You are here

„Berlin: două orașe, două regimuri politice, două muzee”

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a organizat, în cadrul seriei Historia Viva, o nouă conferinţă intitulată „Berlin: două orașe, două regimuri politice, două muzee”, care va fi prezentată de dr. Eugen Paraschiv-Grigore, muzeograf în cadrul Secţiei Arheologie.  

Evenimentul a avut loc joi, 21 februarie, cu începere de la ora 11.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazu.    

Călătoria documentară efectuată la Berlin, în toamna anului 2018, de către autorul conferinţei, a constituit și prilejul pentru vizitarea unor muzee renumite pentru turiști, anume DDR Museum (Muzeul RDG) si Topographie des Terror (Topografia terorii). Acestea constituie tema abordată în cadrul evenimentului, fiind prezentate într-o perspectivă comparativă, istoriile regimurilor nazist și comunist, experienţe totalitare care au marcat evolutia Germaniei, dar și a Europei pentru mai bine de jumătate de secol.       

Demersului de faţă, axat pe cunoașterea și analizarea unor repere importante ale muzeografiei actuale, i se adaugă prezentările publice organizate anterior de Muzeul Naţional de Istorie a României, o instituţie culturală care se află de peste 15 ani într-un amplu proces de restaurare a sediului și refacere a expoziţiei de bază. Într-un asemenea context, documentarea și în elegerea fenomenului muzeal contemporan din alte ţări este o experienţă necesară pentru punerea în operă a Noului MNIR.

Sursa: Muzeul Naţional de Istorie a României 

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Berlin%20-%20doua%20orase,%20doua%20regimuri%20politice,%20doua%20muzee/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer