You are here

Biserica Boteanu-Ienii

Biserica Boteanu-Ienii este una din vechile biserici ale orasului Bucuresti. Ea a fost cladita pentru prima oara, din lemn, asa cum se obisnuia pe la anul 1682, de catre Jupan Mihul, pe hotarul de miaza-noapte a Bucurestiului, pe la sfarsitul veacului al 17-lea, initial avand dupa datina si un hram, “Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul”.

Istoricul bisericii Boteanu-Ienii

Numele de “Bradu Boteanu” se pare ca l-a avut biserica de la un brad mai inalt langa care va fi fost ridicata bisericuta din lemn, cat si de la mahalaua din aceasta parte nordica a orasului, care purta numele “a Boteanului” – nume cel cunoastem pentru prima oara dintr-un zapis de vanzare de case de la 5 februarie 1719 si care ar putea veni de la un fost mare dregator de stat domnesc a lui Matei Voda Basarab, de la Nedelcu Boteanul, ce avea stapaniri intinse in marginea nordica a scaunului domnesc al veacului al 17-lea.
Doi dintre urmasii primului ctitor, anume Maxem si Gheorghe, au inaltat in timpu lui Scarlat Voda Ghika, la 5 iunie 1760, pe temeliile vechii ctitorii din lemn, o biserica “din piatra”, adica de caramida, cum era obiceiul sa se spuna in vechime, asezand la vreme deasupra usii de la intrare o pisanie care suna astfel si care nu mai este astazi:
“Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica ce este cu hramul Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul si Sf. Gheorghe, intai a fost cladita de dumnealui, raposatul Jupan Mihul si acum s-au facut din piatra si s-au impodobit cum se vede cu toata cheltuiala si osteneala dumnealui Jupan Maxem, dimpreuna cu frate-sau Gheorghe, feciori ai raposatului Grigore Miulet, in zilele Mariei Sale Ion Scarlat Grigore Ghika Voievod, la leat 7268/1760 iunie in 5”. Din hramul vechii biserici se mai pasteaza pana astazi in partea dreapta a icoanelor imparatesti icoana Taierii Capului Sf. Ioan Botezatorul si a Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtatorul de biruinta. Dupa circa 150 ani, adica intre anii 1908-1911, in locul bisericii de aceste dimensiuni mici, in forma de cruce, fara pridvor, cu doua turle mult prea inalte pentru proportiile modeste ale bisericii, in care te coborai pentru a intra in ea, s-a cladit actuala sfanta biserica, de proportii monumentale, adaugandu-se si hramul Sfintilor Voievozi dupa cum aflam din pisania de la intrarea de la usa bisericii: “Aceasta sfanta biserica, numita si Bradu Boteanu s-a cladit a treia oara, adaogandu-i-se hramul Sfintilor Voievozi, cu ajutorul bisericii, al Cocoanei Zinca Izvoranul si al enoriasilor, intre anii 1908-1911. Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Hristos Imparatul si Dumnezeul nostru”. Din familie mai facea parte si Mihail Riosanu, al carui portret se afla pictat la intrarea in sfanta biserica sub cafas.
Planul bisericii este in forma de cruce bizantina cu un adaos de pridvor la intrare. Pictura este realizata in tempera de catre pictorul Pr. Vasile Damian intr-un stil neobizantin. Catapeteasma este lucrata in lemn de stejar, cu coloane si brauri traforate, in care s-a randuit gama de icoane de sus pana jos din metal argintat, de sculptorul Babic (1911).
Din vechea biserica de la 1760 se mai pasteaza doar o parte din pisanie, in litera slavona sau chirilica, asezata la intrarea in biserica in zidul exterior din partea dreapta unde s-a pus o placa pe care scrie: “Comisiunea monumentelor istorice a asezat aici in anul 1931 Pisania vecii Biserici, zidita in anul 1760 si daramata in 1909”.
Un amanunt demn de remarcat este faptul ca pana la cutremurul din anul 1977 biserica se numea “Bradu Boteanu”. Prin demolarea bisericii Ienii (sau Enei) monument istoric de la anul 1613, ce se afla vis-a-vis de hotelul Intercontinental, sectorul parohiei Ienii s-a alipit la Biserica Bradu-Boteanu, iar Sfanta Arhiepiscopie a Bucurestilor a hotarat la vreme, pentru a se permanentiza numele bisericii Ienii, ca noua parohie sa poarte de atunci pana astazi numele de “Biserica Boteanu-Ienii”, adaugandu-i-se dupa hramul Sf. Gheorghe si hramul Sf. Mucenite Varvara ce se pastreaza pana astazi.
Biserica are prin traditie numai cor barbatesc la toate Sfintele Liturghii, Sfintele Taine si Ierurgii.

Sursa: Biserica Boteanu-Ienii

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Biserica%20Boteanu-Ienii/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer