You are here

Parcul Plumbuita

Parcul Plumbuita este un parc situat în cartierul Colentina din sectorul 2 al Bucureștiului, amplasat pe malul lacului Plumbuita, care face parte din salba de lacuri a râului Colentina. Parcul este declarat monument istoric, cu codul B-II-a-B-18444.

Parcul a fost amenajat ca zonă de agrement în 1977 și avea, în momentul înființării, o suprafață de 80 ha, fiind înzestrat cu alei asfaltate, terenuri de joacă pentru copii, o pergolă cu mese și scaune, și un curs artificial îngust de apă, cu câteva poduri. În prezent dispune și de un teren de fotbal, cu acces pe bază de taxă. Pe lac a fost construită o fântână arteziană modernă, de către Primăria sectorului 2. Într-o zonă împrejmuită a parcului, pe latura dinspre șoseaua Colentina, se desfășoară, în fiecare duminică, un târg de animale de companie și păsări exotice.

În parc se află două obiective arhitecturale istorice importante ale Bucureștiului:

Mânăstirea Plumbuita, ctitorie din secolul XVI a lui Petru cel Tânar, în incinta căreia se află și Casa domnească, ridicată de Matei Basarab în 1647.

Palatul Ghika Tei, care mărginește latura sudică a lacului. Este o construcție în stil neoclasic, ridicată de domnitorul Grigore Dimitrie Ghica în anul 1822, pe locul vechii case părintești a banului Dumitrache Ghica.

Sursa: Wikipedia

Acesta era parcul in care ma ducea mama in anii *50; intre 1953 – 1962 am locuit la cateva sute de metri distanta si mi-l aduc foarte bine aminte cum era atunci. Atunci, nu se intindea pe suprafata pe care se intinde acum. Cand s-au facut blocurile, toate casele de la Doamna Ghica si pana aproape de Podul Colentina au fost demolate iar in locul lor s-a marit parcul; ultima cladire pana aproape de pod era un bloc vechi. Erau niste case vai de mama lor; intr-o curte mai mare, imi aduc aminte ca era un depozit de cherestea.

Albumul cu fotografii l-am facut in luna octombrie 2014.    

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Parcul%20Plumbuita/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer