You are here

Ziua Culturii Naționale

Academia Română a organizat joi, 12 ianuarie 2023, sesiunea festivă dedicată Zilei Culturii Naționale. Evenimentul a avut loc în Aula Academiei, începând cu ora 10, și a fost deschisă de alocuțiunea acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care a vorbit despre rolul simbolic al acestei sărbători culturale în păstrarea și cultivarea identității naționale.

În cadrul sesiunii au susținut prelegeri acad. Răzvan Theodorescu, acad. Marius Andruh, acad. Mircea Dumitru, acad. Nicolae-Victor Zamfir, vicepreședinți ai Academiei Române, acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, acad. Nicolae Manolescu și prof. univ. dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române.
 
Sesiunea din acest an a abordat o tematică legată de miza identitară a culturii, de relația dintre știință, cultură și identitate națională, de situația actuală a culturii în România, precum și de raportul dintre explozia progresului tehnologic și evoluția societății.
 
Manifestarea s-a încheiat cu recitalul de poezie „Domnule și Frate Eminescu“, susținut de actorul Constantin Chiriac.
 
Academia Română îndeplinește în fiecare an misiunea de onoare de a celebra Ziua Culturii Naționale, sărbătoare pe care a inițiat-o și propus-o spre legiferare Parlamentului României în anul 2010. Astfel, Ziua Culturii Naționale a fost instituită ca sărbătoare cu statut național, fiind celebrată la data aniversării poetului Mihai Eminescu. Manifestările dedicate acestei sărbători, ajunsă la a treisprezecea ediție, au ca scop promovarea valorilor culturii naționale în toate comunitățile locuite de români, în interiorul sau în afara granițelor țării.

Sursa: Academia Româna

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Ziua%20Culturii%20Nationale/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer