You are here

Închisoarea de la Râmnicu Sărat în sistemul penitenciar românesc (1862-1947)

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a avut plăcerea de a găzdui lansarea volumului „Închisoarea de la Râmnicu Sărat în sistemul penitenciar românesc (1862-1947)”, autor Marius Neculae. Evenimentul a avut loc joi, 15 iunie a.c., începând cu ora 1300, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București.  

Lansarea cărții a avut loc în prezența autorului, iar în cadrul evenimentului au luat cuvântul: dr. Florin Daniel Șandru, președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoriei Exilului Românesc (IICCMER); dr. Cornel-Constantin Ilie, director adjunct al MNIR; prof. univ. dr. Florin Müller și dr. habil. Cosmin Budeancă.

Apărut la editura Polirom în aprilie 2023, sub egida IICCMER, volumul are 376 de pagini și un format de 160x235. Prefața este semnată de Florin Müller, iar postfaţa de Cosmin Budeancă.

„Lucrarea abordează, după incipitul biografiei de cercetare, natura sistemului penitenciar românesc și nașterea spațiului concentraționar de la Râmnicu Sărat. Ceea ce este la început un arest devine în timp o mare închisoare de drept comun, dar – lucrul cel mai important pentru istorici – pentru deținuții politici, fie ei legionari sau comuniști, un spațiu al damnării politice și sociale.” (Florin Müller)

„Cunoscând într‑o oarecare măsură tema, am avut unele îndoieli cu privire la modul în care s‑ar fi putut finaliza cercetarea, deoarece sursele potențiale disponibile pentru perioada avută în vedere erau, după cunoștințele mele, relativ limitate. Am fost însă foarte plăcut surprins să constat că Marius Neculae a dovedit o capacitate extraordinară de a identifica și a exploata surse de informații extrem de relevante și diverse, rezultatul fiind unul care atinge un înalt standard de profesionalism academic, dar, printr‑un limbaj agreabil, se păstrează în zona accesibilă cititorilor interesați de istorie.” (Cosmin Budeancă)

Marius Neculae, autorul (n. 5 mai 1979, Râmnicu Sărat), este muzeograf, licențiat în istorie al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (2002), doctor în istorie al Universității din București (2022), expert acreditat de Ministerul Culturii pe domeniul „Bunuri arheologice și istorico‑documentare: istorie modernă și contemporană”, profesor de istorie, director la Muzeul Municipal Râmnicu Sărat (aprilie 2007 – iunie 2009 și decembrie 2009 – ianuarie 2020), muzeograf la Muzeul Național de Istorie a României (din ianuarie 2020). A publicat studii și articole pe teme din aceste domenii în buletine științifice precum: Mousaios, Analele Buzăului, Revista de cercetări arheologice și numismatice, Țara Bârsei, Cercetări numismatice, Muzeul Național și Acta Moldaviae Meridionalis. Autor de volume (cel mai recent, Râmnicenii și Revoluția Română din 1989, Mega, Cluj‑Napoca, 2016) și al capitolelor privind simbolurile de stat ale României în Panorama comunismului în România (ed. Liliana Corobca, Polirom, Iași, 2020) și Panorama postcomunismului în România (ed. Liliana Corobca, Polirom, Iași, 2022).

Sursa: Muzeul Naţional de Istorie a României

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/2023/Inchisoarea%20de%20la%20Ramnicu%20Sarat/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer