You are here

Orasul Baia Sprie

Miercuri de dimineata, in timp ce ne plimbam prin Baia Mare, am ajuns din intamplare in zona garii si pentru ca stiam ca de acolo se poate lua autobuzul 8 care merge la Baia Sprie, nu am stat mult pe ganduri pentru o asemenea plimbare; sunt numai 8 Km. Ne-am cumparat bilete (autobuzul este cu autotaxare) si am plecat la drum.

Dupa cateva minute, sotia imi arata cerul care era negru catre directia noastra de mers. I-am spus ca acum faptul este consumat, fie ce-o fi. Pe masura ce ne apropiam de Baia Sprie cerul era tot mai negru. Noi nu cunosteam orasul, eram pentru prima data aici si la intamplare am stabilit o statie de autobuz in care sa coboram. Cand mai aveam o statie pana sa coboram, a inceput sa ploua cu niste picaturi mari de apa incat am crezut ca o sa sparga acoperisul autobuzului. Am coborat repede din autobuz si ne-am adapostit sub refugiul din statie, care avea acoperis, era inchis pe trei laturi si avea si cateva locuri de stat jos. Sa-i dea Dumnezeu sanatate celui care l-a facut; fara acest adapost ne-ar fi facut ciuciulete caci nu am fi avut unde sa ne adapostim. Aici, mai erau cativa localnici care s-au adapostit ca si mine ca sa nu-i ude ploaia. In acest timp, sotia a intrat in vorba cu o Doamna, i-a spus ca suntem in trecere prin zona si a intrebat-o ce putem vizita. Doamna, foarte amabila, ne-a spus ca daca era frumos ne puteam duce sa vizitam “Lacul Albastru”, dar asa si fara masina nu se poate, dar cum sta ploaia o sa mergem cu dansa si o sa ne arate cum putem ajunge ca sa vizitam “Casa olarului”. Am mai stat sub adapost pret de vreo 10 minute dupa care s-a oprit ploaia si mergand dupa indicatiile primite am ajuns la “Casa olarului” pentru a-i vizita atelierul. I-am vizitat toate incaperile atelierului, am facut fotografii, am stat de vorba cu dansul in timp de mesterea ceva. Sotia a stat mai mult printre exponate pana s-a hotarat ce sa cumpere; este si greu sa te hotarasti intre atatea obiecte. Am plecat de acolo, am iesit iar in sosea si am zarit o firma pe care scria “Braserie” unde am intrat ca sa bem cate o cafea, o bere (eu) si un suc (sotia); am intrat la timp, pentru ca imediat, in urmatoarele minute, a inceput sa ploua iar. Cand am terminat de consumat cafeau s-a oprit si ploaia si am putut pleca prin oras la vale. Ajunsi in zona de blocuri, cum am trecut raul Sasar, ne-am dus in statia de autobuz. Si pentru ca acesta nu sosea (aici circula mai rar) am zarit peste drum o pizzarie unde ne-am dus ca sa mancam ceva si imediat a inceput sa ploua, evident, pana am terminat de mancat, dupa care iar s-a oprit; trebuia sa mergem in statia de autobuz si nu aveam umbrela la noi. Hi! Dupa putin timp a venit un autobuz si am plecat catre Baia Mare. Nu am avut umbrela de ploaie la noi, dar  nici nu ne-a udat ploaia. La distanta de doua statii de autobuz nu plouase de loc si era  soare si senin. Am ajuns in Baia Mare, iar strazi, iar fotografii.

Orasul Baia Sprie - scurt istoric

Orasul Baia Sprie (Felsőbánya - in limba maghiara, Mittelstadt - in limba germana) este situat in judetul Maramureş, la poalele Munţilor Gutâi, pe valea raului Săsar, la 500 m altitudine, la o distanta de 10 km de municipiul Baia Mare. Localitatea Baia Sprie are aproximativ 15800 locuitori si trei localitati in subordine administrativa (Chiuzbaia, Satu Nou de Sus, Tăuţii de Sus).

Asezarea Baia Sprie este atestata documentar din anul 1329 sub numele de Medius Mons, mai tarziu in 1384 figurand ca si Medii Montis iar in 1390 ca si Felsőbánya. In 1523 este deja mentionat ca si oppidum.

Dezvoltarea orasului este strans legata de existenta unor bogate zacaminte de metale pretioase (aur, argint). De altfel si numele Baia Sprie pare sa derive din conditiile grele de minerit din minele de aici - Baia insemnand mina iar Sprie se deriva din latinescul Asper care inseamna aspru.

In prezent orasul Baia Sprie este un oras dinamic in plina dezvoltare si cu o serie de obiective turistice care nu trebuie sa lipseasca din itinerarul dvs. prin Maramureş, cum ar fi Staţiunea Mogoşa, Staţiunea Şuior, Lacul Albastru.

Sursa: Ropedia.ro

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Orasul%20Baia%20Sprie/index.html

Fotografiile au fost facute pe 10 august 2011.

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer