You are here

Ziua Unității Germane 2022

Primăria Municipiului București, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” (str. Batiştei nr. 15) și Forumul Democrat al Germanilor din  România – Regiunea Extracarpatică au organizat marți 4 octombrie 2022, ora 17.00 la Casa Schiller  evenimentul „Ziua Unității Germane”, aniversarea a 32 de ani de la reunificarea  Germaniei.

„Dacă ne gândim la Germania anului 1989, ne vin instantaneu în minte imaginile căderii Zidului Berlinului. Locuitori ai Berlinului de Est şi ai Berlinului de Vest escaladând Zidul, stând călare pe Zid, îmbrăţişându-se, beţi de fericire. Şi astăzi, aceste imagini mă răscolesc într-un mod deosebit, chiar dacă, între timp, au trecut 25 de ani de atunci.” (Werner Hans LAUK, fostul Ambasador al Republicii Federale Germania în România, 2015).

Începând cu 1990 data de 3 octombrie este Ziua Națională a Germaniei și la această dată se serbează Ziua Unității Germane, deoarece atunci a avut loc reunificarea celor două state germane.

Ziua Unității Germane – 3 octombrie a înlocuit sărbătoarea națională a Republici Federale din data de 17 iunie și pe cea din 7 octombrie a fostului RDG.

Au prezentat:

Dr. Klaus FABRITIUS, Președintele  Forumului  Democrat al Germanilor din România –

Thomas ȘINDILARIU, Subsecretar de Stat în Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României.

Au participat:

Sandra ZIPPRICH, Ambasada Republicii Federale Germania

Christiane Gertrud COSMATU, Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, curești

Cu acest prilej a  avut loc lansarea albumului  FLUTURII – SUFLETE CĂLĂTOARE, realizat de Forumul Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică la Editura Honterus din Sibiu, 2022 și a fost vernisată expoziția de fotografie, FLUTURII – SUFLETE CĂLĂTOARE,  realizată de dr. Klaus Fabritius.

Au prezentat:

Prof. dr. dr. h.c. Laslo RAKOSY, Universitatea Babeș-Bolyai/Cluj-Napoca

Eduard DULDNER, artist plastic

Ilustrația muzicală: Duo pianistic, Drd. Ana BADICA, Drd. Ruxandra BOARIU

Coordonatorul proiectului: Aurora FABRITIUS

Evenimentul s-a desfășurat în limba română și germană.

Intrarea a fost exclusiv cu invitație.

Sursa: Casa de Cultură „Friedrich Schiller”

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Ziua%20Unitatii%20Germane%202022/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer