You are here

Colegiul Național Gheorghe Lazăr - 160 de ani de învățământ românesc

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” au deschis expoziţia „Colegiul Național Gheorghe Lazăr - 160 de ani de învățământ românesc”. Organizat cu ocazia aniversării a 160 de ani de la înființarea renumitei instituții de învățământ, proiectul expoziţional este accesibil publicului începând de vineri, 18 decembrie 2020, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

Anul 2020 marchează împlinirea a 160 de ani de la înființarea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ liceal din București. Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, perioadă marcată de profunde schimbări în toate sferele de activitate care au avut ca rezultat final modernizarea în ansamblu a societății, istoria colegiului se întrepătrunde cu istoria învățământului românesc.

În acest context, în cadrul muzeului, au fost expuse în premieră documente, planuri de lecții, programe analitice, manuale, materiale de uz didactic și fotografii - fragmente din istoria de peste un secol și jumătate a liceului aflat în apropierea parcului Cișmigiu. De asemenea, va fi lansată o nouă lucrare monografică „Colegiul Național Gheorghe Lazăr. Monografie 1860 – 2020”, publicată la editura Monitorul Oficial de profesorul Sorin Mărgărit.

Colegiul Național ,,Gheorghe Lazăr” poate fi considerat un liceul al elitelor, o instituție unde au fost formați o parte din intelectualii notabili ai României, care și-au obținut consacrarea în domenii variate, precum literatură (George Călinescu, Tudor Vianu, Ion Barbu), științe (Costin Nenițescu, Aurel Perșu, Mircea Malița), arhitectură (Petre Antonescu, Ion Cerchez, Emil Prager), muzică (Dinu Lipatti, Margareta Pâslaru, Mihai Constantinescu), teatru (Constantin Tănase, Liviu Ciulei, Florian Pitiș, George Mihăiță), istorie (Mircea Djuvara, Constantin Giurescu, Scarlat Lambrino) etc.

Acest proiect expozițional a fost realizat cu sprijinul Liceului Teoretic ,,Horia Hulubei” din orașul Măgurele. De asemenea, au contribuit cu piese din colecțiile proprii Victor Marin, Daniel Mladin, Daniel Obreja, precum și Asociația „Muzeul Jucăriilor”.

Sursa: Muzeul Național de Istorie a României

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Colegiul%20National%20Gheorghe%20Lazar%20-%20160%20de%20ani%20de%20invatamant%20romanesc/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer