Muzeul Național Cotroceni a organizat marți, 23 ianuarie 2024, ora 14.00, în Salonul Cerchez, vernisajul microexpoziției 165 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Microexpoziţia „165 de ani de la Unirea Principatelor Române“ rememorează evenimentele care au marcat anii de domnie ai lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) şi este organizată în parteneriat cu Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I“, din patrimoniul căruia sunt expuse panouri care reprezintă evoluţia armatei române în timpul domniei lui Cuza. În vederea unificării s-a iniţiat schimbul unor unităţi militare între cele două ţări, s-a instituit o comisie de unificare a uniformelor şi s-a procedat, încă din vara anului 1859, la strângerea celor două armate în tabăra de la Floreşti (judeţul Prahova). Măsurile de unificare a armatei au fost continuate prin crearea în toamna aceluiaşi an a unui Stat Major unic, la conducerea căruia, la 30 mai/11 iunie 1860 a fost numit colonelul Ioan Emanoil Florescu. Prin legea din 13/25 iulie 1860, s-a hotărât uniformizarea instrucţiei, a disciplinei, a administraţiei şi contabilităţii în armată, precum şi aducerea în ţară a unor instructori militari francezi. În vara aceluiaşi an, administraţia şi intendenţa celor două armate au fost unificate, iar colonelul Florescu a fost numit ministru de război atât în Moldova cât şi în Ţara Românească, act de o deosebită importanţă în acţiunea de reorganizare a armatei pe baze comune.
Din patrimoniul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I“ sunt expuse şi patru uniforme reprezentative pentru armata română unificată: uniformă de soldat grenadier de Infanterie, model 1859, uniformă de căpitan de Infanterie, model 1861, uniformă de vivandieră de Infanterie, model 1865, uniformă de sergent-major sapeur de Infanterie, model 1865, dar şi câteva modele de arme folosite în cadrul armatei unificate: muscheton de artilerie, sabie-baionetă, sabie de cavalerie, tesac pentru subofiţeri.
Microexpoziţia beneficiază şi de sprijinul colecţiei Daniel Obreja, completată cu bunuri de patrimoniu din colecţia Muzeului Naţional Cotroceni, constând în documente, fotografii, medalii şi plachete legate de dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, aniversarea de 50 de ani a Unirii Principatelor, medalii dedicate contribuţiei unor oameni politici ai vremii (Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, Nicolae Kreţzulescu) la adoptarea reformelor, decoraţia „Pro Virtute Militari“, regulamente ale Curţii domnitorului Alexandru Ioan Cuza - Ceremonial şi Etichetă, medalii legate de înfiinţarea Azilului Elena Doamna etc.
Sursa: Muzeul Național Cotroceni
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer