You are here

Poloneze şi românce care au schimbat lumea

Muzeul Naţional Cotroceni şi Institutul Polonez au organizat marţi, 12 februarie 2019, ora 18.00, în Spaţiile medievale, vernisajul expoziţiei Poloneze şi românce care au schimbat lumea.

Expoziţia a fost pregătită de Institutul Polonez din Bucureşti cu ocazia aniversării în anul 2018 a 100 de ani de la recâştigarea independenţei Poloniei şi obţinerea dreptului la vot de către femeile poloneze, dar şi cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Marea Unire a României.

Poveștile fascinante ale celor 34 de poloneze și românce care au avut curajul de a-și schimba țara, Europa și lumea pot fi cunoscute între 12 și 27 februarie 2019 în cadrul expoziției pregătite de Institutul Polonez și prezentată la Muzeul Național Cotroceni din București. Expoziția va fi însoțită de o întâlnire dedicată femeilor din ambele țări, implicate în lupta împotriva comunismului, la care vor participa disidenta și poeta Ana Blandiana și sociologul prof. Laura Grünberg.
Printre protagonistele expoziției „Poloneze și românce care au schimbat lumea“ s-au aflat luptătoare pentru independență sau drepturile femeilor, precum și pioniere în domeniul științei sau al sportului. Mulțumită determinării și forței lor morale, putem afirma că trăim astăzi mai bine. Cele 17 poloneze și 17 românce ale căror istorii sunt prezentate în cadrul expoziției sunt personalități mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg, deși nu lipsesc nici cele care, în ambele țări, reprezintă simboluri incontestabile ale succesului. Printre femeile prezentate s-au aflat și femei care și-au dedicat viața luptei împotriva comunismului și care au fost reprimate de regim. În anul 2019 sărbătorim 30 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală și de Est, așadar soarta lor merită în mod deosebit amintită.

Sursa: Muzeul Naţional Cotroceni

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Poloneze%20si%20romance%20care%20au%20schimbat%20lumea/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer