-o atmosfera calma dar ordonata, cu exemple si modele de inalta tinuta morala, cu un deosebit respect pentru uniforma militara, ma fac sa pot spune, metaforic bineinteles, ca eu am crescut cu poza lui Bismarck pe noptiera in timp ce altii au tinut la capatii poza Mariei Tereza.
YO3CCC: Cum ati aflat despre undele radio?
YO4AUP: De la tatal meu care, preventiv, tinea radioul pe sifonier.
YO3CCC: Dar despre radioamatori?
YO4AUP: In clasa a cincea am trecut de la liceul german din cetate la liceul de baieti din oras si in clasa a saptea a venit AVSAP-ul sa ne invite la cursul de radioamatori. Teoria o faceam la scoala cu domnul profesor Bukowski - profesor de fizica - iar morse am invatat la radioclubul orasenesc - sef de radioclub era dl. Iliut - cu citiva baieti proaspat eliberati din armata. Am inceput cursul 48 de cursanti, l-am terminat 8 si am dat examen 3: Tibrea Adrian, o fata Rodica si cu mine.
YO3CCC: Cand ati devenit radioamator ati fost mai intai receptor si apoi ati devenit radioamator de emisie?
YO4AUP: Da, la inceput am avut indicativul YO6-5110. In 18 iulie 1962 am obtinut Certificatul de radioamator emitator clasa a III–a, eliberat sub numarul 39 de UCFS - Radioclubul Regional Brasov. In aceeasi toamna ne-am mutat tot familionul de la Sighisoara la Medias si legaturile cu Sighisoara s-au rupt.
YO3CCC: Ati avut de la inceput indicativul YO4AUP?
YO4AUP: Da, districtul s-a modificat in timp, intii 6, apoi 3 si din 1980 pana acum este YO4AUP.
YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ati cunoscut?
YO4AUP: La Medias i-am cunoscut pe: Jim - acumYO5OO, pe atunci viitor YO6AJI, pe Dan - acum YO3FG si pe Misu - atunci YO6AOO.
YO3CCC: Cu ce aparatura ati debutat ca radioamator?
YO4AUP: Tot aici, la Medias, am facut primele “legaturi radio” cu Jim. El statea in centru, deasupra librariei si facea trafic cu un Rx “Concert” si emisie cu un 6P9 + 6P3, modulatie de catod cu microfon cu “taciune” iar eu, care stateam langa gara, ascultam intr-un receptor “Bucuresti 500” si faceam emisie cu un 6A8 + 6P9, tot cu microfon cu “taciune”. Mai apoi a aparut statia colectiva dela “Casa Pionierilor”, YO6KEG, cu un final cu G807 si un receptor “Riga 10” din cabinetul doamnei directoare Tatu. “Cercul de radio” era condus la vremea aceea de dl. Turjan. Anii de liceu au trecut repede si ne-am imprastiat prin tara. Intii a plecat Dan la facultate, la Geodezie la Bucuresti, apoi in 1964, Jim, la Automobile si tractoare la Brasov si in final eu, in 1965 la Termoenergetica la Bucuresti. Numai Jim s-a intors acasa la Medias. Noi ceilalti ne-am imprastiat prin tara. Am fost ultima serie de absolventi care a putul lua repartitie direct in proiectare. Am luat repartitie la IPROSIN – Institutul de proiectari pentru chimia organica de sinteza, medicamente si coloranti si aici am lucrat pina in 15 aprilie 1979 cind m-am transferat la TMUCB la Constanta, oras in care locuiesc si azi.
YO3CCC: Cu ce antene ati plecat la drum?
YO4AUP: In 1981 am cumparat primul meu transceiver, un Yaesu FT101B si o antena Hy Gain - 18AVT. Asta a fost prima “dotare” radio a statiei YO4AUP. Tot atunci am intins si primii dipoli monobanda pentru 80m. De-a lungul timpului am descoperit ce altii stiau mai de mult: “Nici un receptor nu este mai bun decat antena pe care o are!” Asa ca m-am apucat de antene. Am in dotare de la inceputuri o verticala multiband. Intai a fost un 18AVT si de mai bine de 10 ani un DX88, ambele de fabricatie Hy-Gain si tot de atunci o antena Yagi de la Cushcraft, model A4S. In 2003 am facut un Quad repliat pe 7 MHz, l-am botezat “Crucea de Malta”. Apoi, in 2006, dupa ce am dat jos Crucea de Malta, am facut un sistem de trei antene fixe cu directivitate rotitoare, pe sase directii fixe, In tot acest timp, au functionat si verticala all band, DX88 de la Hy - Gain si tribanderul A4S de la Cushcraft. DX88 - ul este o antena excelenta, cu care, spre deosebire de multe alte antene verticale, se si aude foarte bine. Are insa o singura hiba: banda foarte ingusta in 80 m (numai 15 kHz) si banda ingusta in 40 m (numai 30 kHz). Asa ca in 2007 am modificat-o putin, facand acord variabil in benzile de 7 MHz si 3,5 MHz. Am publicat si aceasta experienta. Cateva alte preocupari legate de antene au fost concretizate in alte cateva articole: Parametrii rotoarelor pentru antene; Unde amplasati antena magnetica?; Despre antena verticala; Scurt compendiu despre transmatch; Transmatch automat; 80 m... Cum si cu ce?; CIRCUIT "Γ" de LABORATOR; FILTRUL TRECE-BANDA; Antene mici... in 80 m!
YO3CCC: Stiti telegrafie s-au lucrati numai in fonie?
YO4AUP: Am stiut odata. Am intrerupt timp de 30 de ani si acum nu mai lucreaza BFO-ul. Astazi lucrez fonie.
YO3CCC: Unde, cum si cand ati invatat telegrafie?
YO4AUP: La Sighisoara, la cursul de formare pentru radioamatori organizat de AVSAP, din toamna lui 1961 pina in vara lui 1962.
YO3CCC: Participati in concursuri?
YO4AUP: Concursurile au fost si ele alese pentru exotismul indicativelor participante. Iata cateva dintre ele si locurile ocupate:
- in 2004 The 45th All Asian DX Contest categoria SO 40m phone – 1th place Romania
- in 2005 The 46th All Asian DX Contest categoria SO 15m phone – 1th place Romania
- in 2006 WW – WPX- SSB Contest –categ. TB, SO, LP, All bands #1 Romania
- in 2009 Oceania DX Contest All Band Phone – 1th place Romania
- in 2010 South America SSB Contest – Trophy –categoria SO 15m HP – #1Romania, #2 Eu, #2 World
- in 2010 WW –SSB – DX Contest – categ HP 40m #1 Romania, #20 Europe
- in 2010 WW – WPX- SSB Contest –categ. TB, SO, HP, All bands #2 Romania
- in 2011 WW –SSB – DX Contest – categ HP 80m #1 Romania, #17 Europe
YO3CCC: Din ce amplasament ati lucrat in portabil in concursuri pe UUS?
YO4AUP: Nu lucrez in concursuri de UUS.
YO3CCC: Sunteti pasionat de diplome si QSL-uri?
YO4AUP: Din pacate timpul a fost lucrul care mi-a lipsit de cand am intrat pe ogorul muncii si pana am iesit la pensie. 30 de ani de santier, mai intai la TMUCB si apoi la Argenta, programul incepea la 6:30 si se termina la 18:15. Sambata era zi scurta. Radio - cand voi iesi la pensie. De aceea am optat pentru un singur tel in materie de performanta: 5BDXCC. Tot traficul radio a fost subordonat acestui tel. Am reusit intr-un tarziu. Am primit diploma 5BDXCC cu numarul 7428 din 9 iulie 2012.
Mai sunt si alte diplome frumoase agatate pe perete sau pe drum, printre care diploma DXCC PHONE, cu stikerul 200, 5B-WAC, WAZ, Diploma Regiunii a III-a IARU cu doua stikere de aur, doua de argint si doua de bronz, s.a. Ori cum, cea mai frumoasa ramane 5BDXCC.
YO3CCC: Cu ce antene vreti sa va mai dotati?
YO4AUP: Sa vrei este una si sa poti este alta. Mi-ar place 4 elemente Yagi, full size, in 3,5 MHz, facuta pe o structura de macara turn la punct fix; cu 10.000 euro se poate cumpara o macara MTO la mana a doua, functionala, cu autorizatie ISCIR! Nu radeti, e adevarat. Dar unde o pui?
YO3CCC: Va plac modurile de lucru digitale? Daca da, de ce?
YO4AUP: Radioamatorismul la mine s-a oprit la faza “sa contactezi oameni”. A pune calculatoarele sa schimbe informatii intre ele este alta gasca!
YO3CCC: V-as ruga sa-mi povestiti cu lux de amanunte despre realizarile d-voastra in domeniul amplificatoarelor de putere de RF, dar si despre alte genuri de montaje pe care le-ati realizat: transvertere, etc.
YO4AUP: Asa cum spun nemtii, eu am ramas un “altmodisch” (de moda veche) indragostit de tuburi. Si asta mai ales pentru emisie. Constructiile cu tuburi raman un hobby in cadrul unui hobby. Aproape tot ce am lucrat am si publicat pe site-ul lui Ciprian N2YO, http://www.radioamator.ro Am scris articolele in special pentru cei mai tineri, care sunt mai putin familiarizati cu tuburile. Acum se afla la tipar un ciclu de articole despre un liniar cu GU74B, intitulat Cubul 2x2x2, din care au aparut deja primele articole.
Sper sa am puterea sa termin acest liniar si apoi sa etalonez si sa pun in functiune un proiect mai vechi, inca neterminat si anume etajul final din statia P140 (cu GU43b) modificat cu intare pe grila pasiva, cu compensarea capacitatii de intrare a tubului, complet echipat cu redresori cu tot, montat in volumul etajului final original. Si apoi cine stie? Sa fim sanatosi si om mai vedea!
YO3CCC: Pai nu ne spuneti nimic despre D-na Nora YO4AYL?
YO4AUP: Si in final, sa dam cezarului ce-i al cezarului. Lui YO4AYL, Nora, sotia si tovarasul mea de viata, ii datorez tot ceea ce am facut in materie de radio si nu numai radio. Ea este aceea care timp de 18 ani m-a sustinut si m-a incurajat. M-a lasat sa ma joc atunci cand mi-era bine si m-a sustinut atunci cand mi-a fost greu. In 1995 s-a prapadit tata, in 2005 mama. In februarie 2007 am avut parte de o angioplastie si m-am ales cu un stend. Atunci, la o sueta cu moartea, aceasta mi-a spus ca de fiecare zi din restul zilelor pe care mi le mai lasa, sa ma bucur ca si cum ar fi ultima, si sa nu uit ca atunci cand vom pleca, o vom face singuri si nu vom lua nimic cu noi. A fost cea mai dura lectie de viata ce mi-a fost dat sa o traiesc. Am supravietuit. In martie 2007 am iesit la pensie si de atunci ne bucuram de viata, de soare si de tot ce ne este dat pe lumea asta.
In 2008 am avut de ales intre a ne lua o masina noua sau a vedea Alaska. L-am reparat pe batranul Ticuta al nostru si am fost in Alaska. A fost o decizie corecta. Apoi in 2009 am fost in Elvetia intr-o excursie de trei saptamani cu trenul, pregatita si programata de acasa, online prin internet. Ambele suite de articole, in care am incercat sa impartasesc si altora bucuria traita de mine, cu toate ca au aparut in sectiunea “Impresii de calatorie”, au fost primite cu ostentatie de unii dintre cei care si-au exprimat opiniile. Nu-i nimic. Am renuntat la a termina ciclul prin Elvetia si am renuntat total la ideea de a pune pe hartie pentru altii si vacanta ocazionata de simpozionul de la Suior din 2011, cand, inainte de simpozion am hoinarit amindoi, Nora si cu mine impreuna cu Ticuta, trei saptamani, prin Oas, prin Tara Lapusului si prin Maramuresul Istoric. A fost o vacanta de vis. Sunt amintirile noastre pentru lungi seri de iarna, cand stam la un pumn de miez de nuca, cateva bucati de zahar cubic si un pahar de vin din productia proprie si mangaind pisica, facem planuri pentru vremea mai calda ce va sa vina.
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:
Articolele tehnice aparute in site-ul www.Radioamator.ro, in ordinea cronologica a aparitiei:
Crucea de Malta http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=68
Parametrii rotoarelor pentru antene http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=122
Unde amplasati antena magnetica? http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=124
Despre antena verticala http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=130
Puterea in radioamatorism http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=164
Remember Yaesu http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=220
Scurt compendiu despre transmatch http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=225
Transmatch automat http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=233
QRA-Locator, QTH-Locator, Maidenhead Locator sau simplu Locator? http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=248
Sa interpretam corect unitatile de masura neconventionale http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=271
Redresor pentru amplificatorul liniar tip G2DAF http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=291
Alfabetul Morse este alfabetul lui Morse? http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=314
Radioclubul Nostru din Constanta http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=329
Relatia radioamator - radioclub sau sa citim si sa intelegem legea http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=350
Directivitate rotitoare din trei antene verticale fixe http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=369
Puterea disipata http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=388
Triangle Array http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=444
Acordati antena Hy Gain DX-88 in 3,5 si 7 MHz in intreaga banda http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=462
MOT-ul in alimentatoarele pentru tuburi http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=569
PHONE - vivus sau redivivus sau a trecut in frunte? http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=671
80m... Cum si cu ce? http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=717
CIRCUIT "Γ" de LABORATOR http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=724
FILTRUL TRECE-BANDA http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=742
Antene mici... in 80 m! http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=785
Antene mici... in 80 m! http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=801
Cubul 2x2x2 http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=674
Si noi am fost in Revillagigedo (din ciclul Et in Arcadia ego) http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=513
Lipitura rece (din ciclul Cu trenul prin Elvetia) http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=623
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer