You are here

ANGELO MICULESCU - AMBASADOR LA BEIJING (telegrame desecretizate 1982-1989)

Fundația Europeană Titulescu împreună cu Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 au organizat miercuri, 13 februarie 2019, începând cu ora 16:30, lansarea cărții:

ANGELO MICULESCU - AMBASADOR LA BEIJING (telegrame desecretizate 1982-1989)
Autori: Liviu Țăranu, Mihai Floroiu 

Cu alocuțiuni din partea:
Gelu Voican VOICULESCU - director general IRRD
Dr. Constantin CORNEANU - director general adjunct IRRD
Prof. univ. dr. Constantin VLAD
ZHAO Lei - consilier al Ambasadei Republicii Populare Chineze în România
Dr. Florian BANU - CNSAS
Dr. Liviu ȚĂRANU
Mihai FLOROIU

Moderator:
Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE - Președintele Fundației Europene Titulescu

Un profund omagiu ambasadorului Angelo Miculescu                 

Acum câteva zile, am aflat pe FB că va apărea această carte și m-am bucurat enorm, pentru că după încetarea din viață a lui Angelo Miculescu este prima dată când se lansează cartea dedicată acestei personalități române, care a rămas vie în amintirea noastră. Văzând zâmbetul lui din poza copertei, gândurile mele s-au întors în anii 80 din secolul trecut. In perioada aceea, eu eram încă la inceput de carieră și prin contactele realizate atunci fie cu întălniri, fie cu compania unor delegații, am învațat foarte multe lucruri de la acest înalt demnitar roman, nutrind sentimentele de adânc respect și o reală prețuire pentru acesta.             

Angelo Miculescu a fost un politician eminent, un mare patriot, fiind mândru că era un român. Pentru dumnealui, interesul țării era mai presus de orice și cu toate că era ceva mai în vârstă, nu a prețuit nici un efort pentru a duce la bun sfărșit sarcinile trasate de București, fiind apreciat ca un ambasador activ, harnic și devotat națiunii române. In vremea aceea, Miculescu era un înalt demnitar român cu rang de vicepremier, dar în el nu se constata acest lucru. Era modest, fară aer de șef; era pragmatic, tot timpul intra direct în subiect; era apropiat de oameni, te considera partener de dialog egal, chiar dacă erai mai tânar sau provenit din rândul oamenilor de rând. Era un om foarte plăcut și simpatic pentru chinezi. Prin urmare, a fost facută prietenia dintre ambasadorul Miculescu și mulți chinezi de la conducerea partidului și statului chinez până la oameni simpli.   

Angelo Miculescu a fost un mare prieten al poporului chinez, și iubea mult China ca și România. Misiunea ambasadorului Angelo Miculescu în China a găsit acest stat asiatic în primii ani ai procesului de reformă și deschidere spre exterior și China avea nevoie de experiență, investiții din afara tării. Fiind un mare specialist agronom și având bogată experiență politică, Miculescu a promovat cu mare plăcere și energie schimburile dintre China și Romania în toate domeniile de activitate, totodată a dat și multe sfaturi prețioase liderilor chinezi privind îmbunătățirea activității agricole din China. Se poate spune ca stadiul actual în care a ajuns agricultura chineză de astăzi se datorește și contribuției aduse de Miculescu în aceea vreme.            

Anul acesta, China și Romania vor marca 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două state. Această lucrare va fi un cadou de mare preț pentru acest eveniment deosebit de important. Memorând pe ambasadorul Miculescu, trebuie să învățăm de la Miculescu calitățile sale ca om de stat, să învățăm modalitatea de lucru și spiritul de lucru în care a militat pentru continuarea și aprofundarea cunoașterii reciproce dintre cele două state și popoare, pentru promovarea și consolidarea prieteniei și colaborării tradiționale ce leagă China și România și, să ducem mai departe din generație în generație prietenia chino-româna în noul context istoric.      

Li Ming - fost director general al Direcției generale Eurasia a Departamentului general al C.C. al P.C. Chinez, fost consilier al Ambasadei Chinei in România

Sursa: Fundația Europeană Titulescu

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/ANGELO%20MICULESCU%20-%20AMBASADOR%20LA%20BEIJING%20(telegrame%20desecretizate%201982-1989/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer