You are here

Salonul Artelor Decorative 2019

Salonul Artelor Decorative s-a deschis pentru a XVII-a oară vineri, 12 aprilie 2019, ora 18.00, la Muzeul Național Cotroceni, în Spațiile Medievale. În al doilea an consecutiv, curatorii Cosmin Năsui și Georgiana Cozma propun o abordare inovativă a Salonului, oferind publicului o perspectivă asupra artelor decorative din România.

În anul președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Salonul Artelor Decorative a propus pentru expoziția centrală tema Coeziune, selecția artiștilor și a lucrărilor realizându-se în jurul acestui concept deschis și provocator. Pentru ediția din 2019, Salonul Artelor Decorative își păstrează și continuă structura pe secțiunile: Famous - artişti consacraţi, New Blood - artişti tineri, History - Restituirea unei generații, Portfolio Room - o selecţie a artiştilor activi în domeniul artelor decorative din România.

„Famous - artişti consacraţi” îi are invitați pe Dorina Horătău, cu o instalație de artă textilă concepută ca o intervenție in situ în spațiul muzeal; Ileana Dana Marinescu cu o proaspătă serie de „Goange” și Marian Gheorghe cu ale sale foarte recente „Transportoare de timp”.

Secțiunea „New Blood - artişti tineri” îi are în focus pe Anca Vintilă Dragu cu „#Antropociberneticus” avataruri ale omului contemporan realizate din porțelan; Laura Emanuela Zaharia cu a sa lucrare instalație textilă suspendată „Purgatoriu”, Andreea Ioana Năstase care-și continuă interesul pentru ansambluri concepute din module, Oana Mihaela Opinca cu o lucrare ceramică inspirată din cultura și societatea de consum intitulată „American Dream” și Ștefan Szabo cu lucrarea „Eliberare”.

History - Restituirea unei generații: Arina Ailincăi, Gheorghe Crăciun, Judith Crăciun, Márta Jakobovits, Eugenia Pop şi Elena Minodora Tulcan s-au format împreună la Institutul de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj. Lucrările lor se reunesc în spaţiul Salonului Artelor Decorative 2019.

Expoziției centrale de la Muzeul Național Cotroceni i se alătură evenimente și spații paralele care completează un circuit expozițional al artelor decorative. Mai multe detalii despre evenimentele conexe puteți găsi pe site-ul muzeului: www.muzeulcotroceni.ro.

Salonul Artelor Decorative își propune în viitor și un centru de resurse al artelor decorative din România.

Sursa: Muzeul Național Cotroceni

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Salonul%20Artelor%20Decorative%202019/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer