You are here

Istroromânii

Cu prilejul Zilei Limbii Române vă invităm la expoziția de fotografie Istroromânii, dedicată românilor ce trăiesc în Peninsula Istria din Croația.

Considerați o ramură a românilor, ei înșiși numindu-se vlåşi, vlahi sau rumâńi (rumâri), locuitorii din câteva localități rurale de la poalele muntelui Učka, în special din satele Žejane și Šušnjevica, vorbesc o limbă ce aparţine limbilor romanice, la fel cu aromâna şi meglenoromâna. The UNESCO Atlas of the World’s Languages in Danger consideră că limba istroromână este „grav periclitată”, întrucât nu există nici învăţământ, nici presă scrisă în această limbă.

Imaginile – document surprinse de artiștii fotografi desemnați de Asociația Etno Foto Art din Oradea – Gheorghe Vasile Petrilă, Ovidiu Bogdan Gabor – membri ai Federației Internaționale de Artă Fotografică și de Constantin Liviu Demeter membru de onoare al Clubului fotografic Nufărul din Oradea, au fost realizate în perioada 24 august – 6 septembrie 2019 în Peninsula Istria din Croația în cadrul proiectului finanțat de guvernul României – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Românii Apuseni: Istroromânii – Monografie fotografică, prin programul de finanțare: Societatea civilă „Dimitrie Gusti“ – sprijinirea, consolidarea și extinderea mediului asociativ între comunitățile istorice de români.

Peisajele, arhitectura locuințelor și a satelor, instituțiile publice – biserica, primăria, școala, căminul cultural, ocupațiile și tradițiile, alături de portretele locuitorilor întregesc imaginea unui grup etnic de proporții reduse care dorește să își păstreze în arealul pe care îl lociuește identitatea lingvistică și culturală.

Expoxiția a fost deschisă pentru public marți 31 august 2021, ora 13, în Sala „Gheorghe Focșa” a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Șoseaua Kiseleff nr. 28 și va putea fi vizitată în perioada 31 august – 3 octombrie 2021, de miercuri până duminică în intervalul orar 10:00 – 18:00.

Sursa: Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Istroromanii/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer