You are here

Cum să respecți șabatul în epoca micro-undelor

Muzeul Național al Țăranului Român a organizat miercuri, 22 martie 2023, ora 18.00, la Sala Media, o nouă ediție a Conferințelor de la Șosea. Tema acestei ediții a fost Cum să respecți șabatul în epoca micro-undelor.

Modernitatea a fost și este o provocare pentru diversele practici religioase. Ce înseamnă, spre exemplu, electricitatea pentru corpusul doctrinal iudaic? Cum poate fi tradus acest fenomen în termenii tradiției? Poate fi electricitatea manipulată în ziua de șabat sau reprezintă un avatar al ideii de „foc” și intră, prin urmare, în perimetrul interdicției de „a lucra”?

Iudaismul a răspuns acestei provocări nu numai prin activarea unor interdicții ancestrale, ci și prin inovație conceptuală și tehnologică. Dovadă stau obiectele create de rabini-ingineri, care sunt concepute ca „soluții” tehnice pentru facilitarea practicii religioase. Astfel, lampa de șabat, pixul de șabat, le scooter de șabat și multe altele, reprezintă adevarate concentrate de tehnologie care ilustrează noile raporturi pe care iudaismul le întreține cu știința și tehnologia.

A conferențiat: Mădălina Vârtejanu-Joubert - l’Institut national des langues et civilisations orientales (INALCO) ParisA moderat: Bogdan Iancu (Muzeul Național al Țăranului Român / SNSPA București).

Sursa: Muzeul Național al Țăranului Român

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/2023/Cum%20sa%20respecti%20sabatul%20in%20epoca%20micro-undelor/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer