You are here

O viata dedicata componentelor electronice marca IPRS - Baneasa

 

Despre D-na Doina Didiv auzisem multe lucruri bune inca de prin 1972 de pe vremea cand lucram si eu la IPRS-Baneasa, iar dansa era sefa in C-uri (Sectia de diode). Chiar daca in 1976 m-am transferat la un institut de cercetari, am pastrat legatura cu IPRS-ul prin prietenii care lucrau acolo si astfel eram in tema cu tot ce se intampla in acesta intreprindere de varf a economiei romanesti. Din acest motiv am tinut cu tot dinadinsul sa port o discutie cu Doamna Didiv pentru a afla cat mai multe amanunte despre aceasta intreprindere de care sunt si eu legat sufleteste. Acest interviu s-a dorit a fi o istorie a felului cum a evoluat IPRS-ul.

Nini: Ce facultate ati urmat?

D-na Didiv: Am urmat cursurile Facultatii de Fizica, Sectia nucleara.

Nini: Care a fost primul loc de munca dupa terminarea facultatii?

D-na Didiv: M-am angajat la Editura stiintifica, Sectia de stiinte. Aici am stat un an de zile. Imi placea ceea ce faceam dar imi doream altceva, asa ca m-am angajat la Uzina Electronica din str. Baicului, unde am stat tot un an de zile, dupa care am ajuns la proaspat infiintatul IPRS-Baneasa.

Nini: Cand s-a infiintat IPRS-Baneasa?

D-na Didiv: IPRS-Baneasa a luat fiinta in luna iunie 1962 prin transformarea sectiei Electronica II in Unitatea Baneasa a Uzinei Electronica. Bineinteles, au fost niste etape premergatoare:
- din 1959 si pana in 1960 se fac prospectii pentru licenta;
- in 1961 incepe constructia;
- suportul material si uman este al Uzinei Electronica din strada Baicului, unde au si functionat pana sa fie transferate la IPRS liniile de germaniu si de rezistente, licenta Thomson CSF.

Nini: Care au fost primele sectii care au inceput sa functioneze la IPRS?

D-na Didiv: Deci, din 1962 incep sa functioneze: -S 2700, Componente pasive;
- S 2200, Dispozitive germaniu;
- Atelierul Mecanicul Sef (puturi de mare adancime, neutralizari ape reziduale, etc.);
- Cabinet tehnic;
- Serviciul investitii (coordonare lucrari investitii);
- CTC (Control tehnic de calitate).

Nini: Ce puteti sa-mi spuneti despre aceste sectii nou infiintate?

D-na Didiv: S 2700, Componente pasive a inceput cu: condensatori electrolitici, condensatori cu hartie, rezistente chimice, cablaje imprimate simpla fata pentru radioreceptoare. Prin efort propriu in decursul anilor productia s-a diversificat extinzandu-se in produse pentru industria electrotehnica: condensatoare poliester, rezistente bobinate, condensatori balast, condensatori pentru: impulsuri, pentru protectia diodelor de locomotiva, componente profesionale: condensatoare pornire motoare, cablaje cu dubla fata, cu gauri metalizate, condensatoare CKD.

Nini: Ce se fabrica in S 2200?

D-na Didiv: S 2200 Dispozitive cu germaniu a pornit cu diode punctiforme si tranzistori de mica putere, licenta Thomson CSF. Ulterior s-au facut si tranzistori de putere.

Nini: Cand ati scos primul produs propriu si despre ce era vorba?

D-na Didiv: In 1963 a fost scos primul produs propriu, fotodioda cu germaniu. Tot in acest an s-au facut si startere pentru lampi fluorescente.

Nini: Dar primul export?

D-na Didiv: In 1964 s-a facut primul export de componente (in Franta), diode punctiforme. In 1966 s-a introdus tehnologia de tragere monocristale si dispozitiv aliate din siliciu; tehnologie de la ICPE. Apar tranzistorii cu siliciu. Tot in acest an se construieste statia de apa deionizata. In 1967 se infiinteaza S 2100 Autoutilare, desprinsa din Mecanicul Sef. Se incepe proiectarea si executia de utilaje pentru IPRS si apoi si pentru altii. In 1969 se infiinteaza Scularia pentru realizarea de SDV-uri (Scule si Dispozitive pentru Verificat), masini automate pentru bobinat elelectrolitici, utilaje pentru sectia de la Curtea de Arges, linie completa automatizata pentru diode cu Ge, aurire localizata pentru circuite integrate. In 1978 se fac primele exporturi de utilaje, utilaje pentru cablaje imprimate.

Nini: Cand s-a inregistrat marca IPRS-Baneasa la OSIM? Dar alte brevete?

D-na Didiv: Primul brevet s-a depus la OSIM in 1967 si este pentru Tragere monocristale Si. Ulterior, de-a lungul anilor s-au mai depus inca 105 cereri pentru brevete. Marca IPRS-Baneasa s-a inregistra la OSIM in 1968. Inventiile s-au aplicat cu eficienta. Au inceput sa se exporte:
- monocristale Si; s-au marit dimensiunile pana la 3"
- punti auto;
- dispozitive rapide prin tehnologia de iradiere;
- celule solare;
- tehnologie de asperizare folie de Al;
- implantare ionica.
In 1965 s-au creeat servicii separate de Cercetare-Poiectare-Control si s-au dat in folosinta primele laboratoare independente. In 1972 conducerea introduce conceptul de Sectie integrata, cu: proiectare, cercetare, dezvoltare, investitii, productie.

Nini: Cand s-au scos primele carti si reviste ale IPRS-ului?

D-na Didiv: Primele carti despre semiconductoare si despre componente pasive s-au scos in 1963. In anul 1964 s-a publicat primul articol de specialitate in strainatate, iar din 1979 s-a scos revista Beta. Am avut 16 doctori si doctoranzi in diferite domenii; am avut 40 de contracte de cercetare pe terte piete si peste 300 pentru cercetare proprie. S-au avizat peste 70 de inventii si am avut peste 200 de inovatori.

Nini: Cand s-a infiintat S 2300?

D-na Didiv: S 2300 Diode si tiristoare cu Si s-a infiintat in 1969, aici fabricandu-se diode si tiristoare cu Si licenta Silec (Franta) de mica si medie putere. In 1980 are loc extinderea gamei pentru mare putere (MP): normale si rapide, tehnologia cu structuri presate si cu baza plata, tehnologie AEG. Are loc extinderea tehnologiei rapide, dar si altele:
- TO220;
- punti auto;
- punti monofazate 20A (implantare ionica);
- tehnologia de pasivare, triace, celule solare, avalansa controlata.
- punti auto 40-60A; redresor pentru LDE 1200CP; dispozitive MP (mare putere) 4000A/340V. Gama foarte larga de aplicatii.

Nini: Cand s-a infiintat Sectia de circuite integrate?

D-na Didiv: In 1970 a luat fiinta Sectia 2400 Circuite integrate, licenta Thomson CSF; aici se fabricau componente pentru Uzina Electronica, iar din 1972 pentru Fabrica de calculatoare. Tehnologia planar epitaxiala este introdusa in 1975 iar primul lot de componente care a beneficiat de aceasta a fost un set de circuite integrate liniare pentru TV alb/negru. S-a pus la punct tehnologia planar epitaxiala si pentru circuitele integrate necesare productiei industriale. Din 1983 incep sa se fabrice si structuri la cerere. In 1984 s-a facut primul export de circuite integrate in Vest. Ulterior se fabrica circuite integrate microstrip pentru microunde si structurile pentru TV color.

Nini: Cand s-a infiintat Oficiul de calcul?

D-na Didiv: In 1973 ia fiinta Oficiul de calcul; am fost printre primele intreprinderi care urmarea pe calculator costurile de fabricatie (cheltuieli cu munca si cheltuieli materiale) si tehnologiile de fabricatie.

Nini: Dar Serviciul de marketing?

D-na Didiv: Tot in 1973 ia fiinta Serviciul de marketing. Se facea export in: Franta, Germania Federala, SUA, Cehoslovacia, Italia, Polonia, RDG. Principiul Serviciului de marketing era: "Sa vindem nu numai ce producem ci si ce se cere!"

Nini: Cand ia fiinta Sectia 2500?

D-na Didiv: In 1974 a intrat in productie Sectia 2500 pentru fabricatia tranzistorilor si diodelor cu siliciu; la inceput cu licenta ITT, extinzandu-se apoi in domeniul microundelor, de inalta frecventa, de difuzie planara pentru tranzistori de 2000V, tranzistori pentru aplicatii de forta.

Nini: Cand s-a infiintat Serviciul de colaborari si care era scopul lui?

D-na Didiv: Serviciul de colaborari s-a infiintat in 1976 pentru a mari gradul de integrare a subansamblelor.

Nini: Cand s-a infiintat IPEE?

D-na Didiv: IPEE Curtea de Arges s-a infiintat in 1973 si aici s-au trasferat de la IPRS fabricarea urmatoarelor componente: rezistente chimice, condensatori ceramici, termistoare si ulterior rezistentele bobinate (1974). Fabrica a fost o reusita; a avut cercetare proprie, a diversificat productia si chiar si-a creeat un al doilea profil de fabricatie foarte bine apreciat.

Nini: Cand s-au mutat circuitele imprimate din IPRS?

D-na Didiv: In 1980 ia fiinta sectia Circuite imprimate Pipera, o foarte buna sectie.

Nini: De ce a trebuit infiintata Sectia condensatoare Urlati din judetul Prahova?

D-na Didiv: A fost necesara pentru repartizarea de stagiari.

Nini: Care erau regulile de baza pe care le foloseati?

D-na Didiv: Aveam un set de reguli pe care le-am aplicat tot timpul cat am facut parte din conducerea IPRS-ului. Acestea erau:
1. SPIRITUL DE ECHIPA;
2. NU EXISTA NU SE POATE;
3. CUVANTUL DAT, ESTE LEGE;
4. COMUNICAREA;
5. MINCIUNA SE PEDEPSESTE, GRESEALA SE IARTA.

Nini: Care erau problemele cu care se confrunta IPRS-ul?

D-na Didiv: Enorm de mare diversitatea cererii. Faceam parte din 32 de comandamente: Electronica, Calculatoare, Electrotehnica, Comunicatii, Industria auto, Industria pentru agricultura, Actionari, Constructii, Chimie, Siderurgie, Transporturi CFR, Automatizari, etc. La toate acestea se mai adauga si exportul.

Nini: Ce trofee s-au obtinut?

D-na Didiv: As enumera doar cateva mai importante:
- 1979 Trofeul International al Calitatii Madrid;
- 1885 Medalia de aur Targul International Plovdiv (pentru producerea tranzistorilor V-MOS de putere);
- 1981 Ordinul Muncii clasa a II-a;
- 1984 Ordinul Muncii clasa a III-a;
- 1985 Ordinul Muncii clasa a I-a.

Nini: Ce facilitati aveau salariatii?

D-na Didiv: Pentru salariati s-au infiintat urmatoarele:
- Cabinet medical (inca de infiintarea IPRS-ului);
- Cantina (1965);
- Camin de nefamilisti (1975);
- Gradinita de copii (1982);
- Teren de sport.

Nini: Imi aduc aminte ca IPRS-ul avea chiar si o echipa de fotbal de femei. Cand si de ce a fost infiintat Serviciul Colaborari?

D-na Didiv: Acest serviciu a fost infiintat in 1976 pentru furnizarea de semifabricate pentru IPRS.

Nini: Cand a luat fiinta Laboratorul de psihologie?

D-na Didiv: Laboratorul de psihologie s-a infiintat in 1969 si functiona impreuna cu Cabinetul de Protectia Muncii.

Nini: Cum au decurs lucrurile dupa Revolutie?

D-na Didiv: Cam 2-3 ani, lucrurile au decurs oarecum normal, dar cu multe temeri pentru ca industria autohtona a inceput sa se destrame. Ne-am pus serios problema unor noi fabricatii in locul componentelor. Solutiile au fost timide si greu de creat cam 5.000 de locuri de munca si cam peste 15.000 de metri patrati de hale de ocupat. Componentele, la randul lor se cereau din ce in ce mai putine, si pentru ca erau depasite tehnologic. Decaderea a avut mai multi factori:
- unul intern romanesc, daramarea semnificativa a industriei autohtone si inlocuirea treptata cu producatori straini sau interni, cu alte interese privind furnizorii de materiale; puteau sa supravietuiasca destule familii de componente daca era un anumit interes;
- alta alternativa, firme mixte pentru export; pentru exportul puntilor auto in SUA s-a infiintat o firma in Luxemburg si apoi in Insulele Virgine; a mers un timp;
- industria de componente s-a schimbat total tehnologic; astazi, in Europa nu mai exista o astfel de fabricatie (aici se regasea mai mult de 80% din ce fabricam);
- toata conceptia tehnologica s-a schimbat; altfel nu se putea realiza explozia din domeniul:
- calculatoare;
- comunicatiilor;
- constructiilor de utilaje;
- cunoasterea din macro si micro;
- geneticii.

Nini: Ce functii ati ocupat cat timp ati lucrat la IPRS?

D-na Didiv: Cat timp am lucrat la IPRS am ocupat urmatoarele functii: am inceput ca inginer stagiar, apoi Sef de linie Ge, am fost avansata ca Sef de sectie, mai tarziu Director tehnic si in final Director general.

Nini: Cati ani ati lucrat la IPRS?

D-na Didiv: Aici am lucrat 32 de ani, din 1960 pana in 1992 cand am iesit la pensie.

Vreau sa fac cateva precizari:
- aproximativ 80% dintre fotografii sunt din colectia personala;
- tin sa-i multumesc d-lui Popa Eugen, actualul director al IPRS-Baneasa, pentru materialul pus la dispozitie, dar si pentru faptul ca am putut sa fac fotografii in incinta intreprinderii si mai ales acelor minunate doamne, cinci la numar, din cei peste 5000 de salariati cat avea IPRS-ul in vremurile bune.

Interviul a fost realizat pe 8 noiembrie 2010.

Mai multe poze ocazionate de acest interviu se gasesc in acest album:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/O%20viata%20dedicata%20componentelor%20electronice%20marca%20IPRS-Baneasa%20Doina%20Didiv/index.html

Un filmulet documentar despre IPRS-Baneasa se poate vedea aici: http://www.youtube.com/watch?v=L7hIIkfjKe4

 
 

Articol aparut la 15-4-2011

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer