You are here

Recital cemeral Delia Diaconescu - vioară si Gabriel Gîțan - pian

Sonatele pentru pian și vioară de J. Brahms, R. Strauss, S. Prokofiev.

Iată o propunere de program pe cât de dificilă tehnic pe atât de ”letală” din punct de vedere stilistic. Dar și electrizantă pentru public: un halou romantic care se transformă insidios în explozive iradieri coloristic-timbrale pentru a se sublima spre final în imprevizibile replici ironice, uneori sarcastice de o rafinată subtilitate.

Este ceea ce soliștii – cu-n nivel tehnic de înaltă virtuozitate - Delia Diaconescu și Daniel Gîțan au recompus, sub forma unui complex discurs sonor interpretativ pe scena Sălii Mici a Ateneului Român într-o primăvăratică seară de noiembrie.

Ușurința cu care au fost surclasate capcanele instrumentale ale textului muzical, face inutilă orice apreciere pe acest palier. Delia Diaconescu, violonistă cu un bogat palmares național și internațional, se detașează, în peisajul actual al tinerilor interpreți, prin capacitatea rară de transmitere expresivă a metaforelor muzicale. În “cântul” ei se îmbină luciditatea obiectivă prin care detaliează excursul componistic cu o inteligență emoțională singulară și o captivantă logică reflexivă. Dialogul cu talentatul virtuoz pianist Daniel Gîțan a decurs firesc astfel încât s-a creat un atent dozaj de empatie sau de detașare, între protagoniști nelipsind puternicele intervenții solistice atunci când replicile tematice reveneau viorii sau pianului.

Capacitatea de a inspira reverii publicului ascultător a rezultat și din coerența afirmațiilor dramatic-lirice, mai mult sau mai puțin tensionate permanent corelate între cei doi soliști. De aceea, cu totul neîntâmplător, cei care au fost de față la recital nu vor ezita să revină să-i asculte pe Delia Diaconescu și Gabriel Gîțan nu doar în penumbra Sălii Mici a Ateneului Român dar și pe alte podiumuri de concert bucureștene sau din întreaga țară.

Eleonora Rotărescu, violonistă și profesor Arena din Verona, Italia.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Recital%20cameral%20vioara%20pian/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer