You are here

Profesorul BASARAB NICOLESCU 80

Biblioteca Academiei Române a găzduit sesiunea internațională omagială dedicată prof.univ.dr. Basarab Nicolescu, membru de onoare al Academiei Române, la împlinirea vârstei de 80 de ani. Manifestarea s-a desfășurat în format hibrid în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ vineri, 25 martie 2022, cu începere de la ora 14, și în format exclusiv online sâmbătă, 26 martie 2022, cu începere de la ora 10.

Prima zi a sesiunii s-a constituit într-o Laudatio și a fost deschisă printr-un cuvânt al acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, de discursul omagial rostit de prof.univ.dr. Emil Constantinescu, fost președinte al României, și de alocuțiunea acad. Mircea Dumitru, președintele Secției de filosofie din Academia Română. În cadrul primei zile, moderată de dr. Magda Stavinschi, a fost prezentat filmul „Basarab Nicolescu – omul cosmodern“, realizat de Anca Filoteanu, și a fost lansat volumul omagial cu același titlu. Personalități ale științei și culturii românești și străine au susținut alocuțiuni ce au evocat personalitatea prof. Basarab Nicolescu. Cea de-a doua zi, intitulată In honorem, cuprinde 13 lucrări științifice circumscrise domeniului pluri-, inter- și transdisciplinarității, în care au fost abordate teme precum educația, limbajul, etica, conștiința, spiritualitatea, transistoria. 

Evenimentul a fost organizat în parteneriat de Academia Română, Institutul de Studii Transdisciplinare în Știință, Spiritualitate, Societate – IT4S, Centrul Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare – CIRET, Academia de Studii Transdisciplinare – ATLAS din Texas, SUA şi de comitetul de organizare al celui de-al treilea Congres mondial de transdisciplinaritate din Mexic.

Profesorul Basarab Nicolescu, personalitate de primă mărime a științei contemporane, este cunoscut la nivel internațional pentru contribuțiile sale remarcabile în fizica particulelor elementare, cu deosebire pentru formularea, în 1973, în colaborare cu fizicianul polonez Leszek Łukaszuk, a unei noi teorii în cadrul interacțiunilor tari la energii înalte și a introducerii conceptului numit Odderon. Considerat revoluționar în acel moment și stârnind chiar polemici de natură științifică, conceptul teoretic Odderon a fost confirmat experimental la începutul anului 2018 de către cercetătorii de la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară – CERN, iar această particulă s-a dovedit a avea consecințe experimentale spectaculoase.

Membru de onoare al Academiei Române din anul 2001, în cadrul Secției de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie, una din rarele gândiri enciclopedice ale vremurilor noastre, Basarab Nicolescu şi-a dedicat decenii întregi transdisciplinarităţii, fiind fondatorul Centrului Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare – CIRET şi un susținător al reconcilierii transdisciplinare între științele exacte și științele umaniste. În 2021 a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Sursa: AcademiaRomână

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Profesorul%20BASARAB%20NICOLESCU%2080/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer