You are here

Sa facem cunostinta cu Reszeg Aron YO9BRT

Pe Aron l-am cunoscut pe 21 decembrie 1978, atunci cand am efectuat cu el prima legatura radio, conform datelor de pe QSL-ul primit de la el.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO9BRT: M-am nascut pe 15 august 1946 in comuna Piatra Olt, aflata la mica distanta de orasul Slatina; comuna a fost declarata oras in 1989 cand avea 6.200 de locuitori. Cand eu aveam 6 ani, ne-am mutat la Rosiori de Vede in judetul Teleorman.
YO3CCC: Cum si cand ai aflat despre undele radio?

YO9BRT: Despre undele radio am aflat la Rosiori de Vede unde ne-am stabilit si eu m-am inscris la Cercul de Radio de la Casa Pionierilor; eram in clasa a 4-a si a fost o perioada cu multe noutati tehnice...
YO3CCC: Dar despre radioamatori cum ai aflat?

YO9BRT: Tot la Casa Pionierilor am aflat si despre radioamatori.
YO3CCC: Ai fost mai intai receptor si apoi ai devenit radioamator de emisie?
YO9BRT: Mai intii am devenit radioamator receptor in 1960 cu indicativul YO9-2316, iar in 1961 a fost preschimbat in: YO9-9108; preocuparile mele au fost nu in a-mi procura o statie ci documente, hartii, stampila...
YO3CCC: Cand ai devenit radioamator cu autorizatie de emisie-receptie?
YO9BRT: Certificatul de radioamator clasa a V-a l-am primit in 1967, iar autorizatia pentru emisie-receptie in 1976 cu indicativul YO9BRT. Autorizatia pentru clasa a III-a am primit-o in 1977, iar in 1983 am primit autorizatia clasa a II-a.

YO3CCC: Cu ce aparatura ai debutat ca radioamator?

YO9BRT: Aparatul pentru UUS a fost home-made bineinteles, cu care am tinut legatura cu YO9BCI si YO9BCJ (SK), ei fiind autorizati cu 2 ani inaitea mea. Faceam QSO-uri des, antenele noastre erau Yagi cu 9 elemente si eram incantati sa gasim statii din Bucuresti sau alte localitati. Concursurile de UUS erau binevenite, mai apareau si alte indicative in log, erau multe statii in portabil pe munti.  
YO3CCC: Ce antena ai avut cand ai devenit radioamator?

YO9BRT: Prima mea antena urma sa fie montata pe blocul cu 4 etaje unde locuiam si era o teava de 2,5 m, fixata  pe un mic trepied. Dupa o zi, cand am venit dela servicu, suportul fixat nu se vedea si l-am gasit aruncat langa bloc. Vecinul de la etajul 4 a actionat ferm, nu stia ce va fi acolo; vina a fost a mea, pentru ca nu stia ce urma sa se monteze acolo In final a fost de acord, problema pusa de el era justificata, cartonul de pe bloc mai ceda, apa se infiltra....
Am montat o antena tot cu 9 elemente ca la prietenii mei YO9BCI si YO9BCJ. Puteam sa o rotesc actionand un fier beton de 6 mm dela fereastra unde erau jucariile mele; trebuia sa deschid putin fereastra; antena se rotea usor, era pe rulmenti. Directia de baza era orasul Bucuresti pentru ca acolo erau multi radioamatori cu care puteam lua legatura.
Pentru banda de 80 m am montat o antena Zepelin de 41 m care pleca de la aceelasi suport pana la blocul vecin, alimentarea antenei facandu-se cu o scarita de cca 13,5 m. Transceiverul si el home-made, era o sincrodina, numai pentru 80 m, tranzistorizat, numai in CW cu 2,5 W; optional, aveam un final cu un tub pentru circa 25 W putere de emisie; era foarte stabil. Primul QSO l-am facut cu o statie din YU, cu 2,5 W in CW.
YO3CCC: Stii telegrafie s-au lucrezi numai in fonie?

YO9BRT: N-am avut norocul sa fac armata la transmisiuni, iar telegrafia am exersat-o putin cate putin cu Paul YO9BCI, nu pentru concursuri.... dar era suficient pentu banda de 160 si 6 m.
YO3CCC: Ai participat in concursuri?

YO9BRT: Am participat de cateva ori la concursuri in UUS. O data am fost in Muntii Parang la un concurs de UUS impreuna cu YO9BCI si YO9PC.
YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ai cunoscut?

YO9BRT: Primii radioamatori pe care i-am cunoscut au fost: Oniga Nicolae YO9HF (SK), Stancu Ion YO9PC (SK), Costescu Petre YO9BCJ (SK), Ivan Paul YO9BCI care s-a retras din radioamatorism dupa ce un fulger a cazut pe pilonul lui de circa 16 m inaltime, distrugand toate electronicele din casa, care erau in priza, chiar daca nu erau pornite; asta l-a facut sa termine cu radioamatorismul definitiv.
YO3CCC: Esti pasionat de diplome si QSL-uri?

YO9BRT: Nu sunt pasionat de diplome si QSL-uri, dar cand am primit mi-au placut, le-am pastrat, am tiparit si eu 1.000 de bucati; alte QSL-uri folosite pe vremuri au fost cele tip de la radioclub, iar apoi QSL-uri electronice.
YO3CCC: Cu ce aparatura de emisie-receptie lucrezi in momentul de fata?

YO9BRT: In 2005 am achizitionat de ocazie un mic FT857; cu el lucrez si acum + un Z-mach home-made.

YO3CCC: Ce antene ai pe bloc?

YO9BRT: Antenele mele sunt:
- dipol pentru 80 m;  
- dipol pentru 40 m;
- Long wire de 41m acordabil 160 - 80 m cu Z-mach home-made;
- antena magnetica pentru 14 - 29 MHz; a fost o constructie interesanta, fixata pe zidul blocului, la etajul 2 unde stau, iar acum este in pozitie de repaus fiind lipit de zid cercul antenei pe veticala; in felul acesta vantul o balanseaza mai putin.
- antena HB9CV pentru144 MHz si antena HB9CV pentru 430 MHz, la fereastra dormitorului; pot sa le misc din camera cu doua snururi, aproape 180 grade: NORD-EST-SUD;
- dipol - 50 MHz - pe un bat de pescuit din fibra de sticla de 7 m; cu aceeasta pot lucra numai vara, din luna mai pana in luna septembrie, sporadic cand este propagare; in restul anului batul de pescuit din pozitia de lucru (45 de grade fata de peretele blocului) este ridicat, lipit de zid si fixat pentru a nu fi expus vantului

YO3CCC: Iti plac modurile de lucru digitale?

YO9BRT: Am lucrat mai multi ani in SSTV pe 14 MHz si mai rar pe 3,5 MHz.

YO3CCC: Stiu ca si sotia ta este radioamatoare. Ce indicativ are?

YO9BRT: Sotia mea Florina a obtinut indicativul YO9GAZ, dar nu prea a activat.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%20facem%20cunostinta%20cu%20Reszeg%20Aron%20YO9BRT/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer