You are here

TAGORE ŞI ŞCOALA DE LA SHANTINIKETAN

Casa de Cultură „Friedrich Schiller” (PMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București a organizat în cadrul evenimentelor dedicate istoriei şi culturilor lumii, în colaborare cu Asociaţia SmartArt, ALL’S 2, Centrul de Artă „Euterpe”, sâmbătă – 29 octombrie, 2022, la ora 16.00, evenimentul intitulat „TAGORE ŞI ŞCOALA DE LA SHANTINIKETAN”.

Concept şi prezentare: Carmen Coţovanu Pesantez, specialist în cultură şi civilizaţie indiană.

Conferinţa „Tagore şi Şcoala de la Shantiniketan. Un nou orizont în istoria pedagogiei”.

Invitat: Sculptorul Alexandru Potecă, cu prezentarea „Copacii veşnic înfloriţi ai Shantiniketanului. Amintirile unui sculptor bursier la Kala Bhavana”.

Reprezentaţie artistică: Dans clasic indian şi devoţional bazat pe creaţiile muzicale şi poetice ale lui Rabindranath Tagore – „Rabindrasangeet”. Coregrafie: Carmen Coţovanu Pesantez.

Interpretare: Carmen Coţovanu Pesantez, Angelica Floareş şi Angelica Marinescu.

Într-o eră a tehnologiilor de ultimă generaţie şi a spaţiului virtual, dominate de device-uri şi manuale digitale, vă propunem să ne întoarcem, din când în când, la o altă epocă, în care Spaţiul şcolii era reprezentat de Natură care predispunea la pace, conectare şi concentrare, iar Timpul părea să se fi oprit în loc... Să ne întoarcem privirea către o Pedagogie care se abătea de la modelele vremii – «Şcoala de la Shantiniketan», înfiinţată de Rabindranath Tagore, o abordare holistică a dezvoltării fiinţei umane, o adevărată comunitate globală...” (Carmen Pesantez)

Supranumit „Sufletul Bengalului” şi „Profetul Indiei moderne”, RABINDRANATH TAGORE a fost primul scriitor din Asia laureat al Premiului Nobel pentru Literatură – pentru volumul de poezii „Gitanjali/ Ofranda lirică” (1913). Rabindranath Tagore a călătorit în peste 30 de ţări de pe 5 continente şi a susţinut conferinţe, oferind cu simplitate din cunoaşterea sa, considerându-se doar un intermediar trimis să împărtăşească din darul ce i s-a dat. Sol al civilizaţiei milenare a Indiei, Rabindranath Tagore a trecut în 1926 şi prin ţara noastră pentru a ne aduce cuvântul etern al Poeziei.

Este fondatorul primei şcoli în aer liber la Shantiniketan/ „Lăcaşul Păcii” (Bengalul de Vest, 1901), care a evoluat ulterior în Universitatea Vishva Bharati, una din cele mai apreciate instituţii de învăţământ superior din India. Iniţiator al programului „School of Wisdom/ Şcoala Înţelepciunii”, Tagore a promovat valorile spirituale şi crearea unei culturi universale bazată pe diversitate şi toleranţă, pe frumuseţea naturii şi a fiinţei umane, pe încrederea în bine. Destinul său ca fiinţă umană s-a împletit cu rolul lui de Dascăl, de iubitor de cunoaştere, de om pentru care educaţia este supremul scop al vieţii. Multe din principiile sale filosofico-religioase au fost îmbrăţişate de mari personalităţi ale lumii, iar creaţia sa literar-artistică a influenţat în mod impresionant literatura universală. Vishva Bharati păstrează viu şi astăzi spiritul lui Gurudev Rabindranath, iar turiştii pătrund cu pioşenie în universul acestuia...

Pentru moștenirea culturală şi educaţională pe care a lăsat-o omenirii, Tagore este venerat în India nu doar ca poet genial şi ca artist, ci şi ca „Guru” – maestru spiritual inspirat, profet al vremurilor sale şi gânditor vizionar. Temperamentul său mistic se împleteşte cu educaţia filosofică a vremii sale, de o generoasă înţelegere şi iubire de oameni. Astfel, regăsim în Tagore poetul liric care ajunge, prin iubire, la bucurie, pe care o găseşte pretutindeni – în oameni, în natură, în artă ca putere de a înnobila omul. Regăsim dramaturgul care aduce în lumină drama literară şi cea simbolică, romancierul cu vederi intelectuale, deopotrivă critic şi sensibil, un talentat povestitor, un pedagog vizionar, un pictor şi muzician prolific, unic prin felul său de-a reda bucuria de-a trăi.

Evenimentul s-a desfășurat în limba română. Participarea la eveniment exclusiv cu invitaţie.

Susa: Casa de Cultură „Friedrich Schiller”

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Tagore%20si%20Scoala%20de%20la%20Shantiniketan/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer