You are here

80 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga – mărturii muzeale

Cu ocazia comemorării a 80 de ani de la dispariţia istoricului Nicolae Iorga, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), a deschis expoziţia temporară „80 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga – mărturii muzeale”. Proiectul expoziţional se încadrează în seria „Exponatul lunii” şi este accesibil publicului începând cu data de 19 noiembrie 2020, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

În cadrul expoziţiei se regăsesc, în premieră, șase obiecte personale ale lui Nicolae Iorga, obiecte pe care marele istoric le-a avut asupra sa în ziua morții. Piesele au fost donate muzeului, în anul 1974, de către doamna Liliana Iorga Pippidi și domnul arhitect Valentin Iorga, urmași ai renumitului istoric. Găurite de unul sau mai multe din gloanțele cu care s-a tras asupra sa, ele reprezintă mărturii materiale ale teribilului asasinat din noaptea de 26/27 noiembrie 1940.

În seara zilei de 26 noiembrie 1940, Nicolae Iorga a fost luat, din casa sa de la Sinaia, de o echipă legionară, cu justificarea că va fi dus la București pentru o anchetă a Poliției Legionare. În aceeași zi, îi fuseseră răvășite biroul de la Institutul de Istorie Universală din București și casa de la Vălenii de Munte. A fost găsit în dimineața zilei de 27 noiembrie 1940, lângă pădurea Strejnic, acoperit de brumă. Fusese împușcat cu nouă gloanțe.

Șocul produs de asasinarea lui Nicolae Iorga a cutremurat societatea românească, dar cenzura a împiedicat presa să prezinte evenimentul. 47 de universități și de academii europene l-au comemorat, au arborat drapelele în bernă, au organizat conferințe. În presa străină s-au scris sute de articole despre asasinatele politice din România din noiembrie 1940, primul nume menționat fiind cel al lui Nicolae Iorga.

Sursa: Muzeul Naţional de Istorie a României

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/80%20de%20ani%20de%20la%20asasinarea%20lui%20Nicolae%20Iorga/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer