You are here

Festivalul Ganesha 2019

În perioada 2-12 septembrie 2019, ca in fiecare an, comunitatea indiană a organizat Festivalul Ganesha Chaturthi. Sărbătoarea este dedicată naşterii zeului elefant, adorat ca zeu al cunoaşterii/ educaţiei, literaturii şi artelor, al înţelepciunii şi al începuturilor binecuvântate, cel care îndepărtează toate obsacolele. În tradiţia hindusă, toate ritualurile încep printr-o invocaţie către Ganesha/Ganapati.

Conform tradiţiei, în primele 9 zile, credincioşii din comunitatea indiană şi prietenii români pasionaţi de cultura Indiei s-au întâlnit seară de seară (în Baloteşti – judeţul Ilfov), pentru a aduce ofrandă zeului elefant, rostind rugăciuni şi imnuri – Ganapati Sthapna (aşezarea statuii).

În a 10-a zi, joi, 12 septembrie, ora 17:45, în Parcul Herăstrău, s-a plecat de la debarcader pe o ambarcaţiune cu care s-a parcurs lacul de mai multe ori. Ca în fiecare an, într-o atmosfera de sărbătoare, a avut loc scufundarea statuii zeului Ganesha – Zeul înțelepciunii și al începuturilor binecuvântate – “Ganesha Visarjan”, însoţită de muzică, dans şi bucurie, alături de bunătăţi gastronomice indiene. Se crede că florile aruncate în apă aduc purificare şi bunăstare.

S-a aclamat în repetate rânduri “Ganapati Bappa Morya!”/ (“Zeule Ganapati, însoţeşte-ne cu binecuvântarea Ta şi-n anul care vine!”)

 

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Festivalul%20GANESHA%202019/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer