You are here

Oameni de seamă ai științei agricole românești. Wilhelm Knechtel, horticultor și entomolog (1835-1924) și Karl Wilhelm Knechtel, fondatorul cercetărilor de entomologie agricolă (1884-1967)

În cadrul evenimentelor dedicate personalităților științifice ale Istoriei etnicilor germani din România, Primăria Municipiului București și Casa de Cultură „Friedrich Schiller”,” vă invită joi, 15 iulie 2021, la ora 17.00 la conferința dezbatere „Oameni de seamă ai științei agricole românești. Wilhelm Knechtel, horticultor și entomolog (1835-1924) și Karl Wilhelm Knechtel, fondatorul cercetărilor de entomologie agricolă (1884-1967)”.

Evenimentul este organizat în colaborare cu F.D.G.R. Forumul Regional-Regiunea Extracarpatică. „Munca de cercetare științifică este un bun câștigat de noi, care ne aparține veșnic și pe care nimeni și nimic nu ni-l poate lua” (Wilhelm Karl Knechtel, Membru al Academiei Române)

Prezintă: Dr. Cristian Scarlat, Dr. Klaus Fabritius, Președintele F.D.G.R. Forumul Regional-Regiunea Extracarpatică.

Coordonatorul proiectului: Aurora Fabritius.

Wilhelm Knechtel (1835-1924) a fost un renumit horticultor, un iscusit peisagist, un botanist profesionist. Din anul 1870 intră "în slujba grădinilor" domnitorului României, Carol I. De altfel, numele său apare foarte rar evocat, și atunci doar în calitatea sa de șef al grădinilor regale, sau de șef al Grădinilor Publice din România. Devine şi conferenţiar de Viticultură, Horticultură şi Entomologie la Şcoala Centrală de Agricultură de la Herăstrău – Bucureşti. Printre altele, proiectează Parcul Palatului Peleş: La Sinaia, în toată împrejurimea Castelului se construiseră, după dorința Regelui și sub conducerea șefului grădinilor regale – inginerul silvic Wilhelm Knechtel, drumuri, cărări și poteci care străbăteau pădurea prin cele mai frumoase locuri, pe sub brazii seculari și bătrânii fagi, acoperiți de mușchi, rămași acolo așa cum i-a lăsat Dumnezeu.” De numele lui Wilhelm Knechtel se leagă și modernizarea Grădinii Cișmigiu, prin amenajările terenului și prin regularizarea și înfrumusețarea lacului.

Wilhelm Knechtel a fost și un numismat pasionat, un mare colecționar. Ani de zile a fost membru în comitetul Societății Numismatice Române, la a cărei fondare, în decembrie 1903, participase.

Cunoștințele sale numismatice le-a fructificat prin publicarea unor interesante articole despre piesele valoroase ale propriei colecții.” (Dr. Cristian Scarlat)

Wilhelm Karl Knechtel (1884-1967) este una dintre cele mai reprezentative personalități ale entomologiei românești, specialist de prestigiu internațional, care a desfășurat o activitate științifică complexă, concretizată în peste 120 de lucrări de specialitate din domeniul sistematicii, faunisticii, zoogeografiei, ecologiei și combaterii insectelor dăunătoare, activitate desfășurată de-a lungul a 6 decenii. Notorietatea academicianului W. K. Knechtel a depășit de mult granițele, fiind solicitat de

numeroși specialiști din alte țări. Este considerat fondatorul Școlii de entomologie agricolă, profesor universitar la București unde a studiat, completând pregătirea în domeniul protecției plantelor la Stuttgart, Napoli și Berlin. Dintre lucrările sale importante amintim cercetările asupra insectelor dăunătoare din România și combaterea lor, studiul privind epidemiile insectelor, descrierea unor 14 specii noi pentru știință, mai multe volume despre insecte din Ciclul Fauna României editată de Academia Română, efectuând cercetări de entomologie generala și aplicată. A semnalat Rolul

stațiunilor entomologice încă din anul 1928 și Importanța studiului entomologiei în agricultura românească în anul 1939. WilhelmKarl Knechtel și-a câștigat prin vocație și activitate susținută, meticuloasă un loc de frunte printre marii entomologi români. (Dr. Klaus Fabritius)

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea liberă. Începând cu 23 iulie 2021 evenimentul va putea fi vizionat pe site-ul și pagina de facebook a instituției.

Sursa: Casa de Cultură „Friedrich Schiller”

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Oameni%20de%20seama%20ai%20stiintei%20agricole%20romanesti/index.html

 

 

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer