You are here

UN INTELECTUAL ROMÂN ÎN GERMANIA ANILOR 30. SOCIOLOGUL ANTON GOLOPENȚIA

Casa de Cultură „Friedrich Schiller” (Str. Batiștei nr. 15) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București a organizat în cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii române joi 15 decembrie 2022, ora 18:00 un eveniment intitulat UN INTELECTUAL ROMÂN ÎN GERMANIA ANILOR 30. SOCIOLOGUL ANTON GOLOPENȚIA, cu prilejul lansării volumului de corespondență inedită a celebrului discipol al Profesorului Dimitrie GUSTI, „CORESPONDENȚA GERMANĂ/ DEUTSCHE KORRESPONDENZ”, (1933-1936) prețioasă mărturie a vieții intelectuale din România și Germania.

Corespondența germană a sociologului Anton GOLOPENȚIA (1909-1951), unul dintre fondatorii școlii românești de geopolitică, ales membru post-mortem al Academiei Române în anul 2017 este publicată de fiica acestuia, Sanda GOLOPENȚIA la Editura Spandugino, București, 2022. carte care poate fi considerată o continuare a celor patru volume de „Rapsodie epistolară,” cu scrisorile trimise și primite de Anton Golopenția de la colegii din țară.

Toate acestea reprezintă ego-documente de maximă importanță pentru înțelegerea vieții intelectuale din România și Germania acelor timpuri, dincolo de tumultul vieți publice. La rândul său Sanda GOLOPENȚIA este un reputat lingvist, folclorist, eseist și memorialist român, emigrat în anul 1980 în Statele Unite, păstrându-și o prezență activă în viața culturală și științifică românească.

Au prezentat:

Dr. Ionuț BUTOI

Doina JELA

Dr. Irina NASTASĂ-MATEI

Dr. Zoltan ROSTAS

Dr. Theodora-Eliza VĂCĂRESCU

Coordonatorul proiectului Aurora FABRITIUS.

Evenimentul s-a desfășurat în limba română.

Sursa: Casa de Cultură „Friedrich Schiller” 

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/UN%20INTELECTUAL%20ROMAN%20IN%20GERMANIA%20ANILOR%2030/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer