You are here

Albumul „Divizia a VII-a la Budapesta, septembrie - octombrie 1919”

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) prezintă publicului, în cadrul seriei „Exponatul lunii”, o mărturie fotodocumentară a campaniei Armatei Române în Ungaria din 1919 - Albumul „Divizia a VII-a la Budapesta, septembrie - octombrie 1919”.

Vernisajul micro-expoziției a avut loc miercuri, 31 iulie 2019, începând cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, în sala Lapidarium.

Intrat cu ani în urmă în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, albumul „Divizia a VII-a la Budapesta, septembrie - octombrie 1919”, a trecut printr-un minuțios proces de restaurare (curățare a fotografiilor și a filelor de pergament pe care sunt lipite fotografiile, restaurarea copertelor deteriorate, fără a afecta inscripția de pe copertă), realizat de Cristina Petcu, expert restaurator în cadrul MNIR.

Piesa este un album-document relevant prin cele 123 de imagini care îl compun și prin  istoriile pe care acestea le spun. În cele 123 de fotografii sepia, care au fost făcute în perioada septembrie-octombrie 1919, apar ofițerii și soldații Diviziei a VII-a în imagini sugestive pentru viața unei mari unități militare, de la cea care deschide albumul, „Ofițerii Comandamentului Diviziei a 7 la Hotel Hungaria din Budapesta”, la fotografia generalului Dumitru Constantin, comandantul Diviziei a VII-a, la șefii servicilor sanitare, de intendență, veterinare, topografice, poștale și până la fotografii în care soldații români oferă hrană populației din Budapesta și din localitățile din apropiere.   

Sursa: Muzeul Național de Istorie a României

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici:

http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Albumul%20%E2%80%9EDivizia%20a%20VII-a%20la%20Budapesta,%20septembrie%20-%20octombrie%201919%E2%80%9D/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer