You are here

Sala Palatului

Sala Palatului este situată în Piața Revoluției din centrul orașului București, pe strada Ion Câmpineanu nr. 28 din sectorul 1. Este un edificiu modern, construit în continuarea fostului Palat Regal, în prezent Muzeul de Artă al României.

Inaugurată în 1960, Sala Palatului a fost destinată de la început culturii și diferitelor manifestări publice. Cu trecerea anilor, s-a afirmat tot mai mult ca spațiul ideal pentru organizarea evenimentelor importante din viața socială, fie ele expoziții și spectacole artistice, fie manifestări de promovare și expunere de servicii din partea diferiților producători locali, naționali și internaționali.

Sala Mare are o capacitate de 4.060 locuri și este construită în formă de amfiteatru, cu o diferență maximă de nivel de 12 m. Dispune de instalații profesionale de amplificare a sunetului, echipamente performante de iluminat și proiecție cinematografică. Scena are o deschidere totală de 28 m și o lățime de 15 m. Sala Mare dispune, totodată, de facilități tehnice pentru traducere simultană în 6 limbi străine. În plus, există posibilitatea utilizării unor spații adiacente: săli de primire, saloane pentru organizarea de cocktailuri și recepții; conferințe de presă; TV cu circuit închis.

Sala Luterană reprezintă nucleul activităților expoziționale organizate în incinta complexului Sala Palatului. Este construită în imediata proximitate a porților principale de acces și are forma rectangulară. Atât colonadele și pardoseala din marmură roșie, cât și sistemul de iluminat, bazat pe masive candelabre, conferă Sălii Luterane o eleganță aparte. Sala amintită permite legături cu celelalte două săli situate la parter și cu Foaierul amplasat la primul etaj. Accesul spre Sala Coloanelor, situată la al doilea nivel, se poate face și pe scările monumentale, și cu ascensorul. Sala Luterană are o suprafață de aproximativ 768 mp.La cel de-al doilea nivel al Sălii Palatului se află Sala Coloanelor, care permite accesul în Sala Mare prin două porți masive situate lateral în stânga și în dreapta Bufetului principal. Intrarea se face printr-o primă bordură de coloane din marmură. Zona centrală a Sălii Coloanelor este destinată organizării conferințelor naționale și internaționale la care numărul participanților este de maximum 450 de persoane. Dispune de grupuri sanitare și de posturi telefonice cu cartelă. De asemenea, este utilizată ca spațiu expozițional sau loc pentru organizarea de recepții și cocktail-uri. Spațiul are o suprafață de circa 563 mp.

La primul etaj al Sălii Palatului este amplasat Salonul Oficial, aflat între sălile Alpha și Beta. Acesta este destinat primirii delegațiilor oficiale sosite cu prilejul congreselor, conferințelor, expozițiilor specializate și evenimentelor culturale. Dispune de grup sanitar propriu și o mini-bucătărie, destinată serviciilor de catering. Totodată, permite accesul direct în Loja Oficială a Sălii Mari.

Sălile Alpha și Beta sunt situate tot la primul nivel al complexului. Sunt dispuse simetric față de axa Sălii Mari și dispun de 50-100 locuri, în funcție de dotarea specifică activității. Au o suprafață de aproximativ 118 mp.

În sfârșit, Foaierul Sălii Palatului este situat la primul nivel și este folosit ca spațiu expozițional, ca loc de întâlnire al oamenilor de afaceri prezenți cu prilejul unor

simpozioane organizate în sălile limitrofe. Cadrul elegant este conferit de Aleea Colonadelor, un ansamblu de coloane din marmură roșie dispuse în jurul unui larg balcon central. Pardoseala este din marmură albă. Are o suprafață de aproximativ 560 mp.

În momentul de față, în cadrul Sălii Palatului se organizează, în medie, 180 de spectacole anual, la care iau parte peste 700.000 de spectatori. La acestea se adaugă în jur de 60 de expoziții, cu 300.000 de participanți.

Sala Palatului a găzduit, de-a lungul anilor, mai multe conferințe importante, precum cea organizată de Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa, Congresul Mondial pentru Populație, Congresul Mondial pentru Energie și Congresul Mondial al Crucii Roșii.

Printre artiștii de renume care au cântat pe scena Sălii Palatului s-au numărat: London Simphony Orchestra, Orchestra Filarmonică din Luxembourg, Orchestra Filarmonică Regală, Orchestra Simfonică della Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra și Corul de cameră Eric Ericson, Wiener Symphoniker, Orchestra Filarmonică din Helsinki, Orchestra Filarmonică din Praga, Orchestra Filarmonică din Moscova etc.

Sala Palatului este administrată de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat.

Sursa: AGERPRES

De câte ori am avut drum prin zonă, am făcut câteva fotografii la aceeastă clădire; fotografiile sunt făcute în 2013, 2014 și 2015. 

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sala%20Palatului/index.html  

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer