You are here

Feţele noi ale armelor vechi

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a deschis expoziţia temporară „Feţele noi ale armelor vechi”. Vernisajul a avut loc joi, 28 februarie 2019, începând cu ora 17:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București.   

Expoziţia aduce în atenţia publicului o serie de obiecte cu un caracter deosebit din patrimoniul tehnico-militar al MNIR, realizate și folosite în prima parte a secolului XX, în special în timpul Primului Război Mondial.            

Efectele Primului Război Mondial asupra evoluţiei umanităţii au fost profunde, schimbările survenite asupra mediului social fiind resimţite și astăzi. Unul dintre domeniile tehnice care s-a dezvoltat în mod spectaculos în această perioadă a fost cel al armelor, forţele implicate în Marele Război investind masiv în  cercetarea și dezvoltarea armamentului atât de necesar pe câmpurile de luptă.

Având în vedere expoziţiile dedicate comemorării Marelui Război organizate de către MNIR în cursul anilor trecuţi, specialiștii din cadrul Secţiei Restaurare și-au propus să prezinte frânturi din Primul Război Mondial dintr-o perspectivă absolut deosebită și neabordată până în prezent în muzeele românești, scopul expoziţiei „Feţele noi ale armelor vechi” fiind acela de a oferi publicului vizitator oportunitatea de a înţelege atât importanţa restaurării în cadrul muzeului, care în această situaţie a presupus îmbinarea a două meserii atât de diferite și de rare în prezent: cea de restaurator și cea de armurier, cât și importanţa armelor de foc pentru istoria tehnicii, precum și pentru istoria militară. De altfel, urmând buna tradiţie a expoziţiilor de restaurare, acest proiect reprezintă o ocazie unică de a descoperi ce se întâmplă „în spatele ușilor închise” din laboratoarele muzeelor, de a cunoaște procesul meticulos de restaurare, dar și mecanismele de funcţionare a obiectelor restaurate.                      

În aceeași măsură, expoziţia se înscrie în seria evenimentelor dedicate centenarului încheierii Primului Război Mondial, fiind în același timp și primul proiect expoziţional dintr-o serie de evenimente dedicate restaurării bunurilor de patrimoniu, pe care MNIR îsi propune să le organizeze în următoarea perioadă.

În cadrul expoziţiei „Feţele noi ale armelor vechi” vor putea fi admirate o serie de arme de foc folosite în Primul Război Mondial, eveniment de primă importanţă pentru istoria umanităţii și pentru istoria României, și anume: pistol semi-automat Roth-Steyr M. 1907, revolver Mosin Nagant M. 1895, pușcă Lebel Fusil de Infanterie M. 1886, carabină Mauser Gewehr 98, pușcă Mauser M.1895, mitralieră Chauchat (CSRG) M.1915 și mitralieră Hotchkiss M.1914, precum și grenade și tuburi de proiectile. Aceste obiecte valoroase din colecţia MNIR sunt adevărate inovaţii tehnice care au fost înnobilate de o restaurare minuţioasă și constrângătoare din punct de vedere estetic și tiinţific. Expoziţia este completată de două jurnale care au aparţinut unui militar român implicat în Primul Război Mondial, piese de asemenea restaurate cu această ocazie.    

Sursa: Muzeul Naţional de Istorie a României

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Fetele%20noi%20ale%20armelor%20vechi/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer