You are here

Apeducte din Portugalia

                                              Expoziţia temporară

Vernisajul expoziţiei temporare de fotografie “Apeducte din Portugalia”, de Pedro Inácio, a avut loc marţi, 16 octombrie 2012, ora 17.30, în Sala Lapidarium a muzeului din Calea Victoriei nr.12, Bucureşti.

 

Proiectul expoziţional, găzduit de Muzeul Naţional de Istorie a României, concretizat la Bucureşti prin intermediul Camões, Instituto da Cooperação e da Língua din Portugalia şi Fundaţiei Culturale “Elena Surdu- Stănescu”,  este mai mult decât o expoziţie de fotografie: el se integrează în dialogul artistic iniţiat în 2011 la Muzeul Apei din Lisabona, prin expoziţia Imagens de amor a Elenei Surdu Stănescu (sculptură) şi a Georgetei Grabovschi (pictură), organizată de Institutul Cultural Român. Se construieşte astfel o cale de comunicare între expresii artistice diferite, pe care deschiderea către colaborare le-a adus mai aproape.

Apeductele, o prezenţă naturală în Portugalia, nu se numără printre reperele peisagistice din România. De aceea fotografiile lui Pedro Inácio sunt o invitaţie de a descoperi cum au apărut ele şi cum oraşele au crescut apoi în jurul lor. Expoziţia propune o altfel de călătorie prin Portugalia, o perspectivă mai complexă, care se adresează atât celor interesaţi de istorie, de arhitectură, cât şi celor interesaţi de specificul lusitan.

Acest patrimoniu cultural, difuzat pentru prima dată la nivel internaţional, evidenţiază monumente legate de istoria artei şi de aprovizionarea cu apă din Portugalia, construite, majoritatea, între secolele al XVI-lea şi al XIX-lea. Structurile sunt prezentate în funcţie de localizarea geografică, de la nord la sudul ţării, un factor important pentru tipologia fiecărui apeduct. Această iniţiativă fotografică urmăreşte atât cercetarea apeductelor portugheze, cât şi să aducă un tribut tuturor celor care le-au înfăptuit (portughezi şi străini,) punând accent pe arta şi priceperea cu care au construit o moştenire culturală şi istorică aparte. (Pedro Inácio)

Pedro Inácio este muzeolog, coordonatorul Muzeului de Apă a Companiei Portugheze a Apelor Libere (EPAL) şi vicepreşedinte al Asociaţiei Portugheze de Muzeologie (APOM). Participă la expoziţii colective şi individuale din 2005, în diferite muzee şi spaţii culturale din Portugalia şi din străinătate: biblioteci, castele, galerii, muzee, mănăstiri. A participat la peste treizeci de expoziţii, dedicate următoarelor subiecte: apă, artă sacră, apeducte, berze, pâine şi stânci. În 2011 publică două cărţi: “Liniştea berzelor”, împreună cu fratele său Carlos Inácio şi “Apeducte din Portugalia, artă şi patrimoniu”, editată de EPAL. Lucrările sale au fost publicate şi premiate nu numai o dată, şi sunt reprezentate în colecţii publice şi private. Natura şi arheologia industrială sunt două din temele sale preferate.

Cele douăzeci de fotografii ale lui Pedro Inácio poartă până la Bucureşti, precum apeductele care purtau apa de la izvor, poveşti din istoria şi arhitectura Portugaliei.

Expoziţia a fost deschisă între 16-28 octombrie 2012, în Sala Lapidarium a Muzeului Naţional de Istorie a României.

Sursa: Muzeul Naţional de Istorie a României

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Apeducte%20din%20Portugalia/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer