You are here

Simpozion National YO Cluj-Napoca, 14-15 iulie 1984

In zilele de 14 si 15 iulie 1984 s-au desfasurat la Cluj-Napoca, primitorul oras de pe malurile Somesului, traditionalele manifestari anuale ale radioamatorilor din intreaga tara: “Simpozionul national” si “Campionatul national de creatie tehnica” organizate de Federatia Romana de Radioamatorism cu sprijinul revistei “Tehnium”. Participantii, sositi din toate colturile tarii, au ascultat o serie de comunicari, dintre care doua au vizat un aspect pe nedrept neglijat pana acum – istoricul miscarii de radioamatori.

 

De asemenea, o serie de comunicari interesante au fost dedicate problemelor tehnice ale transmisiilor la mare distanta si prin satelit, aparaturii de emisie-receptie, calitatii noilor produse industriale utilizate in radiotelegrafia la mare distanta.

O premiera tehnica a manifestarilor a constituit-o si prezentarea primului echipament si realizarea primei legaturi radio bilaterale pe frecventa de 10 GHz.

Totodata, a avut loc Expozitia aparaturii realizate de radioamatori in cadrul Campionatului national de creatie tehnica, expozitie ce a reunit aparatura de o deosebita complexitate tehnica realizata de constructorii amatori din intreaga tara. Printre aparatele care au retinut atentia participantilor s-au numarat: computer pentru traficul de radioamator, transceivere, sisteme automate pentru transmisii RGA, aparatura complexa de masura si control, diverse tipuri de emitatoare-receptoare, sisteme de producere a energiei electrice.

Cu acest prilej au fost conferite Diploma de onoare a Consiliului National pentru Educatie Fizica si Sport, precum si alte diplome radioamatorilor cu o indelungata si vasta activitate radioamatoriceasca, precum si celor care au sustinut si promovat dezvoltarea acestui sport in Romania.

In cadrul manifestarilor au fost decernate diploma si placheta revistei “Tehnium” sectiei de radioamatorism de la A.S.-Unirea YO5KAS din Cluj-Napoca si Clubului Sportiv Campulung Muscel YO7KFG. De asemenea, s-a decernat diploma revistei “Tehnium” Radioclubului Constanta YO4KCA, Radioclubului Bacau YO4KAN, Radioclubului Buzau YO9KXC si radioamatorilor: Giurgea Andrei YO3AC, Manea Janeta YO3RJ, Suli Iulius YO2IS, Dracea Ion YO9BTR, Nicoara Paulian YO3NP, Marina Marioara YO5BHW.

Cu aceelasi prilej, Intreprinderea de Piese Radio si Semiconductori-Baneasa a oferit o serie de premii constand din componente electronice, celor mai tineri participanti care au prezentat lucrari in cadrul concursului de creatie tehnica.     

La buna reusita a acestor lucrari a contribuit si conducerea Intreprinderii “Unirea” din Cluj-Napoca, unde activeaza in cadrul Radioclubului A.S.-Unirea YO5KAS, un puternic nucleu de radioamatori inimosi.

Traditionala intalnire a radioamatorilor dedicata celor doua mari evenimente din acest an – sarbatorirea a 40 de ani de la victoria revolutiei de eliberare sociala si nationala, antifascista si antiimperialista din august 1944, precum si Congresului al XIII-lea al partidului – a constituit inca o data un elocvent argument pentru popularizarea acestui sport cu imense valente formative in educarea tinerei generatii.  

Sursa: Revista "Tehnium"

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer