You are here

Știința pentru toți în epoca postgenomică

Academia Română a organizat miercuri, 2 noiembrie 2022, conferința „Știința pentru toți în epoca postgenomică“, susținută de dr. Mircea Iliescu, specialist în genetică, cercetător la Universitatea din Cambridge. Evenimentul a avut loc în Aula Academiei Române din Calea Victoriei 125, începând cu ora 17 și se înscrie în seria de conferințe cu public „Ora de știință“, inițiată recent de Academia Română.
 
Geneticianul Mircea Iliescu a vorbit despre ultimele descoperiri în genomică, despre cum ne ajută genele să înțelegem trecutul și diversitatea speciei umane și ce a însemnat pentru noi ca oameni descifrarea genomului omului de Neanderthal, descoperire pentru care anul acesta a fost decernat Premiul Nobel pentru medicină. 
 
Conferința a fost abordată dintr-o perspectivă foarte actuală, adecvată celei mai noi faze a revoluției genomice, cunoscută sub numele de „epoca postgenomică“ odată cu descifrarea aproape completă a primului genom uman, în anul 2003. Dr. Mircea Iliescu a trecut în revistă evoluția accelerată a metodelor de secvențiere, care permit acum citirea rapidă a unui genom uman, deschizând numeroase oportunități pentru studiul geneticii umane din multiple direcții. 
 
Conferința a fost deschisă dezbaterilor, publicul fiind invitat să intre în dialog cu tânărul cercetător Mircea Iliescu, să-și expună opiniile și să pună întrebări.
 
Întâlnirea a fost moderată de academician Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, care a propus pentru a doua parte a conferinței o scurtă dezbatere asupra situației cercetării românești și a cercetătorilor români.

Academician Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române:
„În acest context, noi, cercetătorii români, avem de răspuns unor întrebări importante:
1. Poate fi România relevantă în cadrul acestei revoluții globale a științelor vieții prin intermediul genomicii?
2. Daca da, cum putem să ne racordăm cât mai repede curentelor internaționale și care sunt ariile prioritare?
3. Ce rol ar trebui să aibă colaborarea dintre cercetătorii din România și cei din diaspora?
4. Cât de important va fi rolul publicului ca partener pentru dezvoltarea acestui domeniu esențial în societatea viitorului?“

Mircea Iliescu
Este doctor în genetică umană și evoluție la Universitatea din Cambridge (doctorat obținut în 2016), iar în prezent este afiliat acestei universități, unde lucrează ca cercetător în cadrul Direcției de Antropologie Biologică și predă cursuri de evoluție și genetică la Institutul de Educație Continuă (https://www.ice.cam.ac.uk/about-us/staff-profiles/tutor/dr-florin-mircea-iliescu).
 
A plecat din România la 20 de ani, cu o bursă de studii la Universitatea din Edinburgh, unde și-a obținut licența în biologie moleculară. A dorit inițial să se specializeze în neuroștiințe, dar a optat în cele din urmă pentru genetică și a obținut un doctorat la Universitatea din Cambridge. A călătorit, atât în timpul studiilor doctorale, cât și în activitatea de cercetare, din India până în Chile, pentru a studia evoluția genetică a diversității oamenilor în diferite populații.
 
Una dintre preocupările sale principale este studiul diversității culorii pielii și al modului în care a evoluat aceasta la populațiile din India. Cercetările sale cele mai recente se concentrează pe evoluția răspunsului imunitar la populații cu o istorie evolutivă complexă.
 
Prezent adesea în spațiul public, Mircea Iliescu vorbește cu pasiune despre fascinația și frumusețea științei, despre rolul acesteia în viața noastră și despre importanța învățării și dezvoltării noastre permanente.
 
Ciclul de conferințe „Ora de știință“ inițiat de Academia Română propune întâlnirea specialiștilor în diverse domenii cu publicul larg și crearea unei platforme de discuții între cercetători, profesori, studenți, jurnaliști și toți pasionații de cunoaștere. Conferințele sunt structurate în două părți, prima fiind destinată expunerii, iar cea de-a doua constituindu-se într-o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Sursa: Academia Română

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Stiinta%20pentru%20toti%20in%20epoca%20postgenomica/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer