You are here

Dessine-moi la guerre: desene din presă despe conflictele secolelor XX și XXI

Muzeul Național de Istorie a României a deschis expoziția „Dessine-moi la guerre: desene din presă despe conflictele secolelor XX și XXI”. Evenimentul, organizat în cadrul Sezonului România – Franța 2019, a avut loc joi, 18 aprilie 2019, începând cu ora 15:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, sector 3, București.

Expoziția este accesibilă publicului în perioada 18 aprilie – 17 mai 2019.

„Dessine-moi la guerre” este un proiect al organizației „Cartooning for Peace” și prezintă modul în care războaiele, mai mari sau mai mici, ale ultimului secol, au fost reflectate în presă prin intermediul creațiilor caricaturiștilor. Este un dialog peste timp, între artiștii diferitelor perioade istorice, care, folosind creionul drept „armă”, au condamnat războiul prin intermediul ironiei și ochiului critic.

Caricaturiști din Franța, Belgia, Cuba, Elveția, Canada, Mexic, Iran, Portugalia, Palestina, Statele Unite, Israel, Africa de Sud și-au exprimat viziunea asupra conflictelor militare care au însângerat lumea în ultimii o sută și ceva de ani, fie că este vorba de Primul Război Mondial, de Al Doilea Război Mondial, de războaiele din Vietnam, Afganistan, Irak, fosta Iugoslavie, Siria sau de conflictul palestiniano-israelian. Temele abordate de aceștia sunt: „Combatanții”, „Copiii în război”, „Spionajul”, „Bombardamentele”, „Armele chimice”, „Comandanții” etc.

Evenimentul face parte din secvența de deschidere a Sezonului România – Franța 2019, organizat sub egida Guvernului României, Ambasadei Republicii Franceze în România, Institutului Cultural Român și Institutului Francez.

Sursa: Muzeul Național de Istorie a României

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Dessine-moi%20la%20guerre/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer